Бойко Борисов пише история в САЩ – той е първият български премиер с двукратна официална покана от Белия дом. Защо Мелания не се очаква на височайшата му среща с Тръмп? (СНИМКИ/ОБЗОР)

Политика

Бойко Борисов пише история в САЩ – той е първият български премиер с двукратна официална покана от Белия дом. Защо Мелания не се очаква на височайшата му среща с Тръмп? (СНИМКИ/ОБЗОР)

170354
на 24.11.2019
Бойко Борисов пише история в САЩ – той е първият български премиер с двукратна официална покана от Белия дом. Защо Мелания не се очаква на височайшата му среща с Тръмп? (СНИМКИ/ОБЗОР)

Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)

Министър-председателят Бойко Борисов ще се отбележи с поредна паметна страница в държавническата история на България с утрешното си посещение в Белия дом, за която отпътува днес от София с правителствена делегация. С визитата си в САЩ на 25 ноември той става първият български премиер, уважен два пъти с подобна височайша покана.

препоръчано

 Досега единствено президент на страната – покойният Желю Желев, можеше да се похвали с това. Борисов обаче е първият министър-председател на България, комуто е оказвана подобна чест от действащ президент на световната сила САЩ.

Първата визита на Борисов в Белия дом е през 2012 г., когато негов домакин е Барак Обама. Двамата беседват продължително време в Овалния кабинет и срещата продължава доста повече от предвиденото по протокол. След разговора тогава Борисов разкри, че диалогът е бил позитивен, а отношението – приятелско: „Президентът Обама няма нито една забележка към България. По всяка една от темите той смята, че сме се справили много добре". Обама потвърди думите му и подчерта, че България е много важен съюзник в НАТО и е „опора на сигурността на Балканите“, а Борисов похвали с думите: „Той е изключително ефективен световен лидер”.

Борисов и Обама пред камината в Белия дом през 2012 г.

Още тогава Борисов не пропуска възможността да постави на дневен ред темата за визите за САЩ и да поиска облекчение на режима за сънародниците ни. Двамата лидери стигат до заключението, че България трябва да положи допълнителни усилия по темата.

Тя ще бъде сред важните и в разговора с новия домакин на Борисов в Белия дом – Доналд Тръмп. От кабинета на американския президент още преди седмица обявиха официално визитата на премиера на България и очертаха ключовите акценти в разговора им. Освен стратегическото партньорство на двете страни като съюзници в НАТО, Тръмп очаква да бъдат обсъдени начини за засилване на сътрудничеството около общите интереси в областта на сигурността, особено за гарантиране на стабилността на Черноморския регион, улесняване на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните влияния, застрашаващи суверенитета на България.

В тази връзка Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България във връзка със стремежа на Вашингтон да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа.

Освен разговор с Тръмп край прословутата камина в Белия дом, програмата на Борисов в САЩ включва церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, както и среща с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

Това ще е втора среща на премиера Борисов и президента Тръмп. Двамата се видяха преди година по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, а след това се снимаха преди официалната вечеря, на която Тръмп и съпругата му Мелания са домакини. 

По време на настоящата визита на българския министър-председател в Белия дом протоколът не предполага той да се види с президентската съпруга, тъй като не води със себе си официална половинка и трябва да бъде спазен баланс между двамата лидери.

Допълнителен акцент в протокола при отсъствието на светската половинка на американския президент обаче е и фактът, е тя не се появява при по-сериозни дискусии и задълбочени диалози. Това се е случвало неведнъж при посещения на лидери, които водят половинките си, но въпреки това те не присъстват на официалните снимки, а се отдават на паралелна светска програма и е знак за по-строги и политически разговори между президента и госта му. 

Интересен акцент от срещата е и размяната на подаръци. Както първо ПИК разкри преди ден, премиерът Бойко Борисов съобщи какъв подарък ще занесе на президента Доналд Тръмп по време на обиколка из Габрово. „За президента Тръмп един от заводите в града ще направи специална ловна пушка и ще я подарим от името Габрово. Пушката ще бъде уникат“, каза Борисов по време на инспекцията на обхода на подбалканския град.

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Програмата на българската делегация е ясен знак от Вашингтон за задълбочаване на отношенията с настоящото управление в София и далеч надхвърля темата за закупуването на изтребителите Ф-16.

Историческата втора покана към Борисов за визита в Белия дом също е красноречива. До момента двукратно посещения там е имал само Желю Желев, който гостува там за първи през 1990 г. като първият демократично избран президент на България. Тогава той става и първият български държавник, приет край камината в Белия дом от американски президент - Джордж Х. У. Буш.

Желев в Белия дом през 1990 г. и 1995 г. Там през 1992 г. е приет и Филип Димитров

5 години по-късно Желев е приет за втори път край прословутата камина и визитата тогава също е историческа. С Бил Клинтън подписват българо-американска декларация за солидна финансова помощ на САЩ за България.

По веднъж в Белия дом са гостували премиерите Филип Димитров и Иван Костов. През 1992 г. Димитров е приет от Джордж Х.У. Буш с българска делегация, която успява да се срещне и с бившия президент Роналд Рейган.

Иван Костов обаче така и не успява да се види на четири очи с Джордж У. Буш през 2001 г. Официално той е в Белия дом по покана на вицепрезидента Дик Чейни, а по време на срещата им според „Ройтерс“ Буш се появил само за кратък поздрав, но не участва в разговора.

Следващият роден държавник гостувал в САЩ е Симеон Сакскобургготски, който прави и първата официална визита на роден премиер в Белия дом през 2003 г. Негов домакин е Джордж У. Буш и двамата разговарят за битката с тероризма и българското членство в НАТО.

През 2005 г. на историческата камина се снима и Георги Първанов, приет от същия американски президент, но тази среща не произвежда позитиви за страната ни, нито съществен интерес у домакините. 

Сергей Станишев също гостува в Белия дом през 2008 г., когато на третия ден от визитата му в САЩ е приет от Джордж Буш, но от срещата така и не произтичат съществени ползи или новини за България, тъй като се случва в края на мандата на Буш. За сметка на това Станишев му прави специален подарък – спортно колело от родна марка.  

Станишев гостува на Буш месеци преди края на мандата му като президент на САЩ

Също толкова малко са и ответните визити на американски лидери у нас . След промените чак през 1999 г. президентът Бил Клинтън става първият американски президент, посетил България. Той държи реч пред огромно мнозинство на площад Александър Невски.

Президентът Петър Стоянов посреща Бил Клинтън в София

През март 2003 г. България става член на НАТО и държавният секретар Колин Пауъл пристига на кратко посещение в България и участва в тържество по повод на 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

През декември 2005 г. държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс и българският министър на външните работи Ивайло Калфин подписват договор за сътрудничество в областта на отбраната, разрешаващ на американски военни части да използват три български бази за обучение.

През януари 2007 г. България става член на Европейския съюз и през юни американският президент Джордж У. Буш посещава България и разговаря с президента Георги Първанов за разширяване на военното и политическото сътрудничество.

Читателите на ПИК първи ще научават подробности за историческата визита от нашия специален пратеник Звездомира Мастагаркова.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК