БОМБА В ПИК: 10 висши служители на Министерския съвет проговориха за далаверите на "Продължаваме промяната"! В кабинета си Петков, Василев и Лена Бориславова са дали указания на шефа на "Булгаргаз", застрашаващи доставките на газ. Води се наказателно дело 166/05.09.22. Задават се разпити на всички (ДОКУМЕНТИ)

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

БОМБА В ПИК: 10 висши служители на Министерския съвет проговориха за далаверите на "Продължаваме промяната"! В кабинета си Петков, Василев и Лена Бориславова са дали указания на шефа на "Булгаргаз", застрашаващи доставките на газ. Води се наказателно дело 166/05.09.22. Задават се разпити на всички (ДОКУМЕНТИ)

434448
на 09.11.2022
БОМБА В ПИК: 10 висши служители на Министерския съвет проговориха за далаверите на Продължаваме промяната! В кабинета си Петков, Василев и Лена Бориславова са дали указания на шефа на Булгаргаз, застрашаващи доставките на газ. Води се наказателно дело 166/05.09.22. Задават се разпити на всички (ДОКУМЕНТИ)

Наказателно производство под номер 166/05.09.22 г. за далавери с газа, извършени от правителството на Кирил Петков, се води активно в Столичното следствие. Производството се базира на скандален доклад на ДАНС.

препоръчано

ПИК вече съобщи за това изпреварващо, но засегнатите Кирил Петков и Асен Василев се направиха, че не са чули. Сега им даваме и номера на делото, за да спрат да се правят на треснати.

В близките дни предстоят разпити по разследването.

Още в началото на септември съобщихме, че финансовото разузнаване на ДАНС проверява "Булгаргаз" ЕАД за сделки за доставка на гориво до страната през посредници.

Повод за започването на проверката са постъпили от партньорски служби за сигурност данни за над 5 фирми, регистрирани на различни територии извън страната, в това число и офшорни зони, често използвани за прикриване на парични приходи.

Фирмите са регистрирани от различни лица, като е намерена връзка и с български политици, свързани с лидери на "Продължаваме промяната".

Вчера нещата за Кирил Петков и Асен Василев са се усложнили съвсем, донасят източниците на медията ни в службите.

Десет висши държавни служители от Министерския съвет (някои от ръководството на ”Булгаргаз) са подали сигнал до следствието, че Кирил Петков и неговото правителство само за три дни са успели до ощетят българската държава с над 10 милиона лева от търговията с газ чрез препродаване на синьото гориво през посредници.

Медията ни се сдоби със сигнал до Столичното следствие, в което висшите държавни служители алармират за безобразията и далаверите, въртени от Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова, свързани с "Булгаргаз".

По разпореждане на Кирил Петков синьото гориво е купувано на цена от 168  лева и продавано на 2,5 лева, с което българската страна е ощетена с над 10 милиона лева, и то само за три календарни дни.

Бившето правителство на Кирил Петков по време на печалното си управление, съизмеримо с атракционите на влакчето на ужасите, не само е сключвало неизгодни сделки за внос на газ към България с посредници, но и е ощетило държавата с над 10 милиона лева.

В сигнала е описана детайлно невъзможността „Булгаргаз” ЕАД да достави договорените дневни количества природен газ по договор, сключен от правителството на Кирил Петков.

В публикация от 13.10.2022 г. под заглавие: „Държавата ощетена с 8.5 млн. евро САМО ЗА ТРИ ДНИ заради Киро и Асен - продаваме за 2.5 евро газ, купен за 165 евро“, медията алармира, че в края на септември “Булгаргаз” ЕАД извършва неизгодна сделка, от която губи цитираната сума.

Съобщихме и че: „по това време газовата връзка Кулата /Сидерокастро е спряна за предварително планиран ремонт и тъй като другата ни газова връзка все още не е въведена в експлоатация, страната ни няма как да получи дневните количества природен газ по договора с Азербайджан.

Въпреки че правителството на Кирил Петков, а след това и служебното правителство би трябвало да са били наясно за ремонта на връзката, те не предприемат никакви действия по осигуряване на капацитет в Гърция, където количествата да бъдат запазени.

Заради бездействието “Булгаргаз” ЕАД се принуждава да продаде количествата  на колосална загуба.“

В публикация от 20.10.2022 г. под заглавие: „Делян Добрев посочи виновниците България да изгори с 4.6 млн. евро само за два дни от неизгодни сделки с газ“  медията ни отново представи информация за продадените на 26.09.2022 г. и 27.09.2022 г. от “Булгаргаз” ЕАД на ДЕСФА (гръцкия газопреносен оператор) количества природен газ на цена от 50 евро/мегават час за първия ден и на цена от 2.50 евро/мегават час за втория ден.

Същите тези количества са закупени от “Булгаргаз” ЕАД от азерите на цена в приблизителен размер на 150 евро/мегават час. Ремонтните дейности и точните дати са били обявени на сайта на ДЕСФА в края на 2021 г. и те е трябвало да се предвидят, когато е подписван Анекс № 4 към договора с азерите, като се договори азерите да не доставят през тези дни, тъй като “Булгаргаз” ЕАД не може да внесе количествата в България.

Другата възможност е била “Булгаргаз” ЕАД да продаде тези количества още през юли 2022 г. на гръцкия пазар, от което е щяло да направи добра печалба, предвид по-ниската цена на азерския газ спрямо цената на газа в Гърция. И това не е било направено. За да компенсира количествата, „подарени“ на ДЕСФА, “Булгаргаз” ЕАД закупува заместващи количества от газовия хъб в България.

Цената на заместващите количества е загуба за “Булгаргаз” ЕАД, тъй като не може да се прехвърли върху клиентите и тази загуба ще се отрази във финансовия отчет на дружеството към 30.09.2022 г.

“Булгаргаз” ЕАД е най-големият лицензиран доставчик на природен газ за българския пазар. След преустановяване на доставките на природен газ по дългосрочния договор за доставка с Газпром, считано от 27.04. 2022 г., “Булгаргаз” ЕАД осигурява доставките за българските потребители основно по другия дългосрочен договор, сключен между “Булгаргаз” ЕАД и азербайджанска компания и по краткосрочни договори за доставка на природен газ.

Едно от най-фрапантните обстоятелства, по които работят разследващите органи, е свидетелството, че на проведена на 18.12.2021 г. среща в сградата на МС министър председателят Кирил Петков, заместник-министър председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на енергетиката Александър Николов и началникът на кабинета на министър председателя Лена Бориславова са давали конкретни устни указания на изпълнителния директор на “Булгаргаз” ЕАД, с които се поставя под риск доставката на газ и съществуването на договорите, както и се застрашава изграждането и пускането в експлоатация на газопровода IGB.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА АФЕРАТА!

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГ СЪВЕТВА: Днес е най-спокойният и мирен ден - за любов, смирение и прошка АСТРОЛОГ СЪВЕТВА: Днес е най-спокойният и мирен ден - за любов, смирение и прошка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов след разкритията за манипулация на вота: Това е висша степен на корупция - да откраднеш изборите! Кирил Петков сигурно държи кода в джоба си. Всячески искат да отидат на избори, защото колкото повече време минава, далаверите им излизат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК