Бокова: Въпросите на междуполовото равенство изискват усилията на цялото общество

Политика

Бокова: Въпросите на междуполовото равенство изискват усилията на цялото общество

4730
на 20.05.2016
Бокова: Въпросите на междуполовото равенство изискват усилията на цялото общество
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Въпросите на равенството между половете , на равноправието, на овластяването, не могат да бъдат задача само на правителствата, те изискват усилията на цялото общество. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при закриването на Глобалния форум на жените лидери в София.

препоръчано

Тя също така заяви, че е необходимо да се помага на младите жени за формиране на лидери сред тях в различни области. Бокова посочи също, че налице е и неравенство във възнагражденията между половете, като жените получават между 10% и 30% по-малко, а милиони жени живеят в държави, където все още съществуват професии, забранени за дами.

Необходима е промяна и в сферата на образованието, където 38 млн. момичета все още не посещават училище. Тя допълни също, че само 20% от световните лидери са жени. Ако вървим със сегашните темпове на развитие някои части на Африка, на развиващи се страни ще бъдат включени в начално образование чак през 2068 г., заяви още Бокова.

свързани новини

Тридневният форум завърши и с приемането на Софийската Декларация за жените лидери и равенството между половете. В нея се посочва, че равенството между половете е отговорност на всички членове на обществото и трябва да включва както социалното равенство, така и спазването на човешките права.

Декларацията също така призовава правителствата, международните организации, гражданското общество, частния сектор и останалите членове на обществото да засилят своите усилия за равно участие на мъже и жени в създаването на политики и решения.

Също така в текста се посочва и необходимостта от законодателни и административни промени, които да дадат повече права и достъп на жени върху различни икономически ресурси като собственост и контрол на недвижимо имущество, природни ресурси, технологии и други.

Декларацията излазява необходимостта и за осигуряването на достъп на жени и момичета до образование и обучение през целия им живот, като призовава те да бъдат насърчавани да заемат по-активна роля в своите общества.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК