БОМБА В ПИК: Проговори собственикът на къщата в Барселона, приписвана на Борисов! Александър Чаушев: Закупил съм имота с проверени от испанските власти пари - финансовият контрол бе извършен още през 2013 г. Там не живее никой!

Интервю

БОМБА В ПИК: Проговори собственикът на къщата в Барселона, приписвана на Борисов! Александър Чаушев: Закупил съм имота с проверени от испанските власти пари - финансовият контрол бе извършен още през 2013 г. Там не живее никой!

385685
на 21.02.2020
БОМБА В ПИК: Проговори собственикът на къщата в Барселона, приписвана на Борисов! Александър Чаушев: Закупил съм имота с проверени от испанските власти пари - финансовият контрол бе извършен още през 2013 г. Там не живее никой!

Претоплената менте новина за къща в Барселона на премиера Бойко Борисов взриви за втори пореден път днес информационната среда в България, след като твърденията на Елена Йончева от преди година, впоследствие са подадени под формата на жалба от Георги Георгиев от "Боец" до властите в Каталуния, както първо ПИК разкри.

препоръчано

Както са задължени по закон, властите там вероятно са започнали разследване на обявените връзки от Гошо Тъпото, както е по-известен Георгиев.

Името на премиера Борисов обаче не присъства в разследването, а само в сигнала на "Боец", което удобно бе укрито от авторите на хибридната атака.

ПИК разкри и пряката връзка между него, банкера беглец Цветан Василев и обвиняемата за пране на пари от КТБ Елена Йончева, както и отношенията им с руското разузнаване. Което пък точно днес обяви България за главен участник във войната на САЩ срещу Москва. Двете събития не случайно се разиграват в един и същи ден и са част от хибридна атака срещу премиера, арена на която стана прокремълската агенция ТАСС (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). 

По-интересното е обаче защо медиите премълчават упорито документалната истина за къщата в Барселона, където уж се твърди, че живеела евентуално разследвана за пране на пари манекенка, пришита незнайно как за Борисов.

А истината е, че въпросният имот е собственост на бизнесмена Александър Чаушев. Нещо повече - самият той призна това и показа документи още преди време в тв предаване. 

Припомняме, че информацията за къща на премиера Бойко Борисов в испанският град Барселона, която се оказа на Александър Чаушев, се появява периодично през последните пет години, без конкретни данни. Фалшивата новина отново бе разпространена през 2018 г. в анонимно видео в социалните мрежи, където дори се показва конкретен имот. Седмица по-рано отново в анонимно видео се твърди, че Борисов си е купил и цял остров в Гърция, което също бе разобличено като фалшификат.

Показаната къща обаче се оказва собственост на бизнесменът Александър Чаушев, които в телевизионно интервю отрече твърденията за връзка на когото и да било друг в покупката. Въпреки това скандалът се разгоря отново по време на изборната кампания за европейски парламент през 2019 г., когато сигнал до прокуратурата подаде тогавашния депутат от БСП Елена Йончева. Конкретни данни по сигнала така и не бяха обявени, а реакция от държавното обвинение не последва, тъй като данните по случая са ясни, както и собственикът на имота. 

Днес ексклузивно пред ПИК бизнесменът Александър Чаушев коментира горещата тема в разговор с наш репортер.

- Г-н Чаушев, отново днес се възобнови темата за вашата къща в Барселона, знаете ли нещо около тези публикации в каталунско издание?

- Преди две години обясних всичко по този въпрос.

Това, което днес прочетох, понеже знам испански, е толкова нескопосано, че дори не знам как да го коментирам. 

Там пише едни напълно несвързани неща. Информацията преди беше много по-подредена. Отдалечава се съвсем от реалността. Навързани са някакви истории за "Лукойл", някакви невероятни глупости. 

От 16 години не работя в "Лукйол" и е невероятно да се смесват подобни неща. Няма нищо общо с реалността. 

- Информацията, която цитира това издание, разкрихме днес, че идва от сигнал на едно компрометирано у нас НПО - "Боец", а пък каталунската полиция обяви, че не е неин източник и не я потвръждава. Още преди време вие казахте, че къщата ви е законно е купена къщата и сте платили всички данъци и това бе потвърдено документално. Защо продължават атаките? 

- Не ги знам и нямам представа с какво се занимават тези хора, не мога да ги коментирам.

Но основното е друго. Още когато съм закупил имота през 2013 г., аз съм минал проверка за произход на парите.

Първото нещо, което тогава направих, е да последвам закона и информирах испанските власти, които се занимават с финансов контрол и пране на пари. Поисках такъв контрол да се извърши още преди самата сделка - през март 2013 г. Чак след това, когато те одобриха, и банката също потвърди парите и произхода им, продължих със сделката. 

Такава проверка е правена и от чужда банка у нас, откъдето бяха преведени парите. Както у нас, така и в целия Европейски съюз това е стандартна процедура при по-големи суми и няма как да се направи сделка, без тази проверка. Това се знае от всички.

Така, че няма какво да го пишат някакви "бойци", или някакви други паравоенни формирования - това е задължителна процедура, която е направена и при тази сделка и властите са я проверили и одобрили.  

- Води ли се разследване и вие уведомен ли сте?

- Нямам представа, защото мен никой не ме е търсил. Не съм уведомен нито аз, нито адвокатите, при които там съм си оставил координатите ми и ме представляват. Никой не ме е търсил, но и няма за какво, тъй като по отношение на средствата за покупката на къщата, всичко отдавна е ясно и е проверено. 

Тук виждам, че се смесват някакви невероятни други теми, с които не съм запознат - нито с магазини, нито с кипърски фирми. Но двете неща нямат нищо общо. 

- Това е по повод твърденията в тази публикация, че в къщата живеела моделката Борислава Йовчева...

- Никой не живее там от доста време. 

- А защо изобщо се намесва според вас името на премиера Борисов с вашата къща? 

- Защо мен ме питате? Нито съм политически коментатор, нито знам кой и защо го е направил. И аз не мога да разбера.

Нямам представа за причината, но се навързват някакви теми вероятно с конкретна цел.

Те си знаят, но аз знам, че съм закупил един имот в Барселона с пари, които са проверени и от испанските финансови служби, както и тук от банката, която ги е превела.

Банките се страхуват най-много и проверяват това, дори и без да се пише от бойци, командири или други подобни. Банките носят риск също и си проверяват парите, а след това същото е направено и от властите в Испания. 

Българите с имот само в Барселона са хиляди. Дори в същия квартал има около моята къща други и аз познавам няколко човека. А в цяла Испания са над 10 000 българите с къщи. Иначе Барселона в последните години не е никак атрактивно място след всички движения и демонстрации за отделяне. 

Вероятно отговорът е, че това продава - на вас вдигат ли ви се посещенията от такива новини? 

- Да, безспорно. Темата за евентуални разследвания на политици, вдига в пъти посещенията. 

- Значи, на някой може би му падат рекламните приходи или рейтинга... Това е просто предположение, но така или иначе подобни неща всеки може да ги хвърля във въздуха. За мен и семейството ми това, разбира се, е неприятно, защото имам добра репутация, плащал съм си данъците и вече всичко обстойно е проверено от съответните органи.

Сподели:
Бомба x
Три признака, че сте във връзка с грешния човек Три признака, че сте във връзка с грешния човек
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Обвинената за получаването на колосален подкуп Десислава Иванчева отново се изправи пред съда - не уважиха искането й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Обвинената за получаването на колосален подкуп Десислава Иванчева отново се изправи пред съда - не уважиха искането й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 63
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това