БОМБА В ПИК: Гърми брутален скандал - смениха Евроинс Румъния с новоизлюпено дружество на хазартен оператор с шеф… братът на Урсула фон дер Лайен

Епицентър

БОМБА В ПИК: Гърми брутален скандал - смениха Евроинс Румъния с новоизлюпено дружество на хазартен оператор с шеф… братът на Урсула фон дер Лайен

184189
на 03.10.2023
БОМБА В ПИК: Гърми брутален скандал - смениха Евроинс Румъния с новоизлюпено дружество на хазартен оператор с шеф… братът на Урсула фон дер Лайен
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Нов скандал гърми в Румъния и е на път да взриви Брюксел. След като взе главата на румънския филиал на българската Евроинс, румънската комисия за финансов надзор (ASF) тихомълком и набързо издала застрахователен лиценз на анонимна компания без никакъв опит в сектора, но с правилния човек в ръководството й - братът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, името на който е Ханс-Холгер Албрехт.

препоръчано

Идеята е новата компания да прилапа на безценица пазарния дял на обявената във фалит Евроинс Румъния, обясняват запознати. Случаят вече се коментира и в кулоарите на евроинституциите в Брюксел, включително сред евродепутати. Въпросната компания е Eazy Asigurari,част от Superbet - компания за онлайн залагания, която всяка година генерира милиарди от пристрастени към хазарта румънци и източноевропейци. Шеф в хазартния оператор “съвсем случайно” е Ханс-Холгер Албрехт, брат на фон дер Лайен. Може би това обяснява и скорострелното и направено на тъмно издаване на лиценза на дъщерната Eazy Asigurari, след като румънският регулатор не е допускал на пазара нов играч от поне 15 години, шушукат в бранша. 

Само преди няколко месеца ASF отне лиценза на Евроинс Румъния, собственост на едноименната българска група и до скоро лидер в автомобилното застраховане в северната ни съседка. По този начин румънският орган не само обезглави една от най-големите компании там, съсипвайки над 270 млн. евро българска инвестиция, но и предизвика голяма дупка на пазара на автомобилни застраховки, която сега вероятно ще бъде запълнена набързо от нововъзникналия застраховател Eazy Asigurari. При това последната ще го направи на безценица, ако се договори с румънския надзор за портфейла на българската компания, обяснява наш експерт.   

Случаят с новолицензирания играч и бруталното потъпкване на българската компания, принесена в жертва за облагодетелстване на частни интереси, вече е предизвиквал смут и в Брюксел, ако се съди по публикациите на медии, базирани в столицата на евросъюза. Миналата седмица изданието The European Conservative описа случая в голям очерк, като цитира и двама германски евродепутати. В материала се припомня, че Superbet стъпва на румънския застрахователен пазар в период, в който пазарът е разтърсен след години на финансови и политически скандали в сектора, кулминация на които беше принудителното оттегляне на един от най-големите застрахователи - Евроинс Румъния, собствениците на който вече обявиха, че това е в резултат на регулаторен натиск на висши представители на румънския финансов надзор. ASF отне лиценза на румънското подразделение на Евроинс с мотив, че компанията има капиталов недостиг от 400 млн. евро - акт, който се оспорва не само от самата компания, но и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), акционер в компанията-майка - Евроинс Иншурънс Груп, българските регулатори и независим одитор, всички от които твърдят, че компанията е била платежоспособна, припомня The European Conservative. Изданието има предвид доклад на водещ в света независим актюер, в който се заключава, че Евроинс Румъния няма никакъв проблем с платежоспособността си към датата на отнемане на лиценза. Информация за въпросния доклад е публикуван на сайта на ЕБВР, но беше брутално игнориран както от румънския регулатор, така и от европейския орган в застраховането - EIOPA.     

Секторът на автомобилното застраховане в Румъния е в непрекъснати катаклизми през последните години, в които четири големи компании на пазара фалираха и се стигна до обвинения за организирана престъпна група и политическа корупция, пише още изданието The European Conservative. Още по-скандално е, че предоставянето на лиценза се случва и няколко седмици, след като Европейската комисия (ЕК) отказва достъп на депутати от Европейския парламент до официален доклад, който разкрива извършени от румънския застрахователен надзор нередности и предполагаема кампания за тормоз срещу румънския филиал на българския застраховател.

Припомнят се и твърденията на Евроинс, че румънското им подразделение е било набелязано от ASF още, когато отказва да придобие изпадналия в несъстоятелност застраховател City Insurance през 2019 г. Впоследствие този отказ предизвиква кампания и регулаторен тормоз над българската компания в продължение на четири години, за да се стигне до отнемане на лиценза на 17 март.

Случаят е допълнително заплетен от отказа на еврокомисията да разреши на депутати от европарламента да прочетат нередактиран вариант на останал в тайна и потънал в мистерия доклад по темата на европейския орган в застраховането - EIOPA, който по твърдение на румънския финансов надзор потвърждавал констатациите на ASF за състоянието на Евроинс Румъния. Никой обаче не го е виждал и остава загадка какво точно се е случило. Това предизвиква още въпроси в европарламента. Цитирани са и двама германски евродепутати. “При уклончивите отговори на еврокомисията на поставените в европарламента въпроси във връзка с казуса си задавам въпроса - не е ли време да се извърши независимо разследване на случилото се в Румъния и способна ли са европейските институции да осъществяват надзор в сектора?”, коментира Ларс Петер Берг. Той описва разкритията като силно притеснителни и добавя, че Евроинс Румъния изглежда е заменена от компания със съмнителна етика, визирайки собственика на новолицензираната Eazy Asigurari. Колегата му Гунар Бек счита поведението на ЕК по темата за непрозрачно и отнася въпроса до Европейския омбудсман, като директно посочва връзката на брата на фон дер Лайен със застрахователния сектор в Румъния.

Както изглежда, компания, ръководена от брата на фон дер Лайен, е на път да извлече полза от зейналата дупка на застрахователния пазар в Румъния след оттеглянето на Евроинс, коментира Томас О’Райли от The European Conservative. В материала си той пита и защо Брюксел си затваря очите за корупцията в румънската държава.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 9 май - главоломен успех връхлита Девите, денят за Скорпионите неочаквано труден САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 9 май - главоломен успех връхлита Девите, денят за Скорпионите неочаквано труден
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Мария Габриел проговори защо не е в евролистата на ГЕРБ и дали е обидена заради проваленото й премиерстване (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Мария Габриел проговори защо не е в евролистата на ГЕРБ и дали е обидена заради проваленото й премиерстване (ВИДЕО)
ново
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК