Вход
София
Времето в София 15 o C

Боил Банов даде старта за ремонт на джамията "Ибрахим Паша" в Разград

Боил Банов даде старта за ремонт на джамията "Ибрахим Паша" в Разград

на 09.10.2020
52325
0
Боил Банов даде старта за ремонт на джамията "Ибрахим Паша" в Разград
Автор: ПИК
09.10.2020
0
52325

Една държава трябва да се грижи за своите паметници и храмове, били те православни църкви, католически катедрали, джамии, синегоги и други. Това каза в Разград министърът на културата Боил Банов. Той бе сред официалните гости на церемонията, с която се постави началото на дейностите по реставрацията на джамията "Ибрахим Паша", предаде БТА.

Министър Банов определи разградската джамия като великолепна и изключително богатство за нацията. Според него е голяма обида за българската държава и всички държавници досега, че е оставена да се разгради. Министърът подчерта, че е изключително важно възстановяването на този храм не само за региона. По думите му бъдещето на джамията след реставрацията е да бъде музей, а дали ще се водят служби е въпрос на други решения. Най-важното е храмът да се възстанови и бъдещето поколение да знае, че държавата е застанала и зад православната църква, и зад джамиите, застанала е зад своята история и граждани, застанала е зад духа на нацията, допълни министър Банов.

Той благодари на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен за това, че се е ангажирал с обновяването на храма. Освен Хюсмен отговорен за това, което ще се случи с джамията, е и премиерът Бойко Борисов. За него е ключова подкрепата и съхраняването на храмове, подчерта министърът на културата. Той отбеляза, че ако не са били те двамата, реставрацията на разградската джамия е нямало да се реализира.

Сред гостите на събитието бяха още главният мюфтия Мустафа Хаджи, първият секретар в посолството на Турция в София Есин Топчу и вицеконсулът в генералното консулство в Бургас Йозгюр Байрам.

Инвестиционният проект за консервация, реставрация и адаптация на храма е финансиран от републиканския бюджет. Строително-монтажните дейности на паметника на културата ще се извършат от търговищка фирма, избрана за изпълнител след провеждането на обществена поръчка. Общата стойност на проекта е над 2 млн. лв.

Сподели:
свързани новини
Боил Банов: Държавата спаси артистите Боил Банов: Държавата спаси артистите
Държавата не позволи да има уволнени артисти в държавните...
на 12.06.2020
Министър Боил Банов: Читалищата и работещите в тях са културна ценност на държавата ни Министър Боил Банов: Читалищата и работещите в тях са културна ценност на държавата ни
Министърът на културата Боил Банов бе почетен гост на...
на 27.09.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34847
архив

Работодателят:
- Младежо, смятате ли, че можете да се справите с разнообразна
работа?
Кандидатът:
- Би трябвало - за последните три месеца смених осем различни
работи!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x