Вход
София
Времето в София 6 o C

Бомба! Ваньо Танов пред ПИК: Валентин Златев стои зад отстраняването ми! 10 олигарха крадат и грабят държавата! Страшно е!

Бомба! Ваньо Танов пред ПИК: Валентин Златев стои зад отстраняването ми! 10 олигарха крадат и грабят държавата! Страшно е!

на 23.01.2014
15418
55
Бомба! Ваньо Танов пред ПИК: Валентин Златев стои зад отстраняването ми! 10 олигарха крадат и грабят държавата! Страшно е!

Ваньо Танов управляваше Агенция "Митници" през последните 3 години. Преди това ръководеше Национална служба Борба с организираната престъпност.

Агенция ПИК потърси мнението му по най-горещите теми в държавата.

Интервю на Ивайло Крачунов

- Г-н Танов, как оценявате работата на новото ръководство на Агенция "Митници", след уволнението Ви?

- Ще ви кажа няколко числа, а вие сам ще си направите изводите.

С идването си на власт от Агенция "Митници" бяха обещали, че ще съберат 1 млрд. и 500 млн. лева от акцизи и ДДС. Към момента данните показват, че неизпълнението на предвидената събираемост е около 600 млн. лева преди актуализацията на бюджета и 370 млн. лева след актуализацията на бюджета.

За сравнение ще посоча, че за 3-те години, в които аз управлявах митниците от акцизи и ДДС бяха събрани 1 млрд. и 500 млн. лева. В условията на най-тежката финансово-икономическа криза в света, събираемостта нарастваше със 7% на година. 

За 3 години свалихме процентно контрабандата на цигари от 41% на 14%. 

А събираемостта на митниците през 2014 година от акцизи и ДДС е на ниво 2012 година. И това лесно може да се провери.

Разликата е, че преди 3 години, когато аз поех митниците, работихме при първобитни условия. Имаше само 1 рентген (уред за сканиране и проверка на моторни превозни средства и карго товари-бел.авт), а след това бяха закупени още 7 и в момента ренгените са общо 8. 

Създадохме европейски структури в митниците. Направихме отдел Анализ на риска, който след идването на новото ръководство в митниците беше закрит и по този начин се отключва корупцията.

Може би сега ще карат митничарите да ходят на курсове за екстрасенси, за да си вършат работата. Това е страшното, че се връща корупцията.

- Какво друго е променило с идването си на власт новото ръководство на митниците?

- Бях забранил физическото разтоварване на стоки, защото то в известна степен унижава търговците. Според европейските норми физическото разтоварване на стоки не трябва да е повече от 3%, а сега е много повече. 

Бяхме създали автоматизирина система за проследяването на акцизите и ДДС-то. Тази система позволяваше всеки ден да се отчита какво количество гориво е напуснало територията на страната. Издаваше се електронен документ, който по никакъв начин нямаше как да бъде манипулиран.

Новото ръководство на митниците закри тази система, а тя както ви казах беше автоматична и изключваше намесата на човек. 

Друго което се случи е, че бяха забранени проверките на Валентин Златев. Така банкироването се увеличи 3 пъти. 

- Как си обяснявате действията по отношение на Валентин Златев?

- Явно преди изборите се е договорил с новата власт. Данните за които ви говорят могат да бъдат изискани от митниците и да се проверят.

- Преди да бъдете уволнен, имахте сериозни скандали с Валентин Златев. Смятате ли, че той може да е намесен в отстраняването Ви?

- Да, по времето, в което аз ръководех митниците - контролирах "ЛукОйл". Явно сега новите не искат ред и отчетост. Мога да ви кажа, че 10 олигарха крадат и обират държавата, а след това си разпределят благата.

Валентин Златев със сигурност е един от хората, които е повлиял за отстраняването ми, но не мога да го докажа.

- Бяхте ли изненадан от уволнението ви?

- Не. Чаках да бъда сменен, но това се забави малко във времето, тъй като ми се наложи да бъда опериран по спешност.

Когато преди смяната ми разговарях с министъра на финансите Петър Чобанов му предложих този, който ще бъде мой приемник да продължи реформите в митниците, които аз започнах..

Аз изпълних обещанието си от 2009 година преди да поема митниците - да отстраня всички знакови имена с прякори от митниците и го изпълних. След това съдът върна част от тях, но в крайна сметка направих така, че те да си тръгнат.

Смятам, че се справих и повиших събираемостта на Агенция "Митници" и то в условия на най-жестоката финансово-икономическа криза в света.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 8334
архив

Вечер. Семейство габровци седи пред телевизора. Мъжът чете вестник и не поглежда към сериалите. По едно време скача:
- Спечелили сме голямата награда от лотарията! Вече сме богати!
Жената го поглежда сърдито:
- А ти откъде взе пари за билет?

няма нови новини
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
сега
2704
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК: На границата с Турция - 15 километра опашка от тирове, ето къде са мигрантите (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Перфектният уикенд според зодията
x