Борислав Цеков пред ПИК ТV: Някакъв Пеканов имало сега и той щял да оглавява поредната президентска партия. Все същият дол дренки, от който бяха извадени Кирил Петков и Асен Василев, а преди това Слави Трифонов (ВИДЕО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

Борислав Цеков пред ПИК ТV: Някакъв Пеканов имало сега и той щял да оглавява поредната президентска партия. Все същият дол дренки, от който бяха извадени Кирил Петков и Асен Василев, а преди това Слави Трифонов (ВИДЕО)

210432
на 14.10.2022
Борислав Цеков пред ПИК ТV: Някакъв Пеканов имало сега и той щял да оглавява поредната президентска партия. Все същият дол дренки, от който бяха извадени Кирил Петков и Асен Василев, а преди това Слави Трифонов (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Трудно ми е да кажа дали ще има правителство, а и мисля, че никой сериозно не би могъл да се ангажира с еднозначна прогноза. Над всичко стои задължението да има правителство заради ситуацията, в която се намира страната и онези парламентарни партии, които си позволят да торпилират безогледно опитите за правителство, според мен ще претърпят в перспектива електорални щети.

препоръчано

Това заяви юристът и специалист по конституционно право Борислав Цеков пред ПИК ТВ.

Той отбеляза, че не е оптимист, като се има предвид нивото и качеството на политическият диалог през последните години. По думите му ГЕРБ са подходили стратегически правилно, като са отворили достатъчно широко ветрилото на възможните опции за разговор и теми, по които може да се намери път за съгласие с останалите политически партии, представени в парламента. 

"Всички сме свидетели как Бойко Борисов доста щедро през годините се е отнасял с политически формации и отделни политици, които са били негови яростни критици. Такъв асиметричен ход, в който той да подкрепи управление с втория мандат на Продължаваме промяната, съвсем не го изключвам, но предстои да видим, защото, доколкото мога да преценя, настроенията сред привържениците на ГЕРБ, биха били доста крайно негативни към подобен ход", смята Цеков.

Юристът отбеляза, че Продължаваме промяната са получили доста силен вот на недоверие не само в парламента, но и на изборите на 2 октомври. Той пресметна, че аритметически трите партии, участващи в управлението на Кирил Петков и сега са в парламента са получили 98 депутата в 48-то Народното събрание, а ГЕРБ и ДПС, които бяха определяни за статукво, имат 103 депутатски места.  

"Какъв по-ясен знак, че гражданите гласуваха недоверие на тази формула ПП, ДБ, БСП. Апреди това и "Има такъв народ", които бяха най-сериозно наказани и оставени извън парламента. Няма по-добър знак от това, което се случи на изборите", категоричен е Борислав Цеков.

Според него сценарий на правителство в третия мандат, даден на Стефан Янев, е възможен, но ще е най-нестабилен. По думите му най-силен ход би било ГЕРБ да предложат кабинет за гласуване в Народното събрание.

"ГЕРБ да прояви политическа смелост, да предложи формула на правителство. Достатъчно широка, конкретна, с ясен състав и да го внесе като свършен факт, като предложение в Народното събрание, за да получат подкрепа с цялата аргументация, която има сега във връзка с международната и вътрешната обстановка и каскадата от кризи, които заливат България.

Нека тогава се види, кой е срещу това и с какви аргументи би бил срещу приоритетите, които ще очертае победилата политическа сила. Няма какво да се лъжем с всички тези алабалистики, които слушаме дни наред", подчерта той.

Според Цеков българските граждани са посочили ясно коя партия е с най-висока политическа легитимност и с най-водеща роля за съставяне на правителство. Той подчерта, че независимо на кой му харесва или не, това е факт, който няма как да се отрече, че ГЕРБ има най-високо политическо доверие и водеща роля при съставяне на правителство.

Според него говоренето, че седмата политическа сила можела да получи третия мандат, означава, че си залагаме политическа мина и такъв тип управление бързо да се "Беровизира". Юристът припомни какво се крие под този политически термин "Беровизация" - хаос в управлението и задкулисно вземане на решения и параван за ново разграбване на България в момент на тежка криза.  

"Тази криза започна с опитите за разбиване на партийно-политическата система, които, за съжаление, в голяма степен бяха катализирани, ако не инициирани от президентската институция, включително с тези непрекъснати лабораторни опити в президентството да се създават нови партии, да се лансират нови партийни лидери. Ето и днес четем, че някакъв Пеканов имало сега и той щял да оглавява президентската партия. Все същият дол дренки, от които бяха извадени Кирил Петков и Асен Василев, а преди това Слави Трифонов и т.н.", отбеляза Борислав Цеков.

Според него опитите да се създават политически субекти, които да обслужват ситуативни и конюнктурни цели в политиката, са дестабилизирали партийния модел. Той отбеляза, че това не означава, че съществуващите-старите партии, са идеални. Цеков е категоричен, че ГЕРБ, ДПС и БСП си имат своите провали и успехи, но все пак са институционализирани партии с уредени и ясни позиции в обществото и които следват все пак някаква идеологическа посока.

"Тези нови формации, които се роят и които обикновено отхвърлят всяка идеология. Вие помните например Продължаваме промяната и тяхното "леви резултати с десни средства". Това са различни словесни алабалистики, с които се прикрива, че се бяга от идеология и се търси управлението, като една технология и хора, които ще отидат на кормилото на властта и разпределянето на публичните ресурси и ще почнат да ги разпределят, както те преценят, най-често в угода на олигархичните структури, които са ги пратили там", добави Борислав Цеков.

Според него това сме го видели брилянтно при Продължаваме промяната, които уж са гонели руски дипломати, а в същото време са купували газ от Русия чрез посредници, лъжейки обществото, че не търгуват с "Газпром". По думите му това са хибридните политически формации, чийто извор се намира в президентството.

Специалистът по конституционно право е категоричен, че това е повлияло тежко и като ерозия на политическата ни система. Според него няма нищо лошо, когато гражданите решат да създадат партия и дори е полезно, но е вредно и пагубно, когато партии се създават и лансират от институциите.

"Това са хибридни и лабораторни упражнения, които, пак казвам, служат на всичко друго, но не и на националните ни интереси. Ефектът от тях е разбиване на партийната система, а и доста често насаждане на един антиконституционен дух. Видяхме Кирил Петков как беше назначен за министър, все едно няма Конституция в държавата. Видяхме и сега как тези служебни правителства излязоха извън територията която им определя Конституцията и започнаха да се държат като президентски или пряко президентско управление.", отбеляза Борислав Цеков.

Дали тази криза ще засили общественото желание за свикване на Велико народно събрание и промяна на политическия модел?

Приключи ли се с месиите в българската политика?        

Отговорите на тези въпроси и целия разговор вижте във видеото.    

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 28 октомври - успехът намига на Девите, Водолеите да се пазят от конфликти на работното място САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 28 октомври - успехът намига на Девите, Водолеите да се пазят от конфликти на работното място
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов с първи думи: Победата на ГЕРБ е категорична! Няма да се водим от някои треперещи гласове, които отсега поставят условия. Ако влязат всички 9 партии, няма да има правителство (СНИМКИ/ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов с първи думи: Победата на ГЕРБ е категорична! Няма да се водим от някои треперещи гласове, които отсега поставят условия. Ако влязат всички 9 партии, няма да има правителство (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 118
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК