Вход
София
Времето в София 24 o C

БОМБА В ПИК! Прокълнатият апартамент на Васил Божков на бул. "Левски"! Бизнесменът го купува от Иван Славков, той - от УБО. Там "самоубиват" човек... (ДОКУМЕНТИ/СНИМКИ)

БОМБА В ПИК! Прокълнатият апартамент на Васил Божков на бул. "Левски"! Бизнесменът го купува от Иван Славков, той - от УБО. Там "самоубиват" човек... (ДОКУМЕНТИ/СНИМКИ)

на 10.02.2020
690003
0
БОМБА В ПИК! Прокълнатият апартамент на Васил Божков на бул. "Левски"! Бизнесменът го купува от Иван Славков, той - от УБО. Там "самоубиват" човек... (ДОКУМЕНТИ/СНИМКИ)
Автор: ПИК
10.02.2020
0
690003

Жилището на задържания в Дубай бизнесмен и хазартен бос Васил Божков на бул. "Левски" 79 в София е закупено незаконно от вече покойния съпруг на Людмила Живкова - Иван Славков в момент, когато апартаментът е бил под запор.

Шефът на МВР Младен Маринов: Запалиха ни телефона със сигнали за Васил Божков

Шефът на МВР Младен Маринов: Запалиха ни телефона със сигнали за Васил Божков

МВР и прокуратурата непрекъснато получават обаждания на...

на 07.02.2020

Това става ясно от разследване на журналистката Маргарита Михнева, направено преди близо 20 години, което обаче тъй и не вижда бял свят. За сметка на това става обект на плагиатство в медийното пространство.

Това жилище носи нещастие на всичките си притежатели и дори е оплискано с кръв. То става собственост на Васил Божков през 1992 г., когато Иван Славков е следствен и всички негови имоти, включително и този апартамент, са под възбрана. Това означава, че с тях не могат да се извършват никакви търговски сделки. Въпреки това обаче Божков го купува от зетя на Тодор Живков срещу сумата от 300 000 долара.

То е с площ 372,88 кв.м. и има 6 стаи, хол, кухня, сервизни помещения и гараж, който се намира в същата сграда.

Самият Славков пък е купил този апартамент за 6000 лв. от УБО през 1984 г., които след деноминацията се равняват на 60 лв. Това става 2 години след смъртта на съпругата му и дъщеря на тогавашния пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков.

Преди това обаче семейството на Людмила Живкова и Иван Славков живее 15 години в него безплатно. След женитбата си двамата известно време обитават резиденцията в Бояна, но през 1969 г. бащата и тъстът Живков решава да им направи подарък и да ги настани в апартамента на 4 етаж на тогавашния бул. "Маршал Толбухин" 14, днешен бул. "Левски" 79.

На свой ред жилището попада в ръцете на УБО, след като през 1948 г. е одържавено като собственост на "враг на народа" - фабриканта Добри Минов, който е убит и хвърлен от 4 етаж на построената от самия него сграда, в която се намира и апартамента му, за да бъде инсценирано самоубийство.

След 9 септември 1944 г. "народната власт" си харесва жилището на Добри Минов, обявява го за спекулант, пребива го в Дирекцията на милицията на "Лъвов мост", за по-сигурно го и осъжда като "враг на народа" и в крайна сметка слага ръка на имота му.

Иван Славков обаче закупува национализирания апартамент от УБО след писмо на УБО - Държавен съвет от 19 декември 1983 г., сиреч, от самия Тодор Живков, с което се разрешава на него и на сина му Тодор Славков да го придобият. Людмила Живкова вече не е сред живите.

Преди това обаче семейството посещава кореспондентът на официоза на КП на СССР в. "Правда" в България Александър Симуров, който пише: Жилището изглеждаше необитаемо, вероятно се използваше най-вече за представителни цели. Мебелиран беше само просторният хол. Срещата ми с Иван Славков и Людмила Живкова започна с разглеждане на картини. Малки и големи, те нямаха чет и брой. Стените не ги побираха. Десетки платна в масивни рамки стояха на пода, опрени на стените, по цялата дължина на стаите. Разбира се, това съкровище не беше купено срещу пари, а подарено...".

С днешна дата е трудно да се каже дали когато Васил Божков купува жилището от Иван Славков, тези картини са били в него и дали те не са положили началато на богатата колекция от около 3000 артефакта на бизнесмена.

БУРЕН ЖИВОТ: Васил Божков се развел тайно през 2012 година

БУРЕН ЖИВОТ: Васил Божков се развел тайно през 2012 година

Какъв е семейният статут на Васил Божков? Този въпрос...

на 09.02.2020

Самата Михнева разказва, че Иван Славков не е имал отношение към тези ценности и дори се отнасял леко иронично към тези пристрастия на Людмила Живкова. Единствено Славков, който вече не е жив, синът му Тодор Славков и самият Божков знаят дали картините, подарявани на Людмила и Иван, са били в жилището при покупката му от бизнесмена, но сегашните проверки на артефактите на хазартния бос биха могли да изяснят това обстоятелство.

Самите наследници на убития фабрикант Добри Минов тъй и не стигат до собствеността си. Той няма деца, а неговата племенница Лиляна Димитрова Димитрова от София завежда искова молба срещу Иван Славков, за да реституира имота на роднината си. Делото е от 1992 г. под № 2340 и не е било отваряно цели 14 години, докато до него не се добира Михнева.

Реституцията обаче е невъзможна, именно защото Славков се явява трети добросъвестен собственик. Според журналистката идеята за покупката на жилището не само на Славков, но и на други комунистически номенклатури, е дадена точно с тази цел от съветските другари, които вече са наясно с наближаващите промени и последствията от тях за присвоените собствености.

По време на делото, което Лиляна Димитрова води за възвръщането на имота, тя умира, а наследниците й в лицето на нейните син и дъщеря не виждат смисъл да го продължават. Проверката на Михнева сочи, че това дело е унищожено през 2000 г., но тя разполага с него, защото го е преснела.

Михнева е убедена, че направеното от нея разследване през 1992 г. не вижда бял свят, въпреки че времената са вече демократични, тъй като "в парламента един до друг седяха децата на убитите от народната власт и децата на техните убийци". Тя вече не се занимава с активна журналистика, живее при дъщеря си в Швейцария и обяснява това така: "С 200 лева пенсия и сметка за парно от 900 лв. няма как да се справя тук".

Но с готовност предостави документите, с които разполага, на ПИК. От тях става ясно, че окървавеното жилище на столичния ул. "Левски" 79, е станало собственост на Васил Божков незаконно, както преди това незаконно е било собственост и на Иван Славков, а преди това незаконно е било отнето от убития фабрикант Добри Минов и също незаконно не е реституирано на неговите наследници.

Това са лесно доказуеми факти, но с днешна дата разследващите би трябвало да установят и дали пребогатата колекция от картини, подарявани на Людмила Живкова, са попаднали заедно с апартамента в ръцете на Васил Божков и дали точно те не са положили началото на неговата колекция, която днес е обект на огромното внимание сред обществеността.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 21984
архив

Отива един на работа с насинено око. Колегите му веднага го питат:

- Какво е станало?

А насиненото око:

- Ами нали страдам от безсъние и понеже няма какво да правя през нощта понякога се обаждам в три сутринта на случаен номер да събудя някой и го питам: " Познай кой се обажда?"

- Е, и?

- Вчера един позна.

няма нови новини
Днес: 190
hot
най-четени новини в момента
сега
5070
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов за скандалната завера на ДеБъ с Маджо: Христо Иванов не може да оправдае гузната си физиономия на записа. Ето я нашата армия - строи магистрали! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Астролог съветва: Чудесен ден да хапвате сладко, не предприемайте нищо ново
x