Вход
София
Времето в София 1 o C

Борислав Цеков поряза Радев за мераците му да променя Конституцията: Никое кресливо и радикално малцинство не може да натрапва своето разбиране за основния закон

Борислав Цеков поряза Радев за мераците му да променя Конституцията: Никое кресливо и радикално малцинство не може да натрапва своето разбиране за основния закон

на 28.11.2019
84407
40
Борислав Цеков поряза Радев за мераците му да променя Конституцията: Никое кресливо и радикално малцинство не може да натрапва своето разбиране за основния закон
Автор: ПИК
28.11.2019
40
84407

Бившият юридически съветник на президента Борислав Цеков изрази съмнения за ефективността на намеренията на държавния глава да предизвика широка дискусия около мястото на прокуратурата в съдебната система и нейните функции и устройство. 

"Държавният глава има право на конституционна законодателна инициатива, но дали обсъжданията могат да прераснат в същинска конституционна дискусия, за това аз съм скептичен. За да се стигне до това, което във високата конституционна теория се нарича "конституционен момент", който прави възможни дадени промени, следва да са назрели обществените условия и да има широко съгласие на експертно, парламентарно и обществено ниво. Конституционна промяна не може да се направи само защото някаква малка част от обществото, отделна партия, институция, НПО или грура експерти искат и имат свои хрумвания и идеи. Това коментира пред БНР топ юристът Борислав Цеков по повод заявеното от президента Радев намерение да започне широк обществен дебат за промени в Конституцията по отношение на прокуратурата и да покани по темата академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. 

Според Радев, който първо върна, а после подписа указа за новоизбрания главен прокурор Иван Гешев, в българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключвала с избора му. Затова и обществото ни било особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче бил в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това, по думите на президента, била трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост била особено актуална днес.

"Неслучайно за промяна в Конституцията се изисква наличие на големи мнозинства - 2/3, 3/4 от депутатите, ВНС - тъкмо, за да се гарантира, че  никое кресливо и радикално малцинство или група граждани, която е излязла на улицата, не може да натрапва на националната общност своето малцинствено разбиране за конституционния модел", отсича Цеков. 

Дебатите, за които говори г-н Радев - за мястото и ролята на прокуратурата, не са нещо ново и са вече са водени поне два пъти и то сериозно и широко. Първият път е при приемането на самата Конституция и вторият - по времето на управлението на Иван Костов. Тогава идеята прокуратурата да излезе от съдебната власт и да се премести в изпълнителната, не беше приета и остана в малцинство. Защото това означава поставянето на прокуратурата под пряк политически контрол на премиера и управляващата партия. Сега няма съществена промяна в преобладаващото експертно мнение по въпроса сред конституционалистите, нито пък сред парламентарните сили и в обществото, посочва Борислав Цеков.

Идеята за промяна на мястото на прокуратурата изисква Велико Народно събрание, категоричен е той. Борислав Цеков бе юридически съветник на президента Румен Радев до неотдавна, когато се оттегли от поста с мотив "лични проекти". 

Сподели:
Напиши коментар »
(40)
1
Зализаният кобургски лакей на снимката и лизач на насрания задник на мадридския комарджия, при това - един от най-верните му лизачи, кацна с парашуа на Дуфалак Герджиков в президенството като съветник и си налягаше чинно парцалите, но след като Радев го изрита като въшливо улично псе, започна да плюе по президента! Ега ти жалкото нищожество! Ега ти мерзавеца!
2
Фатмака иска, ТОЙ да назначава прокурори .
3
Откъде го изкопахте и го реанимирате постоянно тоя Цеков ??? Навремето беше при Царя , но след това изпадна в забвение ,дори роднините му,забравиха за него !А вие ,през ден ,през два ни го натрапвате ,с малоумните му изказвания ! Същото е и с другия ,изваден от нафталина Никола Филчев . Стига вече ! Втръсват !
4
Много голяма копанка му отпуснаха на лизача!Иначе по света,прокурора е към държавната(изпълнителна) власт и тя го избира и носи отговорност.
5
Банкянския неграмотник,що го страхува Народа
6
Натирен с шут от "Дондуков"-2,един треторазреден чиновник,не спира да лая по адрес на българският президент.Огладнял гларуса,кълве където му покажат гаванката, дори рибите в нея да са вмирисани.Мислих да пиша по вече,но коментатор под № 1,е казал всичко за един подмазвач,готов да стои в положение на прав ъгъл през годините,защото трябва да плюска.Не разделяй българите,защото те перфектно знаят кой е Румен Радев и твоето жалко присъствие в обществото ни!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
aryan-voice.blogspot.com
9
И вашия фатмак ще бъде натирен с шутове от Дондуков 2 скоро,долнопробни червеноухи парапитеци от Саваната!
10
№-7,ти си бил пълен идиот.Нима на майка сливата, мирише на някакъв френски парфюм!?Хванете се под ръка с инвалида под № 9 и го духайте докато ви изскочат зъркелите.
11
Защо ни обиждате г-не нас розовите вибратори ние сме радикално а бисексуално малцинство!
12
отговор на коментар
Илиев, Илиев - зле си! Да много добре разбрахме кой е Радев - по-нищожен президент не сме имали, факт!
13
Искам да ти разтворя розовите бузки отзад и да ти разпоря дюзата,соросооидно-червен вибраторски миндил,на жена ти чепа сигурно е смрадлив затова си омирисал сайта!
14
Да, знаем кой е Р. Радев - военен, комплексар, който до скоро е козирувал пред Б. Борисов и който сега умира от яд, че няма как Борисов да му козирува. Дребнав, клиширан, който е свикнал не да мисли, а да се подчинява. Мераклия за власт, каквато е имал във ВВС, а сега вече я няма. Човечец, който завижда и който иска винаги и по всяко време да е под прожекторите и в устите на медиите. Такъв, който говори едно и също, вероятно това, което му пишат, тези на които се кланя. И очевно силно зависим. Такъв, който упорито критикува за щяло и нещяло, но и дума не обелва за жилищата си, за назначаването на Десислава Генчева на военна длъжност в МО. Борец за законност, борец против корупцията, но тази, другата, на нашенската. Лицемер и безкрайно властолюбив човек, чиято кауза на живота му е свалянето на Борисов!
15
ЩЕ ПРОМЕНИШ КОНСТИТУЦИЯТА РАДКО,КОГАТО САШО ДИКОВ ЗАВЪРШИ ЖУРНАЛИСТИКА И ВЛАДКО БЕРБЕРЯН ОТИДЕ В НЯКОЯ РУМЪНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ДА ПЛЮЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО.
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Конституцията беше създадена в услуга на един кръг номенклатурчици от червената олигархия основана на принципа на безкрайното протакане и доизясняване.Бихпосочил дори само въпроса за президентската институция или пък казуса "Велико народно събрание" казус който го има само в Монголия.""Великия хурал"Колкото до Цеков той си е елементсрен SMARTASS
18
Дали ще си го е наврял в устата, или намушкал отзад, е все за дежурното лапаче, важното е търбухчето да е пълно, щото гладно е лошо,пък и нагаждачето ги умее тези неща!
19
Защо се страхувате от промени в конституцията, може би губите почва под краката си, когато дойде независим и безпартиен прокурор!?
20
отговор на коментар
Фатмак наричахме сержантския състав на свръхсрочна служба, Президентът е висш офицер.
21
Цялата глава от уpoдливата конституция за недоразумението главен прокурор трябва да бъде изтрита !
22
Николов , прецедентът е бил висш офицер , ама с акъл по-малко от на сержант ! Я стига си славел офицерите - всички са с белези на главите ,защото фуражката стяга тиквите им. Твоят кумир, прецедента , може само да носи шербет на Борисов , за друго не става !
23
Oт кое село пишеш бе мишка , ще ми сравнява треторазрядна мутра чел само Винету с летец и офицер да ти eбa мaйката боклук дeгенеpирал
24
Само по начина, по който се изказваш ли си личи, че си неспасяем - т. е комунист!!
25
Докато се напъвате да изкривявате истината за Боеисов, и да лъскате "имиджа" на Радев , винаги ще си гризкате дръвцето на избори! Всички виждат усилията на Борисов да направи България просперираща държава, и ролята на прецедента, като абсолютен ...паразит!
26
ТИЯ АКО ПИШАТ НОВА КОНСТИТУЦИЯ У КЕНЕФА СИ ОТ В КЪЩИ Я ПИШАТ ..........КОРНЕЛА , ГАЛЕВА И РАДЕВ - НОВ НАЦИСКИ ВЕРМАХТ НА НЕО ПОЛИТИЧЕСКИ АНТИСЕМИТИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКИ ХОЛОХОСТ ...ВИЖДАТ ВРАГОВЕ ВЪВ ВСЕКИ РАЗЛИЧЕН ОТ БСП .........ЗОМБИРАНОТО БСП СИ ЛИЧИ ОТ КИЛОМЕТРИ ..........ПАЗАТЕ СЕ БЪЛГАРИ ....!
27
Ти гражданино от селски произход,постоянно заплашваш, но знаи едно.ЩЕ ТЕ ТРАНЖИРАМ ДО КОКАЛ .ЩЕ ТЕ НАМЕРИМ СОЦИДИОТИНО !ВНИМАВАИ КАКВО ГОВОРИШ!
28
Не ме разсмивай 10 години управление на ГРОБ в ЕС и сме на последно място по всички параграфи . С ало Ваньо и ало Банов съм и козируване на американските колонизатори и затриване на 3 енергийни проекти които щяха да ни носят млиарди няма да проспериа България ако ще още 100 години да управлява извpaтената комунистическа мутpа отивай в гроба боклук
29
Много МНОГО МНОГО искам да ме намериш и само да ме погледнеш на криво , ама ще гледаш надолу хахахахахаха
30
ЕМБАРГО РАДЕВ .......НАЛАГА ЗАБРАНА НАД ВСИЧКО ДЕМОКРАТИЧНО И ВРЪЩА БЪЛГАРИЯ В СЪВЕТСКИ МОДЕЛ - ПРОТИВОВЕС НА ЗАПАДА ..........МЕЧТА НА РАДЕВ Е ДА ИМА НОВА СЪВЕТСКО РОБСТВО ...И РАДЕВ ДА Е НАЧЕЛО НА БОЛШЕВИЗМА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА !
31
Да ви го нафукам в човката Гербераски комунистически тролове дебили.....
32
То по-добре да сме без армия! Само как се радваше на униформата /ех, мама да беше ме видяла/.
33
Името на Цеков се свързва с криминалния свят, заради финансирането на неговия Институт за модерна политика от „кокаинови крале“. Според разследвания част от финансирането на Института за модерна политика идва от съдружници на Тенко Гарев, сочен от италианските разследващи за „кокаинов крал“ от бандата на Брендо.
34
Колкото и да ти е мъчно, Борисов е признат в целия свят министър- председател европеец и демократ. Кажи ни кой знае лелката от Крушовица ? Знаят я само партийците , които тя излъга за оставката си. Толкова !!!
35
...прав си, ама пак ще ручаш сиренце-имитиращ продукт, ще гледаш в ужас сметката за тока ти, а тарикат-сельо от Банкя, ако го срещнеш, ще ти осмисли битието с тъпо селфи и ще благодари , че има тъпаци като теб....
36
Изгонените КУЧЕТА. Този "експерт" от световно неизвестна институция със съмнения относно финансирането е от тази категория. А колкото до Борисов - настроен съм много добре - той ми е безразличен и безличен. Не ме интерисува. Правото на лично мнение все още не се наказва, въпреки, че за някои заслепени индивиди да е неприятно. Да живее Мишо Костинбродски.
37
Професор Цеков не случайно се отказа да бъде съветник на неграмотния фатмак и безцеремонно избяга от него, защото, макар и по-късно разбра, че е този главок е тъп и неграмотен селянин, който не познава нито конституцията, нито законите, нито правата и задълженията си като държавен глава... бг-европеец
38
Този зализан царски лакей бил порязал Президента ?! Ама той вярва ли си ?
39
ТОЯ ПЛЕШИВ ГРОЗНИК РАДЕВ Е СРАМ ЗА БГ!
40
Тази меркантилна отрепка нали щеше да работи в Америка....тотален лъжец и политическа лека жена
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 5566
архив

Две блондинки, сега баби, си лафят. Едната казва: – И на 100 да стана, пак ще си пазарувам от каталог! Другата: – Кажи, кажи… че и на мене ми трябват нови ченета.

няма нови новини
Днес: 160
hot
най-четени новини в момента
сега
3268
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов избухна за хазарта: Болен левскар съм, но нищо няма да крия! Никой на никого не взима фирмата, но таксите трябва да се плащат (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за 23-и януари - емоции завладяват Везните, Козирозите да пазят тайна
x