БОМБА В ПИК: САЩ погна Денков и правителството заради пробойните в законопроекта за дерогацията на "Лукойл"

Епицентър

БОМБА В ПИК: САЩ погна Денков и правителството заради пробойните в законопроекта за дерогацията на "Лукойл"

389887
на 22.12.2023
БОМБА В ПИК: САЩ погна Денков и правителството заради пробойните в законопроекта за дерогацията на Лукойл
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Спешно запитване от Комисията по външните работи на Камарата на представителите на САЩ е получено в кабинета на министър-председателя Николай Денков и външния министър Мария Габриел заради приетия законопроект за предсрочното прекратяване на дерогацията на "Лукойл",  научи ПИК.

препоръчано

В понеделник, по време на извънредното си заседание, депутатите приеха на първо четене текстовете, според които от 1 януари 2024 г. се спира износът на нефтопродукти от руски петрол, а наличните количества такива продукти ще се инвентаризират от митниците и ще може да се продават в страни извън ЕС. Вносът на руски петрол пък се спира окончателно от 1 март 2024 г.

Както ПИК съобщи пред седмицата, според Центъра за изследване на демокрацията у нас в гласувания текст има две сериозни "вратички", които на практика компенсират "Лукойл" за предсрочно прекратената дерогацията, която в първоначалния си вариант трябваше да действа до края на идната година.

Важно е да бъде уточнено, че приетият текст бе внесен, след като ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС се разбраха да подготвят общ документ за отмяна на дерогацията, а двете отделни предложения - това на Делян Добрев и другото на Кирил Петков да бъдат изтеглени.

Чрез "пробойните" в гласувания законопроект, на "Лукойл" се предоставя възможността да реализира още 360 милиона долара допълнителни приходи от "специално разрешен" експорт на нискооктанови бензини, произведени от руски нефт, през 2024 г. - от една страна, и от друга - да си възстанови авансово внесен данък печалба за 400 милиона лева. Това се посочва в анализ на Центъра за изследване на демокрацията в България, публикуван на сайта им. 

ПИК научи, че председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол е отправил официално запитване до посолството ни във Вашингтон с молба да получи разяснение относно последните законодателни мерки на българския парламент по отношение на руския петрол.

До Комисията по външни работи е достигнала информация, че приетият законопроект ще позволи на притежаваната от Русия компания "Лукойл" износ на петролни продукти, произведени от предварително внесен и преработен руски суров петрол, и след 31 декември, което от своя страна би могло да генерира печалба за милиони. Американците настояват да получат информация също дали е вярно това, че няма да се прилага таванът от 60 долара за барел за руския нефт, който ще се внася след Нова година.

Спешният документ от нашето посолство във Вашингтон е бил адресиран до Кабинета на министър-председателя Николай Денков, до министъра на външните работи Мария Габриел и няколко дирекции във ведомството й, министъра на енергетиката Румен Радев, ресорната комисия в Народното събрание, Главна дирекция "Данъчно облагане"...

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за празничния 11 май - нерешими проблеми връхлитат Везните, Водолеите да подхождат с разум във всичко САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за празничния 11 май - нерешими проблеми връхлитат Везните, Водолеите да подхождат с разум във всичко
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО СТУДИО НА ПИК TV! Шокиращи подробности за нападението над Колтуклиева на митинга на ПП. Страхил Ангелов: Представете си, ако бях ритнал Цънцарова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО СТУДИО НА ПИК TV! Шокиращи подробности за нападението над Колтуклиева на митинга на ПП. Страхил Ангелов: Представете си, ако бях ритнал Цънцарова (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК