Вход
София
Времето в София 22 o C

Борислав Цеков поряза Радев за мераците му да променя Конституцията: Никое кресливо и радикално малцинство не може да натрапва своето разбиране за основния закон

Борислав Цеков поряза Радев за мераците му да променя Конституцията: Никое кресливо и радикално малцинство не може да натрапва своето разбиране за основния закон

на 28.11.2019
86824
40
Борислав Цеков поряза Радев за мераците му да променя Конституцията: Никое кресливо и радикално малцинство не може да натрапва своето разбиране за основния закон
Автор: ПИК
28.11.2019
40
86824

Бившият юридически съветник на президента Борислав Цеков изрази съмнения за ефективността на намеренията на държавния глава да предизвика широка дискусия около мястото на прокуратурата в съдебната система и нейните функции и устройство. 

"Държавният глава има право на конституционна законодателна инициатива, но дали обсъжданията могат да прераснат в същинска конституционна дискусия, за това аз съм скептичен. За да се стигне до това, което във високата конституционна теория се нарича "конституционен момент", който прави възможни дадени промени, следва да са назрели обществените условия и да има широко съгласие на експертно, парламентарно и обществено ниво. Конституционна промяна не може да се направи само защото някаква малка част от обществото, отделна партия, институция, НПО или грура експерти искат и имат свои хрумвания и идеи. Това коментира пред БНР топ юристът Борислав Цеков по повод заявеното от президента Радев намерение да започне широк обществен дебат за промени в Конституцията по отношение на прокуратурата и да покани по темата академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. 

Според Радев, който първо върна, а после подписа указа за новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, в българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключвала с избора му. Затова и обществото ни било особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче бил в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това, по думите на президента, била трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост била особено актуална днес.

"Неслучайно за промяна в Конституцията се изисква наличие на големи мнозинства - 2/3, 3/4 от депутатите, ВНС - тъкмо, за да се гарантира, че  никое кресливо и радикално малцинство или група граждани, която е излязла на улицата, не може да натрапва на националната общност своето малцинствено разбиране за конституционния модел", отсича Цеков. 

Дебатите, за които говори г-н Радев - за мястото и ролята на прокуратурата, не са нещо ново и са вече са водени поне два пъти и то сериозно и широко. Първият път е при приемането на самата Конституция и вторият - по времето на управлението на Иван Костов. Тогава идеята прокуратурата да излезе от съдебната власт и да се премести в изпълнителната, не беше приета и остана в малцинство. Защото това означава поставянето на прокуратурата под пряк политически контрол на премиера и управляващата партия. Сега няма съществена промяна в преобладаващото експертно мнение по въпроса сред конституционалистите, нито пък сред парламентарните сили и в обществото, посочва Борислав Цеков.

Идеята за промяна на мястото на прокуратурата изисква Велико Народно събрание, категоричен е той. Борислав Цеков бе юридически съветник на президента Румен Радев до неотдавна, когато се оттегли от поста с мотив "лични проекти". 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9474
архив

Един мъж ходел да играе голф всеки ден независимо от това какво е времето. Една сутрин тръгнал към игрището. Било студено и решил да се върне. Жена му си била още в леглото и той се съблякъл и сгушил до гърба й. Казал:
- Навън времето е ужасно.
- Да. Можеш ли да повярваш, че глупавият ми мъж отиде да играе голф.

няма нови новини
Днес: 316
hot
най-четени новини в момента
сега
3413
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Топ експертът Боян Чуков проговори за кроежите на Корнелия Нинова в БСП и разцеплението на столетницата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Стабилна емоционална връзка в няколко стъпки
x