Вход
София
Времето в София 19 o C

БОМБА В ПИК! Проф. Никола Филчев: Борис Велчев помиярстваше и с интриги стана главен прокурор. Гешев няма неговите меки движения с китката. Шепа крадци, водени от Прокопиев и Костов, искат да си назначат обвинител №1

БОМБА В ПИК! Проф. Никола Филчев: Борис Велчев помиярстваше и с интриги стана главен прокурор. Гешев няма неговите меки движения с китката. Шепа крадци, водени от Прокопиев и Костов, искат да си назначат обвинител №1

на 18.11.2019
269524
5
БОМБА В ПИК! Проф. Никола Филчев: Борис Велчев помиярстваше и с интриги стана главен прокурор. Гешев няма неговите меки движения с китката. Шепа крадци, водени от Прокопиев и Костов, искат да си назначат обвинител №1

Президентът Румен Радев е на път отново да се довери на лоши съветници, разкри ПИК. Този път обаче капанът ще е страшен и може така да се затвори, че да няма спасение за него. Поводът е указът за Иван Гешев, който се очаква да подпише Радев. Затова му действие обаче няма ни вест, ни кост, а според информация на агенция ПИК от сигурни източници, президентът е склоняван да наруши Конституцията, като не подпише указа.

В противозаконната игра за пръв партньор се гласял шефът на Конституционния съд Борис Велчев, който да вкара държавата в криза, а след това с машинации да направи опит самият той, отново против законите, да се впише като кандидат за главен прокурор, какъвто е бил и няма право на втори мандат.

За коментар потърсихме бившия главен прокурор проф. Никола Филчев, който разкри пред медията ни дали подобни машинации са възможни, какво ще последва, ако някой дръзне да ги осъществи, и кой дирижира всички тези безчинства срещу легитимното избиране на главен прокурор. 

- Проф. Филчев, как ще коментирате разкритието на ПИК, че хора около президента Румен Радев в съглашение с бившия главен прокурор Борис Велчев опитват да го спрат да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор? Има ли изобщо такава възможност чисто законово – да не подпише?

- По този въпрос всичко е ясно. Изборът е направен и новият главен прокурор се казва Иван Гешев. Така е след последното решение на Висшия съдебен съвет отпреди няколко дни.

Чувам, че се оспорва откъде трябвало да започне процедурата и имало мнения, че трябвало да започне отначало. Тези хора, които твърдят това, не са чели закона. Член 173 ал. 13 от Закона за съдебната власт ясно казва, че нова процедура отначало започва, само ако Висшият съдебен съвет не направи повторно предложение за същия кандидат.

Има ли нещо неясно? Точно пред тази хипотеза сме изправени. ВСС се запозна с указа, направи повторно предложение за същия кандидат и край.

За да се приложи цялата процедура отначало с програми, обявяване и т.н., уредена в първите 12 хипотези, трябва ВСС да не повтори предложението. А той го повтори и точка. Предложение има и въпросът е ясно решен, защото така е казано в закона.

Всичко това беше обяснено от много юристи, интелигентни и грамотни, а вчера по един блестящ начин и от конституционалиста проф. Близнашки, когото трябва да слушаме по конституционните въпроси. Той не е фуражка, а е професор, който се е изграждал пред очите ми. Помня го още от студент, израсна и стигна до най-добрия наш конституционалист.

Следователно първият въпрос, който възникна около това каква процедура да се предложи, когато президентът върна предложението, е ясно описан в закона и законът му отговаря категорично. Тази процедура е приложена по закон и ВСС повторно предложи същия кандидат. Точка.

- Вторият въпрос какъв е?

- Вторият въпрос в тази хипотеза е за ролята на президента. Конституцията ясно казва – чл. 129 ал. 2: "Не може да откаже назначаването при повторно направено предложение."

Направи ли повторно предложение ВСС? Направи, тоест той не може да откаже назначаването.

- Тогава какво се чака сега толкова?

- Чакаме да подпише. Тази разпоредба е безвъпросно ясна.

Но също тъй отивам на нещо трето – има тълкувания на Конституционния съд по решение 2 от 2002 г., което аз предизвиках, и там КС казва, че „при повторно предложение президентът действа в условията на обвързана компетентност, което означава, че той не разполага с избор и не може да прави преценка“. Край на цитата.

Следователно това е длъжен да направи президентът на Република България и аз съм сигурен, че той ще го направи.

Така че на въпроса ви какво чакаме  - чакаме да подпише указа.

- Колко време ще чакаме?

- Висшият съдебен съвет е длъжен да действа незабавно. Щом като ВСС е длъжен да действа незабавно, следователно и президентът е длъжен да действа незабавно. Ако не действа в срок или откаже да подпише указа, директно се отива на процедура по отстраняването му – импийчмънт.

- Възможно ли е да се стигне дотам, ако наистина има такава колаборация между него и шефа на КС Борис Велчев?

- Не мога да повярвам. Чувам, че той има лоши съветници с лоши чувства. Опасявам се да не го вкарат в беля и той да не се поддаде на някакви настроения да опонира чрез това бездействие на правителството. Но това ще бъде груба грешка и ще означава край на неговата политическа кариера. Но и по-лошо – процедура по импийчмънт за отстраняването му, а и го чакат още много неприятности.

Вярвам обаче в здравия разум на Радев и съм сигурен, че няма да допусне такова нещо. Важно е това не само за държавата, но и за неговата лична съдба. Има толкова хора, които му вярват и са му се доверили и на никой гражданин няма да му хареса, когато президентът, който призовава за върховенство на закона, грубо нарушава Конституцията.

Казах, че първо има закон, второ има и процедура и Конституция, която го задължава да подпише, трето - има и решение на Конституционния съд, което казва, че е длъжен да подпише и няма избор. Ако при тези ясни законови и конституционни разпоредби, той наруши всичко това, ще покаже, че не заслужава да бъде президент и ще бъде освободен, независимо от познанства с когото и да било.

- Борис Велчев ли имате предвид? Твърди се, че той иска отново да е главен прокурор, посочен от президента...

- Що се отнася до щенията на Борис Велчев да стане отново главен прокурор, то това също е невъзможно и Конституцията го забранява. Не може втори път да бъде избран, даже и ако напусне един главен прокурор по болест или друго, и след това иска да се върне. Повторно заемане на длъжността не е възможно и в това КС също така е категоричен.

Но дори и да нямаше конституционна пречка, Борис Велчев е един толкова специален случай, че никой няма и да го избере. Той няма качествата.

При тези специфични негови полови зависимости, той не може да бъде главен прокурор.

Той да се радва, че ще запази ей тази службица, която има в момента.

Защото го помня от студент и казах, че той завърши по един престъпен начин, беше дипломиран и го казах. Някой да го оспори? Има живи участници в далаверата, с която той получи диплома, защото той е учил по чужбина, с баща си по посолствата, в различни държави. В България не можа да се дипломира.

Второ, той беше избран за главен прокурор в една кръчма вечерта, часове преди заседанието за избора. Отдясно ми стои министърът на вътрешните работи, отляво стои Велчев. Цялата редица отляво са прокурорите и членовете на ВСС, които са добри и ще гласуват за него.

Отдясно бяха ръководството на МВР с генералите. И Велчев постоянно досаждаше. Трепери като лист и пита дали утре ще гласуват за него.

Цеко Йорданов (б.р.- зам.-главен прокурор по това време) беше седнал накрая и той реши, че той нямало да гласува за него. Викам му: Цеко, седнете по-наблизо, че има притеснения. Цеко е с една ръка – достоен човек, бивш полковник с военно и юридическо образование, и както е с ръка, защото другата му е отрязана от танк, махна с една ръка и казва: А, аз утре ще гласувам срещу г-н Велчев.

Казвам - ама защо сега така, Първанката толкова се моли, толкова настоява и се черви, че вече ми стана досаден...

Но Велчев запомни това и след това го даде на съд, минаха 10 години и се говореше какво ли не – че Цеко е човек на мафията, пък шефът му съм аз и какво ли не. Оказа се, че такава мафия и октопод не съществуват, всичко приключи и Цеко Йорданов бе оправдан от съда, прокуратурата си оттегли обвинението, но кой ще му върне името на човека...

Само заради това дори Велчев трябва да си посипе главата.

Но той какво е работил? Като го дипломирахме, помня, дойдоха майка му и баща му да ми благодарят и той стоеше на три метра като сопол и даже не смееше да се доближи до мен. Майката пита проф. Михайлов: „Митко, това ли е колегата?“ И като почна едни благодарности, целувки и прегръдки...

Но той не е работил реално. Като завърши, го уредиха по партийна линия като съветник на последния социалистически министър-председател Георги Атанасов. Когото аз съдих във Върховния съд и му дадохме една присъда 8-10 години за финансови далавери, но президентът Желев го помилва, правилно според мен, защото беше стар човек.

Друго какво е работил Велчев? Съветник на Първанов, където помиярстваше и с кафенца и интриги стана и главен прокурор.

А Гешев е работил – служител на МВР, в участъка, в РПУ-то, следовател, прокурор. Ами те двамата са несравними по своите качества.

Да не говорим, че г-н Велчев е печално известен и в чужбина със своята зависимост. Той знае фактите и му е тежко, отрази му се и на здравето тази работа. Всичко това е отдавна известно и на службите, а вече е и публично известно.

При тези негови зависимости и специфични практики, той изобщо не е за държавна работа.

А за далаверите по морето... Навремето след 90-а година продаваше на някакви араби хотели...

Затова да не продължаваме да третираме въпроса за Велчев, защото ще направим лошо на държавата. На някои от служителите от специалните служби няма да му издържат нервите, ще извади доказателствата за неговите особености и ще настане такъв проблем в държавата, че ще останем без председател на Конституционни съд.

- А не е ли редно наистина това да стане най-сетне, защото истината трябва да се знае от обществото?

- Така или иначе сега се е докопал до тази службица, да си изкара мандата, да се успокои и да се отдаде на специфичните си практики. В края на краищата не може да му се сърдим, че сме различни. Моите предпочитания са по-различни, но това е животът.

- Но това състояние не крие ли рискове от зависимости, при това на отговорен пост?

- Така е, да. Той може да обяснява защо не са го пуснали в една служба в САЩ...

Гешев е израснал и се е самонаправил. Какво лошо може да има в това изобщо? Е, сега, няма тези фини и меки движения с китката, които има г-н Велчев. Ама и слава Богу, че ги няма, нали така...

- Абсолютно сте прав.

- Работата е много тежка действително и няма нужда да го хваля дали ще се справи. Аз го помня още като следовател, когато го взехме. Противниците му издигнали лозунг, че Гешев е радост, а Цацаров е щастие, но няма да влизам в тази схема и да ги повтарям тези неща.

Един човек, който е изминал пътя отдолу до горе, за мен е почтен човек и ще работи добре.

Всички тези вълнения, митинги, протести, възмутени граждани и всичко в кампанията срещу него си има предистория. Родоначалникът на всичко това се казва Иван Костов.

Когато отказах да му прислужвам на Костов, защото е ясно, че той очакваше това, и възразих срещу приватизацията и тази революция, която смени собствеността, започнахме да повдигаме обвинения. И го предупредих, че всички ще отидат в затвора, започна една мръсна клеветническа кампания.

Това, което днес става, е продължение и той даде началото. Това го правиха с тези манифестации срещу Съдебната палата от СДС - Овча купел, откъде ли не събрани да викат срещу мен 20 души, които дори не ме познават и ме объркаха с един друг с мустаци.

Това е същото, което и днес става. Костов го създаде и той е родоначалникът. Той разруши морала, моралната тъкан на обществото и всичко това вече се разраства и днес взима застрашителни размери. Той отне правото на прокуратурата да контролила раздържавяването, благодарение на което повечето българи днес са на границата на бедността.

Тогава как да работят прокурорите, след като виждат, че държавата е неморална и им отнема правото да контролират властта. Направиха това със закон.

Костов е организаторът на тези мръсни клеветнически кампании. И в икономически, и в морален план, той показа, че няма да има върховенство на закона, при което трябва правото да е над политиката.

Той наложи обратното – съдебните органи да обслужват политиците. И това е и до днес.

Една шепа крадци, грабители и приватизатори, водени от техния вожд Прокопиев, сега искат същото – те да си назначават главен прокурор. 

Тези манифестации и протести, добре финансирани от Прокоповци, от някакви лумпени...всичко това е заложено от Костов и обслужва неговите интереси и на неговата група от олигарси. Това е дълбоко порочно и родоначалник на всичко това е г-н Костов, който от време на време продължава да ни поучава от телевизора. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10477
архив

- Здравейте, обаждам се от библиотеката. Вашата жена все още не ни е върнала една книга?
- Каква книга?
- Учебно ръководство "Как да се омъжа за богат и тъп идиот."

няма нови новини
Днес: 179
hot
най-четени новини в момента
сега
3655
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДПС с извънредно изявление в парламента: На "Росенец" бяха едни бутикови партии с дежурните протестъри (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за сряда - Раците изправени пред кардинална промяна на живота си, Стрелците ги очаква предложение за нова работа
x