Бойко Борисов: Ако те гони мечка, ще те хване!

ТОП НОВИНАТА

Бойко Борисов: Ако те гони мечка, ще те хване!

31651
на 16.11.2012
Бойко Борисов: Ако те гони мечка, ще те хване!
Скриване от мечката няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час. Тези тънкости на дивата природа разкрива премиерът Бойко Борисов на министрите си по време на последното правителствено заседание, показва стенограмата. Повод за разсъжденията му е забраната за лов на кафява мечка, предложена от Мирослав Найденов. Земеделският министър обяснява пред колегите си, че по изключение той ще има право да дава разрешително за отстрел на стръвници. По този начин откликваме на много големите тревоги на природозащитните организации и на притеснението на Европейската комисия, коментира Найденов. "Много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. Намерете разумния баланс и сигурност най-вече на самите хора, защото това е много важно", обяснява Бойко Борисов. Има два-три проблемни случая с мечки през 2010 година в района на Родопите. След тях обаче били предприети сериозни мерки и щетите върху стопанствата неколкократно намалели. Проведени са разяснителни кампании в района, раздадени са и безплатни електропастири, обяснява екоминистър Нона Караджова. "Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората", посочва Борисов. "Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор. Въпросът е как да съхраним максимално, между другото много голямата популация на мечки, която има вече – никога не е имало толкова мечки в България именно поради тези забрани да се ловуват, да се отстрелват. За радост имаме много и хубава популация. Следете внимателно въпроса. Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то като напада крава или овца, ако свари и сам човек ще го нападне и него", казва премиерът.  
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК