Борислав Сарафов подаде във ВСС концепцията си развитие на прокуратурата

Темида

Борислав Сарафов подаде във ВСС концепцията си развитие на прокуратурата

15882
преди 5 часа
Борислав Сарафов подаде във ВСС концепцията си развитие на прокуратурата

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов подаде във Висшия съдебен съвет (ВСС) концепцията си за управление на прокуратурата през следващите седем години, съобщиха от съвета.

препоръчано

Концепцията е публикувана на сайта на ВСС в рубриката „Процедура за избор на главен прокурор на Република България“, заедно с приложенията към нея – автобиография, диплома за завършено висше образование и удостоверение за юридическа правоспособност, документи, удостоверяващи юридически стаж и другите документи.

В Концепцията Борислав Сарафов представя своята визия за управление на прокуратурата през следващите 7 години, личната мотивация за заемане на длъжността „главен прокурор“, задълбочен анализ за дейността на прокуратурата, приоритетни цели и мерки за тяхното постигане. 

Той посочва, че излага своите възгледи, „но и идеи, които са споделяли с него колеги от различни структури и звена на прокуратурата и следствените служби“. Отбелязва, че за него ръководството на прокуратурата е динамичен процес, който налага непрестанно обновяване и актуализиране в зависимост от нормативната база, развитието на технологиите и на обществените отношения.

Кандидатът заявява, че приема номинацията за поста, мотивиран от дългогодишния си професионален опит – почти 30 години като следовател и прокурор във всички нива на системата. Той е натрупан основно в хода на работа по знакови дела, които изискват прилагане на новаторски принципи и техники за разследване на организирана престъпност и корупция.

Същевременно Борислав Сарафов е изградил значителен управленски опит като последователно е бил заместник районен прокурор, заместник апелативен прокурор, апелативен прокурор, заместник главен прокурор, директор на НСлС и почти година и половина изпълнява функциите на главен прокурор.

Предложиха Борислав Сарафов за втори мандат като директор Националната следствена служба
Предложението е подписано от главния прокурор Иван Гешев и двама членовете на Прокурорската колегия
За постигнатите резултати е награждаван многократно от Висшия съдебен съвет, от главните прокурори на България, както и от директорите на ФРБ – Робърт Милър и Кристофър Рей.

Въз основа на натрупания професионален и административен опит, както и на непрекъснатото повишаване на своята квалификация, са формирани неговата визия за функционирането на прокуратурата и следствието, и за отговорностите, които изисква длъжността. Те му дават и увереност, че заедно с колектива на прокуратурата може да продължи да работи за възстановяване на доверието на обществото в институцията.

Борислав Сарафов споделя, че доверието, което колегите имат към него, го задължава да поеме отговорността, за да не „загубим положителната инерция и посока, в която вървим – да отстояваме законността“.

В своята концепция той залага ясни приоритети за развитие на институцията и механизми за тяхното проактивно реализиране. Особено място сред тях заемат противодействието на организираната престъпност, на корупционните престъпления и на тези, свързани с транспортния травматизъм и домашното насилие.

Кандидатът изразява увереност, че прокуратурата ще бъде инициатор за съвместни действия с МВР, с останалите специални служби и с контролните институции, като проактивно и в резултат на аналитичната си дейност, ги мотивира да работят по-енергично и като дава процесуална насоченост на тяхната работа.

Борислав Сарафов откроява сред приоритетите си задачата на прокуратурата да получи общественото доверие, което заслужава. Категоричен е, че ще направи всичко необходимо, за да не позволи прокуратурата да бъде използвана за политически цели като прилага всички правомощия, които му дава конституционният надзор за законност.

Той поставя акцент върху работата с хората, като отбелязва, че освен нормативно установените принципи на ръководство, ще прилага и общочовешките принципи за коректност, диалогичност, доверие и взаимно уважение.

Гласуването следва да бъде на 16 януари. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 143
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК