Борисов ще участва в конгреса на ЕНП в Загреб

Политика

Борисов ще участва в конгреса на ЕНП в Загреб

8793
на 18.11.2019
Борисов ще участва в конгреса на ЕНП в Загреб
Автор:   ПИК

Премиерът Бойко Борисов ще загрее за визитата си в САЩ и разговора с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември с друга среща на върха само няколко дни по-рано. Той заминава в началото на тази седмица на конгреса на ЕНП, който ще се проведе на 20 и 21 ноември в хърватската столица Загреб.  

препоръчано

Домакин ще бъде неговият колега - хърватският премиер Андрей Пленкович, който ще открие и форума. На конгреса трябва да се избере нов президент на Европейската народна партия (ЕНП), която в момента се оглавява от Жозеф Дол. 

Гласуването е планирано за първият ден от форума. В западната преса вече се завъртя името на сегашния шеф на Европейския съвет Доналд Тукс, който би могъл да наследи Дол на поста, след като стана ясно, че настоящият председател на Европейския съвет няма да се кандидатира за държавен глава на Полша, нито има намерение да се завръща във вътрешната политика на страната. Мандатът на Туск начело на Съвета изтича в края на ноември, след което той трябва да бъде заменен от Шарл Мишел. 

За вторник вечерта е планирана и официална вечеря на лидерите в Музея за съвременно изкуство. На форума трябва да бъдат одобрени генералният секретар и 10-те вицепрезиденти на ЕНП, което пък трябва да стане на пленарната сесия на другия ден. 

В програмата обаче са предвидени и две дискусии, на които ще присъстват държавните и правителствени глави на страните, членки на ЕНП, в това число новоизбраната шефка на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Първата е на тема Западните Балкани, на които лидерите - премиери, президенти и партийни ръководители, ще обсъдят предизвикателствата пред цялостната евроинтеграция на региона и общите отговорности това да се случи. Във втория ден пък държавните лидери ще обсъдят проблемите с климата, а ЕНП ще излезе дори с резолюция по темата. В нея от формацията ще отбележат, че ЕНП и държавите членки приемат сериозно заплахата от изменението на климата и признават необходимостта от нова визия за бъдещето на Европа, основана на принципите на устойчивост, субсидиарност и социална пазарна икономика. 

В тази връзка, от ЕНП заявяват, че подкрепя научните изследвания и иновациите в разработването на чисти технологии. Електрификацията на колите пък щяло за изисква повече инвестиции в инфраструктура за тяхното зареждане, а дълготрайните автомобилни акумулатори щели да бъдат от първостепенно значение. Автомобилните акумулатори на свой ред трябва да се произвеждат и сглобяват в Европа, създавайки зелени работни места и растеж вътре в ЕС. 

Екипи от американски експерти ще ни помагат в енергетиката с цел да засилим стратегическото партньорство в сектора. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов в МС в събота с помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд. Именно темата за енергетиката била сред акцентите на разговора, като Форд отбелязал, че тази област е жизненоважна за общите ни стратегически интереси и национална сигурност. На свой ред Борисов изтъкнал потенциала на страната ни да осигури диверсификация на енергийните източници и маршрути не само на наша територия, но и в региона. По думите на Борисов за България било от стратегическо значение да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа. 

Двамата обсъдили и проекта АЕЦ „Белене“, като общо 13 компании са дали заявление за участие в процедурата за избор на инвеститор. Сред тях е и американската компания "Дженерал електрик". Двете страни са се договорили за скорошно изпращане на екип от американски технически експерти до България, за да бъдат проучени възможностите за засилване на българо-американското стратегическо партньорство в енергийния сектор.

Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 107
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това