БОМБА В ПИК! Давано ли е българско гражданство на терористи – проф. Божидар Димитров ексклузивно пред медията ни: Това е акция на турското разузнаване!

Политика

БОМБА В ПИК! Давано ли е българско гражданство на терористи – проф. Божидар Димитров ексклузивно пред медията ни: Това е акция на турското разузнаване!

70765
на 29.06.2018
БОМБА В ПИК! Давано ли е българско гражданство на терористи – проф. Божидар Димитров ексклузивно пред медията ни: Това е акция на турското разузнаване!
Автор:   Иво Атанасов

Последвайте ни в Google News Showcase

"Няма такова нещо! Това за мен е едно действие на турското разузнаване!”. Така проф. Божидар Димитров коментира пред ПИК разразилия се скандал – наистина ли е дадено българско гражданство на 114 издирвани от Интерпол лица. Такава новина подхвърлиха от ДПС. От  движението се позовават на публикация във френска медия.

препоръчано

"Отговарял съм за гражданството като министър и познавам много добре системата, която не се е променила от 2010 г. насам. Изключено е министър или вицепремиер на повлияят по някакъв начин на даването на гражданство не на един или двама, а на цели 114 престъпници. Министри и вицеминистри нямат изобщо досег до тези работи. Има досег директорът на Агенцията за българите в чужбина, който им издава свидетелство за български произход. Тук няма ала-бала и няма как да стане фокус. Човек, който се казва Георги Иванов като македонския президент или Зоран Заев как да не му дадеш документ за български произход?”, каза проф. Димитров.

Бившият директор на НИМ беше и министър без порфейл, който отговаряше за българите в чужбина и отговаряше пряко за даването на българско гражданство. Затова дали някой е престъпник и е издирван от Интерпол, отговаря служител на ДАНС, каза той. "Няма как Красимир Каракачанов да седи на компютъра и да щрака кой е издирван и кой не, не е негова работа”, обясни проф. Димитров.

Освен човекът на ДАНС в комисията, която разглежда даването на гражданство, има още седем души от различни институции. "Някой ако е направим мръсотия и е взел подкуп, това е човекът на ДАНС. Май имаше такъв случай и уволниха един тихомълком”, отсече още той. "Ако въобще има нещо такова, то той (човекът от ДАНС – б.ред.) е виновен”, продължи историкът.

Според него скандалът е предизвикан от излязлата в дълъг отпуск по болест бивша шефка на Агенцията Катя Матева. "За нея самите й колеги твърдяха, че е агент на турското разузнаване. Дали е вярно не знам, но действията й бяха такива. Тя се мъчеше да ограничи получаването на българско гражданство на българите по произход”.

"Те вкарват хора в България, които са се изселили много отдавна по три спогодби, при които турците доброволно са се отказали от гражданството си. Сега обаче техните потомци искат българско гражданство, че баба им била родена еди-къде си. Турското разузнаване великолепно си дава сметка, че ако възприемем унгарско-румънската система на даване на гражданство на по 500 000 души годишно, то делът на ДПС ще намалее драстично и ще им паднат депутатите”, допълни проф. Димитров.

"Какво е станало сега? Катя Матева е написала едно писмо, дава се на френски журналист, който срещу съответното заплащане го пуска от свое име и тука тези от ДПС започват да реват и искат комисия”, направи шокиращо разкритие проф. Димитров.

Той алармира още, че за миналата година българско гражданство са получили едва 3380 души. „Това е най-малкото в сравнение с всички останали години. По мое време получаваха годишно по 17-18 000 души”.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за вторник - Везните да не предприемат пътувания, Стрелците подложени на огромно напрежение САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за вторник - Везните да не предприемат пътувания, Стрелците подложени на огромно напрежение
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите спретнаха извънредно заседание по късна доба заради цените на тока - не събраха кворум (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Депутатите спретнаха извънредно заседание по късна доба заради цените на тока - не събраха кворум (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 126
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК