Борислав Цеков сравни със земята Асен Василев и Румен Спецов заради опитите им да превърнат данъчното доносничество в легитимна и масова "професия"

Акценти

Борислав Цеков сравни със земята Асен Василев и Румен Спецов заради опитите им да превърнат данъчното доносничество в легитимна и масова "професия"

51551
на 28.09.2023
Борислав Цеков сравни със земята Асен Василев и Румен Спецов заради опитите им да превърнат данъчното доносничество в легитимна и масова професия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Остър коментар за опита на тандема Асен Василив - Румен Спецов да стимулира финансовото доносничество прави на стената си във Фейсбук конституционалистът Борислав Цеков.

препоръчано

Ето какво пише той:

Като се знае, че в българския манталитет завистта и злобата към чуждия успех, качества, имане, достижения, както и втълпената от социализма омраза към "чорбаджиите изедници", заемат особено място.

Да се превръща данъчното доносничество в легитимна и масова "професия" е опасно решение. В комбинация с нерешените проблеми с корупцията в администрацията, то неизбежно ще се превърне инструмент за рекет спрямо бизнеси и хора, които нямат никакви данъчни нарушения или и да имат, то те не са съществени.

Нали си представяте как конкуренцията на вашата фирма изфабрикува 2-3 данъчни доноса, влиза в комбинация с корумпирани данъчни чиновници, НАП започва ревизия, която естествено нарушава нормалния ритъм на стопанската ви дейност, после налага (вкл. напълно злоумишлено) запори на сметките ви за "предполагаемите задължения", като и за 10 000 лева да "предполага", че дължите, НАП ви запорира всички сметки дори в тях да има милиони. Дори и да нямате никакви публични задължения или веднага да спрете дейността, НАП може да продължи да си "предполага" и ревизията да се разтяга по закон до две години, а има някои правни хватки да продължи и повече.

Ще пращате едни и същи документи, справки и обяснения по няколко пъти. Ще проверяват за 3-месечен период, след това ще се сетят, че междувременно са изминали, примерно, още осем месеца - хайде промяна в заповедта за ревизия, за да обхване и този изминал междувремено период.

После пак, и пак. Ще проверяват отначало за ДДС, после ще се сетят за корпоративен данък... И така ще си текат времето и годинките. Запорите за "предполагаемите задължения" ще се подновяват веднага след изтичане на допустимия срок. Накрая, тъй като сте изряден, ревизията ще покаже, че "предполагаемите задължения" не съществуват и вие не дължите нищо.

Но през всичкото това време - години! - сметките ви са запорирани, а дейността ви - фактически е блокирана. Знаете ли колко е дълъг списъкът на фирмите, чийто бизнес е унищожен по такъв начин! И сега давате на подобен административен произвол легитимно основание - данъчен донос. И ще ви кажат - нямаше как, има ли сигнал, сме длъжни да го проверим.

Призовавам разумните политически сили в парламента категорично да отхвърлят тази порочна идея на финансовото министерство!

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК