БОМБА В ПИК! Генерал от РУМНО кове партията на Румен Радев!

Политика

БОМБА В ПИК! Генерал от РУМНО кове партията на Румен Радев!

139184
на 01.02.2019
БОМБА В ПИК! Генерал от РУМНО кове партията на Румен Радев!
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Прословутият генерал Стоимен Стоименов, известен като политкомисар на социалистическата армия, продължил кариерата си и след 1989 г., е в дъното на новия политически проект на президента Румен Радев, за който самият държавен глава потвърди в отчета на втората година от мандата си.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Това разкриха пред ПИК отлично информирани източници, ангажирани с партийното строителство на Радев.

Въпреки комунистическите си обвързаности и участие във т.н. възродителен процес като политкомисар, включително и в ЦК на БКП, Стоимен Стоилов запазва завидни позиции в армията и след нейното демократизиране и департизиране. Става началник на пресцентъра на Министерството на отбраната до 1992 г., а след това до 2000 г. е заместник-началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на българската армия. После роденият през 1942 г. военен се пенсионира.

През активната си кариера той спада към онези военни, които наблюдават, следят и упражняват идеологически, партиен и всякакъв друг контрол върху кадрите във военното ведомство и МВР.

Това е известната част от биографията му, но зад нея се крие невидимо кадруване и намеса в бизнес и политически процеси, които започват да се осветляват едва сега.

Именно Стоимен Стоименов е един от създателите на тогавашното издание "Капитал", известно днес като кръга на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Той ангажира трима войници от армията, чиито бащи са обвързани със службите, като най-нископоставеният сред тях е бащата на Прокопиев - шеф на прочутото ловно стопанство "Воден" и служител на УБО. През деня младежите отбиват военната си служба, а към 17.00 часа ги пускат в секрета служебна квартира на Министерството на отбраната да правят "демократичния" вестник "Капитал".

Точно този момент напълно се губи в обърканите разкази на днешния подсъдим олигарх Прокопиев за старта на неговата кариера и богатство.

Според запознат с подмолните процеси от онези години именно Стоименов се занимава с преориентирането на определени кръгове към САЩ, където си спечелва доверието на службите чрез дейности, за които трудно могат да се извадят публични доказателства, но са всеизвестни в кръговете на военните и особено на разузнаването.

Вече като зам.-началник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на българската арми (Служба "Военна информация") обилно захранва с информация "Капитал". Подвластен на новите си господари, които са проекция на ЦРУ и на Държавния департамент на САЩ AUSD, преименуван на "Америка за България" след 2007 г., Стоименов се нагърбва да изпълнява техните задачи.

Една от тях е битката срещу прокуратурата в България и борбата за овладяването на съдебната власт чрез уж граждански структури.

Преките обвързаности на Стоименов с кръга "Капитал" пробутват и техния представител Росен Плевнелиев за министър в първото правителство на Бойко Борисов. Ходът е изключително необходим на политкомисарските кръгове около Стоименов, защото Бойко Борисов не е техен проект и те нямат пръст в политическата му кариера, а трябва да я държат под контрол.

Според запознати Плевнелиев и в битността му на министър, и в битността му на президент е личен проект на Стоименов.

Впоследствие Стоименов за една година (2012 - 2013) става и съветник по сигурността на Плевнелиев, но след силен обществен натиск е принуден да напусне заради миналото си на политически офицер и активен кадър на Централния комитет на БКП. След това той влиза в специалната парламентарна комисия, контролираща работата на ДАНС и използването на СРС-та, ръководена от верния кадър на столетницата Димитър Дъбов.

Вече в оставка Стоименов създава няколко паравоенни структури, в които също влизат всякакъв вид военни от миналото - председател е на „Център за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион“, „Конфедерация на обществени организации за защита на пенсионерите в България“ и „Конфедерация на обществените организации в сигурността и отбраната“.

Междувременно след пенсионирането му неговата дъщеря се омъжва за небезизвестния Бисер Борисов, който по различни и често не съвсем явни и законосъобразни пътища преминава през служби за национална сигурност, каквито са ДАНС и ДАТО, както и службата за подслушвания, където е зам-шеф.

Онези, които познават добре интересите на Стоименов, са категорични, че политическият инженеринг е най-любимото му занимание. Те твърдят, че внезапните обрати около кариерата на днешния шеф на ВКС Лозан Панов, който първо отказваше да поеме поста, после изненадващо го блъсна кола, сетне се съгласи да оглави най-върховния съд и накрая го удари на политическа кариера, също са станали с намесата на Стоименов. Разкритията, че Панов е приближен на Костов, по-скоро потвърждават това, защото именно по време на управлението на Костов генералът е зам.-шеф на разузнаването на армията.

По-мнителните наблюдатели на политическите процеси у нас провиждат дългата му ръка и зад атаките на протестърското движение срещу съдебната власт, а след трансформацията на Лозан Панов - най-вече срещу прокуратурата.

Те са категорични, че Стоименов се преориентира към Румен Радев - също военен на високата позиция, шеф на ВВС, след като става ясно, че Плевнелиев е бита карта. Най-вероятно предложението към лидерката на БСП Корнелия Нинова Радев да бъде издигнат за президент идва по негова линия. Първата среща, която днешния държавен глава направи като кандидат-президент, бе именно с организациите на бившите военни, когато журналистите бяха грубо изхвърлени навън, за да не присъстват на разговора.

Сега генералът в оставка се е ангажирал пряко със създаването на Съвета за стратегическо развитие към президента, който Радев обяви, че скоро ще назначи с указ, макар да не стана ясно какво точно ще върши този съвет. Но Стоименов е застанал зад него заради острите недоволства от ръководството на Нинова в БСП, за да предложи на големи групи социалисти друга близка на ориентацията им структура, която да подкрепят на предстоящи парламентарни избори.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК