Вход
София
Времето в София 16 o C

Борислав Михайлов в специално интервю за ПИК: ЦСКА е голям отбор, който уважавам! Учуден съм от Стоичков, но няма да му отговарям!

Борислав Михайлов в специално интервю за ПИК: ЦСКА е голям отбор, който уважавам! Учуден съм от Стоичков, но няма да му отговарям!

на 12.12.2013
1083
3
Борислав Михайлов в специално интервю за ПИК: ЦСКА е голям отбор, който уважавам! Учуден съм от Стоичков, но няма да му отговарям!

Президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че ще се кандидатира за нов мандат.

Агенция ПИК потърси мнението му по най-горещите теми, които вълнуват запалянковците.

Г-н Михайлов отговори на въпросите ни преди да излети за Испания, където ще присъства на среща, посветена 25-годишнината от назначението на Анхел Мария Вилар за президент на испанската футболна федерация.

На събитието ще бъдат разгледани и обсъдени доста въпроси и проблеми, свързани с европейския футбол.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

Г-н Михайлов, кой е първият приоритет, който си поставяте за цел, ако бъдете избран отново за президент на Българския футболен съюз?

- Първият ми приоритет ще бъде да довършим базата на националния отбор, което е един голям проект. Всеки един национален отбор заслужава да има такава база, която ние подготвяме. Надявам се да бъде и построен нов национален стадион, за да може в София да посрещнем два мача от предварителната фаза за европейското първенство пред 2020 година. 

Чисто във футболен план си поставяме изключително амбициозни цели. Сега първенството е с 14 отбора, а от догодина те ще бъдат 12 и отново ще има плейофи. Така първенството ще стане още по-интересно и оспорвано.

- Найстина, ако отборите в А-група станат 12, първенството действително ще стане по-интересно. Но ще бъде ли преодолян проблемът с отборите-аутсайдери, които започват да издишат финансово още по средата на надпреварата?

- Във всички първенства в Европа има аутсайдери. Проблемът при нас е финансовата криза. Надявам се тази година да няма отбори, които да се откажат преди края на първенството. Когато започнат плейофите, още в първата и втората седмица ще стане ясно дали има смисъл от това, че намалихме отборите. 

- Продължихте договора на Любослав Пенев като национален селекционер. Защо решихте да му дадете нов кредит на доверие, след като отборът не се класира на световното първенство?

- Пенев има кредит на доверие не само от мен и членовете на Изпълкома на БФС, но и от цялата футболна общественост. Той и отборът се приемат добре. В момента нямаме кой знае колко футболисти от европейска и световна класа. С материала, който има Любо в момента, той постигна доверие. 

Затова се надявам с този национален отбор в следващите квалификации да играем още по-добре и да се класираме на европейското във Франция. 

- Преди години поканихте легендарния Лотар Матеус да поведе националния отбор, но той не постигна желаните успехи. Отчитате ли го като своя грешка?

- Не, мисля, че това не беше грешка. Тогава цялото ръководство на БФС и цялата общественост настояваха България да има треньор-чужденец. 

Матеус беше приет добре от самото начало. Започна добре, но след това не можа да свърши работата, за която беше поканен. Смятам, че Матеус не беше грешка. Това е опит, който за в бъдеще може да бъде анализиран, за да се прецени колко струва един чуждестранен треньор на федерацията и дали срещу тези средства ще свърши тази работа, за която е нает.

- Какви са позитивите за България от факта, че сте приятел с президента на УЕФА Мишел Платини?

- Ние сме приятели с Мишел още от времето, когато бяхме футболисти. Ако става въпрос за еврофейската футболна централа, УЕФА е най-сериозната спортна организация въобще и ако се гледа чисто търговски и финансово, тя е фирмата, която вкарва най-много пари във футбола на годишна база. 

Това, че аз съм в УЕФА и съм член на нейния Изпълком, е много добре за България. Ние имаме още 7 членове на комисии там. Имаме над 25 международни съдии мъже и жени и над 15 делегати и съдийски наблюдатели в Европа. Спечелихме домакинство на европейско първенство за юноши до 17 години през 2015 година.

Участваме във всички проекти, които УЕФА е дала на федерациите и ги печелим на всички нива.

Представяме се успешно по програма "Хеттрик", с която ще построим базата на националния отбор.

По програмата за развитието на младите таланти - "Джаспърс" ще помогнем много на съдиите и женския футбол.

Участваме на всички нива в УЕФА и се представяме достойно. 

- Споделяте ли идеята на Мишел Платини - да се забранят жълтите картони във футбола?

- Той сподели тази своя идея на предишния изпълком на УЕФА. Сега сигурно пак ще разговаряме.

Идеята му е, ако един футболист получи два жълти картона в един мач да не бъде наказан за следващ мач, а ако получи жълт картон да излезе за 5-10 минути от терена и после да се върне, както е в хокея.

Това е въпрос на много сериозен анализ. Футболът е много динамична игра. На терена има 22-ма футболисти и 6 съдии. Тази идея трябва да бъде помислена много добре.  

- Подготвяте ли се вече за новия конгрес, който ще е в началото на 2014 година?

- Все още не. През другата седмица с моите колеги ще определим точната дата, на която ще се проведе конгресът. Той ще бъде или в края на януари, или в средата на февруари. След това ще започне и моята подготовка.

- Един от кандидатите за президент на БФС е Христо Стоичков. Смятате ли, че той реално ще се изправи срещу Вас или постоянните му нападки срещу Вас са опит да Ви дискредитира?

- Не съм сигурен дали той ще се кандидатира. Всеки отговаря сам за себе си. БФС е демократична организация. Изборът е свободен. Всеки клуб има глас, така че всеки може да се кандидатира и всеки един може да бъде избран, ако хората го харесат. 

За мен е без значение кои ще бъдат кандидатите. Аз съм казал, че ще се кандидатирам пак. До момента никой друг официално не е казал, че ще се кандидатира. Ще видим какво ще се случи по-нататък.

- Стоичков беше изключителен футболист, но много често изпуска нервите си и раздава обиди не само към Вас, но и към други известни личности. Как си го обяснявате?

- Аз съм абсолютно учуден от неговото държание и поведение. Не го коментирам от първия ден, в който започна да ме обижда, няма да го коментирам и сега. Възприел съм такова поведение. 

- Със Стоичков дълги години бяхте съотборници, приятели, защитавахте заедно цветовете на българското знаме. Защо се скарахте?

- Няма видима причина за неговото поведение. За мен не е ясно защо той се държи по този начин. И затова не искам да коментирам тази тема. Мина много време оттогава. За мен всичко е приключено. 

- И все пак не може да няма причина за поведението му. Как си го обяснявате?

- Гледам напред. Искам да си върша работата. Няма да коментирам Стоичков.

- Българските съдии се представят на добро ниво, когато свирят в Европа, но в България често допускат грешки, защото вероятно се притесняват от обидите на футболните президенти към тях. Има ли механизъм, с който да санкционирате ръководителите на отборите, когато обиждат реферите?

- Аз също като Вас съм на мнение, че българските съдии са добри и ще стават още по-добри. Те работят в условията на голям стрес. В момента, в който станат ясни имената на съдиите, веднага започват да пишат по вестниците какво ще направят те по време на мача, което не е сериозно. 

Президентите са тези, които критикуват или контактуват със съдиите. Ако съдиите са притеснени от нещо или бъркат или са подведени от нещо, това вече е вина на президентите.

Ние и в момента в Дисциплинарния правилник на БФС имаме предвидени глоби за длъжностни лица, които обиждат не само на стадиона, но и в медиите са предвидени глоби от 3 000 до 10 000 лева. Така че, това е регламентирано.

- Много хора, включително и Александър Томов са на мнение, че вие сте в основата на отнетия лиценз на ЦСКА за евротурнирите през 2008 г. Как ще коментирате?

- Това не е вярно. Аз съм помагал и помагам на всички български отбори, най-вече на ЦСКА. 

УЕФА отне лиценза на ЦСКА, защото през 2008 г. бяха с дефицит от 4 млн. лева. По това време Томов дойде в моя кабинет и започна да се обажда на различни хора, но те му казаха, че няма как да се реши въпросът с лиценза.

Така че аз само съм помагал на ЦСКА. Феновете на ЦСКА трябва да знаят, че финансовото положение на един отбор зависи само от неговото ръководство, защото те са акционери. Никой не иска да взима лиценза на никого.

Вече когато има такива проблеми, основно задълженията, които имат отборите, са към държавни институции и няма скрито-покрито.

На всеки един клуб му се прави независим одит от одитор, който той сам си назначава и на когото плаща. Когато този одитор положи подпис и печат под документите, той носи отговорност.

Инсинуациите с отнетия лиценз целяха да се премести проблемът от болната на здравата глава.

Аз и БФС сме помагали на всички отбори, а за ЦСКА съм направил повече от това, което съм могъл.

- Застрашен ли е лицензът на ЦСКА в момента?

- Нямам представа. Данните, които се получават в комисиите на БФС, са до 31 март, но данните са към 31 декември за съответната година.

Нямам представа за документацията, защото това са конфиденциални неща. Но един ден, ако трябва, ще изкарам всичко на показ, защото с тази конфиденциалност с документите определени хора се опитват да залъгват собствените си фенове.

ЦСКА е голям отбор. Аз съм играл в "Левски" и големите трябва да се уважават. Уважавам отбора на ЦСКА и му пожелавам да няматникога подобни проблеми и да върви напред, както и всички останали български отбори.

- Какво е вашето пожелание към читателите на ПИК?

- Да са живи и здрави и да прекарат весело предстоящите празници. Пожелавам Новата 2014 година да бъде по-добра за всички българи не само във футболно естество.

Дай Боже всички да имаме една по-спокойна и благодатна година, а хората да са по-усмихнати, защото напоследък забравихме да се усмихваме, а българинът по принцип е положителен човек.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Борислав Михайлов: ЦСКА е голям СВИНСКИ отбор
2
Лефски е най-говеждият отбор на планетата,а Перуката е неговия пророк!
3
БОЙКО,БОБИ,БАТКОВ-все с Б. еми БОЙ по чорбата свинска!!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

- Тате, вярно ли е, че съм осиновен?
- Какво приказваш, сине? Тебе ли щяхме да изберем?

няма нови новини
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
сега
1170
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! "Мис Силикон" Анна-Мария Чернева проговори за отношенията си с бохема Христо Сираков: Много го обичам, но...
x
Учени с предупреждение за глобална климатична катастрофа
x