БОМБА В ПИК: Проф. Филчев в ексклузивно интервю пред медията ни за съдията със забрана от САЩ: Аз изгоних Андон Миталов за корупция!

Темида

БОМБА В ПИК: Проф. Филчев в ексклузивно интервю пред медията ни за съдията със забрана от САЩ: Аз изгоних Андон Миталов за корупция!

199958
на 05.02.2020
БОМБА В ПИК: Проф. Филчев в ексклузивно интервю пред медията ни за съдията със забрана от САЩ: Аз изгоних Андон Миталов за корупция!

Защо подава оставка от военната прокуратура уличеният за корупция от САЩ съдия от специализирания съд Андон Миталов? Тайната не е разкрита 20 години и все още никой не знае какво се крие зад нея. А оставката е изненадваща - подадена е на 29 юли 1999 г. от тогавашния майор Миталов. Официално тя е мотивирана със "здравословни причини", но каква е истината, знаят малцина, сред които може би тогавашният главен прокурор Никола Филчев.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Колегите на Миталов от онова време не са особено разговорливи по темата. Единодушни са обаче, че майорът е бил съвсем здрав и "диагнозата" е друга. Молбата за оставка е придвижена от военната прокуратура в София до кабинета на главния прокурор и е внесена във Висшия съдебен съвет, каквато е процедурата.

На 15 септември 1999 г. ВСС освобождава Андон Миталов "по собствено желание", считано от 29 септември - както самият той е пожелал. Майорът сдава длъжността, подписва задължителния за военните обходен лист, получава дължимото обезщетение от 8 брутни заплати за прослужени 8 години, преминава в запаса и се отдава на адвокатска кариера.

Какво се крие зад оставката разкрива пред ПИК бившият главен прокурор Никола Филчев:

- Проф. Филчев, познавате ли съдията от специализирания съд Андон Миталов ? Той е бил военен прокурор преди много години ?

- Да. Преди 21 години – през юли 1999 г. го изгоних от прокуратурата за корупция.

   Случаят стана няколко месеца след като започнах работа като главен прокурор. Обадиха ми се от МВР, че прокурорът от Софийската военно-окръжна прокуратура Андон Миталов е изискал от Националната служба за сигурност, сега ДАНС, две разработки от изключително значение, по които имаше големи икономически интереси. Извиках го в присъствието на завеждащият отдел следствен при Върховната касационна прокуратура полк. Павел Павлов (бивш шеф в Прокуратурата на въоръжените сили), за да изясня случая. Миталов не можа да обясни, защо е изискал  въпросните разработки и упорито мълча. Обикновено това се прави, за да се изнудват разработваните лица за много пари.

Скоро преди това се натъкнах и на други подобни случаи, при които прокурори, изнудват заинтересованите лица. Получих усещането, че ръководя не прокурори - пазители на закона , а банда рекетьори. Затова реагирах доста рязко и му казах: „Ти повече не си прокурор“.

Към онзи момент прокурорите имаха много по-широк имунитет отколкото сега. По-късно измениха Конституцията и го ограничиха. Самата процедура за снемане на имунитета на съдии, прокурори и следователи беше изключително сложна и тромава. На практика беше невъзможно някой корумпиран магистрат да бъде освободен от длъжността си. Процедурата включваше -  предварителна проверка  на инспектората на прокуратурата, обсъждане и решение на Висшия съдебен съвет, решения на първата и решение на втората инстанция на Върховния административен съд. Всичко това продължаваше с години и беше съпроводено с риск някой от тези органи да бъде подкупен. Затова действах по-решително и реших въпроса на часа.

- Излиза професоре, че вие още преди 21 години сте го хванали в корупция. Как Миталов е постъпил отново в съдебната система?

-Така излиза. Дванайсет години след като е изгонен от прокуратурата Миталов атакува пред Върховния административен съд решението на ВСС за освобождаването му, като изтъква, че молбата му за напускане на прокуратурата не била подписана от него. ВАС отхвърля тази искане.

Две години по-късно Миталов кандидатства за съдия в новообразувания Специализиран наказателен съд, но поради нисък успех 3, 75 Висшият съдебен съвет отказва да го назначи. Миталов обжалва отказа на ВСС пред Върховния административен съд и състав на съда с председател Александър Еленков го назначава за съдия в специализирания съд.

- Как може да се избегнат подобни случаи?

- Този случай е повод да кажа още веднъж, че решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване и освобождаване на магистратите не трябва да подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. Това противоречи на Конституцията, която ясно постановява, че Висшият съдебен съвет, а не ВАС, назначава и освобождава съдиите, прокурорите и следователите.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! В парламента гледаха два проекта за сексуалното насилие над деца. ИТН скочиха на Асен Василев заради финансови акробатики. Заместник-председателката Кирова с ехидни подмятания към Тошко Йорданов (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК