Борислав Цеков с ексклузивен коментар за отказа на Борисов от депутатско място и бъдещето на новия парламент

Акценти

Борислав Цеков с ексклузивен коментар за отказа на Борисов от депутатско място и бъдещето на новия парламент

226012
на 08.04.2021
Борислав Цеков с ексклузивен коментар за отказа на Борисов от депутатско място и бъдещето на новия парламент
Автор:   ПИК

В решението на господин Борисов да се откаже от депутатското място вероятно се крие и идеята да остане в една контролирана публична среда. Той не иска да отиде в "къщата от стъкло", наречена Народно събрание. Това заяви пред Нова телевизия експертът по конституционно право Борислав Цеков.

препоръчано

Според него не е редно ЦИК да се произнася по отказ от мандат. Редно било да се положи клетва и след това да се подава оставка. 

Борислав Цеков коментира и въпроса има ли бъдеще 45-то Народно събрание предвид сложната партийна конфигурация. 

"В такава ситуация първото, което естествено се очаква, е една  повишена конфликтност между парламента и правителството в оставка. И тази конфликтност вероятно ще се изразява в доста активни действия по време на парламентарния контрол. Разбира се, напълно е възможно един парламент в такава ситуация да постанови решения, с които да наложи мораториум върху определени сделки, разпореждания с публична държавна собственост", отбеляза той.

Според него, ако вече влезем в хипотезата предсрочни избори и назначено служебно правителство, то тогава нещата стават по-сложни: "Президентският кабинет не е обект на парламентарен контрол и в този смисъл Конституционният съд още 92-ра година постанови, че служебното правителство търпи някои ограничения във функциите си. Например - не може да взима решения, подлежащи на парламентарни санкции - да взима държавни заеми да речем. Служебното правителство е назначено, за да преведе държавата до следващите избори и следващия кабинет. Нещо като резервната гума в колата. Когато имаме служебен кабинет, той трябва да се държи относително неутрално. Все пак има един конституционен ракурс, който трябва да се следи много внимателно - служебното правителство не може да разследва избраното по парламентарен път правителство. Това е работа на следващото правителство. Така че допускам, че едно служебно правителство ще даде такава заявка, а ако нещо се случва реално, то ще е дело на следващия кабинет".

Сподели:
Бомба x
Астролог: Денят е успешен само за оптимистите Астролог: Денят е успешен само за оптимистите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получават мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взима от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получават мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взима от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 210
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това