БОМБА В ПИК: ДАНС разследва министър Крум Зарков за лобизъм в полза на фирми на Кирил Добрев. Октоподът оплел и БНТ на Кошлуков. Вижте цялата схема за стотици милиони левове

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

БОМБА В ПИК: ДАНС разследва министър Крум Зарков за лобизъм в полза на фирми на Кирил Добрев. Октоподът оплел и БНТ на Кошлуков. Вижте цялата схема за стотици милиони левове

273275
на 11.01.2023
БОМБА В ПИК: ДАНС разследва министър Крум Зарков за лобизъм в полза на фирми на Кирил Добрев. Октоподът оплел и БНТ на Кошлуков. Вижте цялата схема за стотици милиони левове
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

По сигнал от чужда служба ДАНС разследва служебния министър на правосъдието Крум Зарков, научи ексклузивно ПИК от свои източници в службите за сигурност.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Зарков е проверяван за лобизъм в полза на близкия си приятел и политически съмишленик Кирил Добрев.

Ето и цялата информация, която получихме от високопоставени източници:

В Държавната агенция „Национална сигурност“ тече проверка за крупна измама, извършена от Крум Зарков и приятеля му Кирил Добрев. Всичко тръгва от сигнал, постъпил от партньорски служби, в който се съдържа информация, касаеща злоупотреба с европейски пари по Плана за развитие и устойчивост на фирма „Пирин Ват“.

Миналата година на Кирил Николаев Добрев с помощта на Крум Зарков по неясен начин и чрез съмнителна процедура е предоставено финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 179 000 лева.

Става въпрос за фирма „Пирин Ват“ ООД,  ЕИК 130922953, регистрирана в София, район „Оборище“ на ул. "Бачо Киро" 49, ет. 2, която прибира тлъстата сума. Официални печалби на дружеството за 2016-2018 година са близо 1,8 млн. лева.

В дружеството Добрев притежава 55% от капитала, а негови съдружници са както следва:

ЕЛЕНКО ЛЮБОМИРОВ БОЖКОВ 600.00 лв. - 10.00% дял (свързан със 7 фирми)

АНГЕЛ ДИМИТРОВ ГЕРАКСИЕВ 1,050.00 лв. - 17.50% дял (свързан с 15 фирми)

АНГЕЛ ТОДОРОВ ДЕРМЕНДЖИЕВ 1,050.00 лв. - 17.50% дял (свързан с 22 фирми)

Любопитното тук да припомним е, че Еленко Божков е служебен зам.-министър на енергетиката. Той се прочу, като заедно със Светослав Трайков и Минчо Спасов спря тока в софийското метро по време на криминалните протести от лятото на 2020 г. и застраши сигурността на стотици пътници.

„Пирин ват“ ООД е официалната фирма на Кирил Добрев. Чрез нея той притежава четири ВЕЦ-а, няколко търговски сгради в Гоце Делчев, газостанция, сградата върху ВЕЦ „Топлика“, сгради и складове в Благоевград, сгради и земеделски имоти в с. Мусомица, в с. Корница и офиса на ул. "Бачо Киро" 49.

Чрез подставени лица Кирил Добрев контролира и печели и от пети ВЕЦ – „Флеш“ край Горни Лом. Централата е притежание  на едноименната фирма „ФЛЕШ“ ООД, в която собственици са синът на бившия президент Георги Първанов - Владимир и Стоян Христов.

Според сигнала до ДАНС през свързани фирми и с активното съдействие на министър Крум Зарков Кирил Добрев е успял да пусне пипала в Българската национална телевизия, ръководена от избрания със съмнителен конкурс Емил Кошлуков. Последният в момента се ползва с протекциите на президента Румен Радев. 

Предполага се, че финансовият поток към БНТ има за цел, освен облагодетелстване на участниците в схемата, и да изглади медийната политики на обществената телевизия спрямо кръга на Кирил Добрев и Крум Зарков.

Не е тайна, че изживяващият се като лидер в сянка на БСП Кирил Добрев от десетилетия има сериозен бизнес с доставката на горива, който го е направил милионер, напук на клишето, че богати социалисти няма. „Успялото дете на партията“, както наричат сина на червения гуру Николай Добрев, оперира с кръг от десетки фирми и приближени лица – сестра му Марияна, приятели, синовете на Първанов – Владимир и Ивайло, свързани с Добрев в производство и продажба на електроенергия, търговия с петролни продукти, хотели и т.н.

Схемата с горивата се разгръща особено мащабно в периода 2013-2014 и в последните 3-4 години, през които фирми, близки до ВИП-социалиста, регистрират спечелени обществени поръчки за над 35 млн. лева. Любопитно е, че десетина дни след последните местни избори, проведени на 27 октомври 2019, Кирил Добрев подписва с над 30 общини на БСП и на ДПС дългогодишни договори за доставка на горива.

По върховете на държавното управление не е тайна, че Добрев има „пряк път до Влади Горанов“, докато финансистът на ГЕРБ беше финансов министър.

Малко преди да напусне министерския си пост Ивайло Московски от ГЕРБ казва на висш партиец от „Позитано“ 20: „Не мога да издържам вече, ще се махна, далавери отвсякъде, всичко е пробито, каква опозиция сте вие, оня ден подписах на Кирил Добрев 6 милиона от „Железопътната инфраструктура“, наредиха ми отгоре!“

През пролетта на 2019 година КПКОНПИ разкрива крупни корупционни схеми за доставки на горива за държавни институции и започва разследване срещу зам.-председателя тогава на БСП Кирил Добрев. Разследващите разкриват част от бизнес империята на милионера-социалист, групирана на адрес ул. „Бачо Киро“ №49 в столицата.

Проверка в публичните регистри на Агенцията за обществени поръчки осветява как опозиционерът и зам.-председател на БСП чрез фирми, гравитиращи около него, се оказва основен доставчик на горива за Народното събрание, десетки общини, НОИ, ВСС, Агенцията по заетостта, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“- НКЖИ и т.н.

Посочена е и конкретна фирма-сателит - „Тера корп“ ЕООД, която е спечелила над 79 обществени поръчки за доставки на горива. Дружеството е от Костинброд, но с адрес на управление… ул. „Бачо Киро“№49.

Едноличен собственик на „Тера корп“ ЕООД е Мариана Манолова от приятелския кръг на Кирил Добрев, която управлява и е собственик на фирми, свързани с петролния бизнес.

Била е управител на фирмата "И.Ем.Ей. холд" ЕООД, когато Добрев все още е имал собственост в нея, а също е и в съвета на директорите на „Стримон спа“ АД, където пък другата Мариана - сестрата на Добрев, е съдружничка с Ивайло Първанов.

През 2018 година Мариана Манолова става едноличен собственик и на дружеството „Тера корп“ ЕООД. За 2018 г. фирмата има 6.7 млн. лв. приходи и 230 000 лв. печалба. От 2012 г. до 2020-а „Тера корп“ ЕООД изпълнява близо 80 обществени поръчки за доставка на гориво на общини, на болници, на ВСС на приблизителна стойност от 30 млн. лв.

Ето какво разкриват документите за обществените поръчки, спечелени от Кирил Добрев:

Доставки за Народното събрание (договор от юли 2018) на стойност 195 000 лева:

120 000 литра дизелово гориво за отопление  за нуждите на Лечебно-възстановителна база на Народното събрание, гр. Велинград, за срок от 12 месеца.

105 000 литра автомобилен бензин А-95Н (безоловен), 35 000 литра автомобилен бензин А-98Н (безоловен) и 146 000 литра дизелово моторно гориво (евродизел) – за нуждите на автомобилния парк на Народното събрание.

Доставки за Бюрата по труда:

През октомври 2018 година „Тера корп“ ЕООД печели обществена поръчка за доставка на горива за отопление на Бюрата по труда в страната чрез Агенцията по заетостта за над 429 000 лева.

Доставки за НОИ

През ноември същата година „Тера корп“ ЕООД печели две поръчки на НОИ за доставка на горива за 280 000 лева и за 20 000 лева.

Доставки за Висшия съдебен съвет:

През 2017 година печели поръчка за доставка на горива за Висшия съдебен съвет на стойност 758 271 лева.

Доставки за СУ „Св. Климент Охридски“:

Над 193 000 лева „Тера корп“ получава за доставка на горива от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Доставки за Национална компания „Железопътна инфраструктура“:

През март 2017 г. „Тера корп“ ЕООД печели обществена поръчка за доставка на горива за НКЖИ на стойност 2 млн. 547 369 лева.

През 2016 година държавната железопътна компания плаща на фирмата почти 2,5 млн. лева за доставка на горива за локомотивите на компанията.

Доставки за общините:

„Тера корп“ е доставчик на горива за общините Петрич, Сандански, Харманли, Брусарци, Видин, Велико Търново, Бяла Слатина, Тетевен, Троян, Ловеч, Драгоман, Копривщица, Кюстендил, Костенец, Ихтиман, Костинброд, Дупница.

Почти всички общини в Средногорието, което е в политическия периметър на Добрев, са клиенти на „Тера корп“ ЕООД. Това са Пирдоп, Челопеч и Мирково.

Доставки за болници, за Тракийския университет в Стара Загора, за различни училища в страната, домове за социални грижи и Агенцията за социално подпомагане.

От 79 обществени поръчки фирмата е спечелила 34 855 560,33 лв.

Освен ракетата-носител „Пирин Ват“ ООД, галеният син на БСП Кирил Добрев оперира през редица други фирми чрез своите съдружници, чието участие в икономическия живот на страната ДАНС разследва.

Ето някои от дружествата:

На 25.01.2018 г. Министерство на отбраната сключва договор с "ПЪТСТРОЙ-ВАРНА" ЕООД, оглавявано от Ангел Дерменджиев (съдружник в „Пирин ват“) за "строителство по проект 3AF31046 "Осигуряване на сграда за ЛС на AGSR авиацията от Пакет от способности СР 9А1304 по Програма на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Общата стойност на договора е 999 870,65 без ДДС.

Фирмата "ПЪТСТРОЙ-ВАРНА" ЕООД е участвала в 30 обществени поръчки. Печалбите ѝ от тях за 2016 г. са 5 119 00 лева, за 2017 г.- 5 780 000 лева, за 2018 г.. - 5 933 00 лева.

Ангел Дерменджиев с фирмата "ПЪТНО ПОДДЪРЖАНЕ 2003" ЕООД е спечелил още 44 обществени поръчки, като общата печалба за трите години 2016/17/18 е близо 7 милиона лева. И още три обществени поръчки с печалба за 2016-2018 на обща стойност над 1 100 000 лева. През 2011 година Ангел Дерменджиев е задържан при акция на ГДБОП, но това не пречи на държавата да работи с него.

Вече писахме, че чрез подставени лица Кирил Добрев контролира и печели и от ВЕЦ – „Флеш“ край Горни Лом. Централата е собственост  на едноименната фирма "ФЛЕШ" ООД, в която собственици са синът на Първанов - Владимир и Стоян Христов.

Във „Флеш“ съдружник е и фирма „Бак Ойл“. Тя също е регистрирана на ул. „Бачо Киро“№49. В нея съдружници са синът на президента Георги Първанов - Ивайло Първанов, сестрата на Кирил Добрев - Марияна Добрева, съпругата на Първанов - Зорка Първанова и Кирил Добрев.

Съдружник е и фирма „И.ЕМ. ЕЙ.Холд“, регистрирана на същия адрес. В нея са цялото семейство Добреви и семейство Първанови, без президента.

Стоян Христов пък е управител на "ТЕРА КАП" ЕООД, регистрирана пак на ул. "Бачо Киро" 49, която се занимава с търговия на електроенергия. Основен акционер в нея е друго дружество от "Бачо Киро" 49 - "СИНЕРДЖИ ХОЛД". В него съсобственици са синът на Кирил Добрев - Николай, Еленко Божков и Стоян Христов.

Годишните печалби от производството и продажбата на ток на дружеството надхвърлят 2 млн. лева годишно.

"Тера кап" ЕООД има спечелени две обществени поръчки за последните две години за доставка на ток. Едната е за "Първа многопрофилна болница - София" ЕАД за малко под 202 000 лв., а втората - за община Самоков на стойност 694 000 лв.

Пак на ул. "Бачо Киро" 49 е седалището на дружеството за търговия с петрол "И.ЕМ.ЕЙ.ХОЛД" ЕООД, управлявано от сестрата на Добрев - Мариана Николаева Добрева, в което акции има и самият Добрев.

Марияна Добрева е съдружничка със сина на Първанов - Ивайло Георгиев Първанов във фирмата "СТРИМОН СПА"- АД, регистирана в гр. Кюстендил. Двамата притежават петзвездния спа-хотел "Стримон гардън" в Кюстендил.

Перлата в хотелския бизнес на тандема Добрев-Първанов обаче е  луксозният хотел "Белчин Гърдън" в курорта Белчин баня. И тук официално хотелът се води на сестрата на Добрев - Марияна и на сина на Първанов - Ивайло.

Добрева-сестра е съдружничка и в: "ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР "ВЪЗРАЖДАНЕ"-ООД, което притежава сградата на Mall Blagoevgrad ,  "ТЕРА ИНВЕСТМЪНТ"-ООД, "ТЕРА ГЛАС" ООД. Притежава имоти в Благоевград, Варна, Пловдив. Почти навсякъде неин съдружник е брат ѝ Кирил Добрев.

Фирмите се занимават със саниране на сгради, отдаване на търговски площи, продажба на горива, на електроенергия, строителство...

Сега надеждите са ДАНС да разплете целия октопод, захапал обществените поръчки по цялата държавна структура, както и БНТ, за да се установи каква е ролята на Кирил Добрев, неговия близък приятел Крум Зарков и цялата кохорта „социалисти“ в облагодетелстването на гърба на данъкоплатеца.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Ядосаха Борисов заради служебното правителство: Защо не питате как Гвоздейков и Вътев са министри? Радев и Денков не приеха идеята ни за стратегически енергийни доставки (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Ядосаха Борисов заради служебното правителство: Защо не питате как Гвоздейков и Вътев са министри? Радев и Денков не приеха идеята ни за стратегически енергийни доставки (ВИДЕО)
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК