Вход
София
Времето в София 15 o C

Болен въпрос: Как да вържем семейния бюджет?

Болен въпрос: Как да вържем семейния бюджет?

на 13.10.2017
3156
15
Болен въпрос: Как да вържем семейния бюджет?
Автор: ПИК
13.10.2017
15
3156

Освен да затваряме в буркани лятото, есента е и прекрасно време да подредим килера на семейните доходи, да свикаме домашния съвет за тристранно сътрудничество, да обсъдим приоритетите на бюджета ни, да го внесем на някоя работна вечеря на заседание на семейния Министерски съвет и ... да го спазваме.

 

На практика, бюджетът е план за управление на доходите и разходите за определен период от време, коментира Росица Вартоник, изпълнителен директор на Фондация "Инициатива за финансова грамотност". На личния бюджет "подчиняваме" парите си. Чрез него контролираме доходите и разходите си, спестяваме за неща, от които имаме нужда сега, като едновременно заделяме и за по-дългосрочните си цели и по този начин обезпечаваме финансовата си сигурност, коментира експертът.

Всъщност и държавният бюджет се базира на подобни принципи - той се формира така, че чрез него да се постигат предварително определени държавни цели и приоритети, напомни експертът. Затова, според Вартоник, е важно, преди да говорим за пари, ясно да бъдат определени краткосрочните и дългосрочни цели и приоритети, което вече е визия за развитието на държавата или на семейството. Липсва ли тя, колкото и преразход да се получи и разпредели, той ще потъва в безсмислени пробойни и няма да предизвика видим просперитет, смята експертът.

 

Каква е формулата на доброто управление на семейния бюджет?

 

Ако не знаете за къде сте се запътили, никога няма да стигнете до там! Тази известна фраза в пълна степен важи и при управлението на семейните финанси, коментира Вартоник. Затова е важно с половинката да се разберем какво искаме да постигнем заедно.

Има много посоки, към които да се насочим - да не оставаме без пари в края на месеца, да отидем на хубава ваканция с децата, да спестим за нов дом, да подсигурим образованието на децата и т.н. Трябва да се научим заедно да дефинираме общите си цели и да постигаме съгласие по тях, а след това да обсъждаме начина, по който ще ги финансираме, съветва експертът. Освен това е важно да се научим да подреждаме целите си по приоритети и да насочваме ресурси и усилия към най-важните за семейството.

 

Бюджетът не е регистрация на разходите, а план за парите ни за постигане на целите

 

След като си определим целите като семейство, трябва да обсъдим и начините как да финансираме реализацията им, освен това трябва да сме наясно как да осигурим нормалното ежедневие на семейството. Да не знаете колко пари влизат в джоба ви, колко излизат, и за какво са похарчени - е най-прекият път към живот, изпълнен с финансови проблеми, отбеляза Вартоник.

 

"Хвърлянето" на вината за финансовите неудачи върху ниските доходи е често срещан, но едностранчив подход. Причините според експерта са по-комплексни и сред водещите е липсата на контрол върху разходите и по-общо - липсата на план за парите ни, независимо дали доходът ни е малък или голям.

 

Да се научим на лично бюджетиране

 

Като първа стъпка експертът съветва да изясним действителните ни доходи и разходи, като определим поне един-два месеца за детайлно проследяване на разходите ни. Това би могло да стане чрез таблица, в която да вписваме всеки приход и разход, дори този "за едно кафе". Целта е да разберем структурата на разходите си, а това ще ни подскаже къде са проблемните "места" и къде "се крият" възможностите за оптимизиране на бюджета.

Втората стъпка е да си изработим бюджет, който да е базиран на реалните ни доходи и в най-добрия вариант оптимизирани разходи.

Известен е методът при съставяне на бюджет, който се основава на разпределението на доходите в три основни разходни категории в определено съотношение, и това е така нареченият Бюджет "10-30-60", напомни Вартоник.

 

Според това разпределение 60% от доходите ни трябва да отиват за т.нар. "Фиксирани разходи" - вноски по кредити, лизинг, наем, комунални услуги, вноски по застраховки, данъци. В тази категория може да включим и минималните разходи за храна. 30% от парите трябва да насочим по перо "Плаващи разходи" - развлечения, дрехи, храна (луксозна), напитки, гориво за автомобила.

 

В раздела "Финансови цели/Спестявания" трябва да насочваме 10% от дохода си, съветват експертите. Фундаментална цели по това перо са поддържането на авариен фонд, справяне с дълговете, дългосрочно спестяване за пенсия или финансова независимост, спестяване за първоначална вноска за жилище, автомобил, образование.

 

Процентното съотношение при разпределяне на доходите, може да е различно, за да отразява по-адекватно личната ни финансова ситуация и затова може и да е "20-30-50", "10-20-70", "20-20-60".

От Фондацията препоръчват да си направим отделни сметки за трите пера, към които ще превеждаме определените от суми. Например, фиксираните разходи могат да се обслужват чрез разплащателна сметка. "Плаващите разходи" могат да отидат към сметка по дебитна карта, която да използваме само за разходи за забавления и покупки извън "фиксираните". Спестяванията е добре да се заделят в определени за целта спестовни/инвестиционни сметки още преди да са "стигнали" до нас.

 

Експертите на фондацията съветват дори и да сме постигнали финансово равновесие в семейството, винаги да спестяваме и да поддържаме фонд "Авариен", както и фонд "Дългосрочно спестяване" - било чрез застраховка или допълнително пенсионно осигуряване или по някакъв друг начин - банков депозит, купуване на ценни метали и произведения на изкуството, имоти.

Сподели:
Напиши коментар »
(15)
1
Омръзна ми хора които се чудят как да си похарчат парите да ми дават съвет как с 1000 лева да живея така все едно са 5000
2
Аз го връзвам като б.лиж.а г.за на Тиквата.
3
живеят все още и порядъчни хора, не на всеки му е приятно да ближе з.дници!
4
Има едно решение и то е да се изритат всичките досегашни политици от власт и всички свързани с тях и забрана да влизат в политическия живот. Това ще е началото на просперитета.
5
Хаха, при мин заплата от 360лв сред данъците, интересно как да го вържат хората. Ами просто се махат от тая кочина.
6
Иване, и като се махнат от тази кочина там парите на запад растат по дърветата. Както казват младите и не вече толкова млади над 30 лазарника, трябва да си на средно ниво(изключва бг дипломи за висше), за да можеш да се оправиш. Тръгваш ама къде сам, виж ако са 10 души от едно село, много са случаите, тръгват тупнат на запад, в строителството, това е друго, но иначе в тази джунгла не е лесно. Първо трябва да си здрав, да не боледуваш, да си работохолик, да знаеш чужд език, в банки, банкомати, конкурси-всичко на английски, немски, френски, испански. и не е това, което е било преди 10 и повече години, които отидоха първи. квартирите са скъпи, транспорта също, храна, ако пушиш-цигарите също са скъпи, кафе, дрехи и като сложиш дебелата черта и си на ти с математиката виж, че си я на кяр с 200 б.лева, я на 0, защото понякога има много работа, понякога няма, не всички работят на постоянна работа , много са взаимно преплетени нещата, говоря и пиша не за тези, които са завършили на запад, но има и от тях също работят не това, за което са учили на запад или явно не са успели да завършат там висше , там не е като в бг, там както казва племенницата, по-малката племенница, която завърши Бакалавър в Германия, а в бг езикова-това не е бг, има някои завършват и на 30 г., а тя на 23 и е приета Магистър, въпреки, че е от непосредствено, но заможно семейство(баба и дядо имам предвид). и не на всички умни родителите децата им са умни и обратното. Казвам им, че това е голяма гордост на бабата, а тя като не е излизала от село в града, милата само повтаря-там много ходят с мъже, хахаха, а иди и кажи, че от образованието и възпитанието по-важно нещо няма, само пари им са в главите... ти като имаш ум ще имаш и пари, какъвто е случаят описан от мен, веднага я назначиха на работа, защото е кротко дете, умно, а как да кажа на бабата, кака ми, че ходенето няма нищо общо с другото, те предпочитат да са прости, но предварително не с мъж хахаха - бял чаршаф, 18 век ... не ми публикувайте нищо общо няма с темата--бизнесмени през соца с овце от югоизточна бг, покойник вече дядото. той поне беше Интелигентен , а бабата голям сеир, права си е за нея си, иска честност/bulgar
7
питаите менда стоянова от герб да ви светне как да се оправите с бюджета си
8
заказать продвижение сайта яндекс логин в скайпе SEO PRO1
9
заказать продвижение сайта по кликам логин в скайпе SEO PRO1
10
Приветствуем Вас, предлагаем Вам профессиональное продвижение Вашего сайта, подробнее о нас http://r-z-r.ru/rackrutka_cayta.html .
11
Кухни фото Талдомский http://kuhninazakaz.info/page/kuhni-foto-taldomskij/ .
12
такси из домодедово до люберец http://taxi-vovrema.info/page/taksi-iz-domodedovo-do-lyuberets/ .
13
Софосбувир и даклатасвир египет цена в россии 2018 где купить http://gepatitu-c.net/page/sofosbuvir-i-daklatasvir-egipet-tsena-v-rossii-2018-gde-kupit/ .
14
Аренда автобуса 30 мест цена http://abba-trans.com/page/arenda-avtobusa-30-mest-tsena/ .
15
засветы девушек на работе фото http://web-model.info/page/zasveti-devushek-na-rabote-foto/
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

В жилищен блок музикант свири на тромбон. Съседът му чука по стената, за да подскаже, че е полунощ. По едно време музикантът не издържа, излиза на балкона и се провиква: - Господине, моля ви, хванете най-после ритъма!

няма нови новини
Днес: 272
hot
най-четени новини в момента
сега
3337
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Fibank представя нова кредитна карта (ОБНОВЕНА)
x
МЪЛЧАЛИВИЯТ УБИЕЦ ДЕБНЕ! Ето как да разберете дали сте алергични към глутена
x