Вход
София
Времето в София 27 o C

БОМБА В ЕФИР: Проговори френският адвокат на Баневи: Децата им липсват, от две седмици са с едни и същи дрехи. Не искат да се връщат в България

БОМБА В ЕФИР: Проговори френският адвокат на Баневи: Децата им липсват, от две седмици са с едни и същи дрехи. Не искат да се връщат в България

на 16.11.2018
34277
10
БОМБА В ЕФИР: Проговори френският адвокат на Баневи: Децата им липсват, от две седмици са с едни и същи дрехи. Не искат да се връщат в България
Автор: ПИК
16.11.2018
10
34277

Семейство Баневи са добре, но децата им липсват. Няма физическа промяна при тях, видях ги на 14 ноември в апелативния съд, от две седмици са с едни и същи дрехи. На летището в Ница са сами с трите си лица. Обаждат се спешно на техен приятел, който идва, за да ги прибере. Това разказа пред Би Ти Ви френският адвокат на богатата фамилия Венсан Пенар.

ГРОБНИЦАТА "ПОЛИМЕРИ": Ето как Баневи фалираха предприятие с месечна печалба над 1 млн. лева

ГРОБНИЦАТА "ПОЛИМЕРИ": Ето как Баневи фалираха предприятие с месечна печалба над 1 млн. лева

Веднага след университетската скамейка Марио Христов...

на 31.10.2018

Френската полиция е била подготвена. На летището са дошли, няма насилие, агресия, никой не се е противопоставил. Баневи са задържани пред децата им. Не е имало журналисти, никаква публичност, допълни той. 

Не ги познавам, обадиха ми се, за да ги защитавам, обясни адвокатът избора на семейството и допълни: Адвокат съм от Южна Франция и имам опит при европеските заповеди за арест. 

Баневи не искат да се върнат в България, не са съгласни с исканията на българските власти. Първата ми задача е да проверя дали са изрядни документите и дали има причина френският съд да откаже да ги върне. Имам два основни аргумента. Първият е дали разполагаме с цялата информация, за да я уважим и втората е дали няма друга причина за задържане. Баневи се връщат в България, България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, при условие, че са си тръгнали за България. Трябва ни допълнителна информация, за да знаем, че процедурата отговаря на правилата, отсече той. 

Арестувани са на 26 октомври, същият ден са представени на главния прокурор на Прованс, има 60 дни, в което следствието да даде становище. Ако арестуваните обжалват решението на съда Апелативният съд трябва да се произнесе. Ако следствието и апелативният съд решат, че няма да има предаване, всичко се прекратява, посочи защитникът.

Ето и цялото интервю:

– В какво състояние са в момента г-жа и г-н Баневи? Какво са последните новини от тях?

– Добре са, като се има предвид, че са за първи път в затвора. Но са оптимисти. Децата обаче им липсват.

– Кога ги видяхте за последен път?

– Видях ги онзи ден, 14 ноември, в Апелативния съд в град Ех ан Прованс.

– Има ли физическа промяна в тях отпреди 2 седмици?

– Не, никаква. Неприятно е обаче, че от 2 седмици са с едни и същи дрехи. Естествено, Баневи не са предвидили, че ще бъдат задържани. Изненадата е пълна. На летището в Ница са сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен приятел, който идва спешно да вземе децата.

– Разкажете ми за ареста на Баневи. Снимани ли са били? Имало ли е много полицаи?

– Да, имало и доста полицаи. Това е нормална подготвена процедура във Франция. Френската полиция е знаела, че Баневи тръгват за България. И просто ги чакат на летището. Семейството идва до гишето. Идват полицаите и им казват: Имаме Европейска заповед за арест. Задържани сте! Това е всичко. Няма насилие, никой не се е противопоставял. Няма агресия, но Баневи са задържани пред много хора и пред децата им. Не е имало журналисти, никаква публичност.

– Слагат ли им белезници?

– Такава е френската процедура, винаги се слагат белезници.

– Вие познавахте ли семейство Баневи преди ареста?

– Изобщо не ги познавах. Обадиха ми се в деня на ареста им, за да ги защитавам.

– Защо според Вас точно Вие бяхте избран ?

– Защото съм адвокат в Южна Франция и защото имам добър опит с европейски заповеди за арест. Ролята на френския съд в момента не е да се занимава с това дали Баневи са виновни или не. Това не е неин проблем.

– Каква конкретно е Вашата роля в защитата?

– Ролята ми е да предам становището на клиентите ми. Искат ли Баневи да се върнат в България? Не. Отговорът за момента е „Не”. Те не са съгласни с искането за връщане на българските съдебни власти и го заявяват пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи около Европейската заповед за арест и да проверя дали са изрядни, както и да потърся дали има причини френският съд да каже: „Отказвам да върна семейство Баневи на българските власти”.

– Какви са аргументите ви?

– Имам два основни. Първият касае процедурата около заповедта. Дали разполагаме с цялата информация, за да я уважим. Това ми е първата работа като адвокат. И втората – да проверя дали няма други причини, освен заявените от българските власти, за да поискат връщане на Баневи. Проблемът е, че Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва.

Целта ни е да извадим аргументи пред следствието, заради които може да бъде отказано предаването на Баневи на българските власти. Или поне да се зададат нови въпроси на България: „Трябва ни допълнителна информация, за да сме сигурни, че процедурата отговоря на правилата”.

– Кои са важните дати оттук нататък?

– Арестувани са на 26 октомври. В същия ден са представени на главния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този момент нататък има срок от 60 дни, в който следствието трябва да даде становище. След това, ако има съгласие от арестуваните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен срок. Но ако арестуваните обжалват решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, за да се произнесе. Тоест имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването. Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти.

Сподели:
свързани новини
ГОРЕЩА НОВИНА: Френският съд подхвана Баневи - ето кога ще решат за екстрадицията на олигарсите ГОРЕЩА НОВИНА: Френският съд подхвана Баневи - ето кога ще решат за екстрадицията на олигарсите
Следващата сряда ще стане ясно дали разследваните за...
на 15.11.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 23814
архив

- Деца, - пита учителката - кой ще каже какви пари имат американците? Петърчо? - Долари, госпожо. - Правилно! А французите какви пари имат, Марийке? - Франкове, госпожо. - Точно така! А ние какви пари имаме, Иванчо? - Ние нямаме пари, госпожо!

 

няма нови новини
Днес: 283
hot
най-четени новини в момента
сега
2270
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НАПАДЕНИЕТО НАД ПИК: Изповедта на Ива Николова от първо лице: Замеряха ме с яйца и ме псуваха на работното ми място (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
СУЕВЕРИЕ: Зодията на работника важна за 75% от работодателите
x