Ботушът на Радев стъпква Борисов и конституцията

Политика

Ботушът на Радев стъпква Борисов и конституцията

73124
на 16.11.2018
Ботушът на Радев стъпква Борисов и конституцията

Последвайте ни в Google News Showcase

Президентът Румен Радев води открита и ожесточена война с премиера Бойко Борисов. Тя е за властта в България и вече не става дума просто за намеци. Днес той си позволи да унизи грозно министър-председателя, квалифицирайки го просто като лидер на партия ГЕРБ.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

„Аз съм готов да приема лидера на партия ГЕРБ г-н Борисов и да изслушам неговата визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестиции, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далеч напред по темпове на икономически растеж и качество на живот”.

Готов да го приеме?!

Така, както бил приел лидерката на БСП Корнелия Нинова с нейната визия.

Защо един случайно кацнал в президентството бивш военен си позволява да се има за нещо повече от действащ лидер на изпълнителната власт, управляващ с доверието на суверена – българския народ, кормилото на държавата? Защо му нарежда кога и къде да се яви и снизходително му подхвърля, че няма нищо против да го приеме, щом пък толкова иска?

Защото министър-председателят му позволява това. И не само той, ами и депутатите от партията, която ръководи. И не само те, а всички институции, които са управлявани от кадрите на въпросната партия. От комплекса да минат за много либерални, диалогични и демократични. Но народът знае друго – ако приведеш гръб, по нещо ще свистят тояги. И човекът от народа това и прави.

И ето как се стигна дотук.

Президентът Румен Радев още не е изхлузил военния ботуш, изживява се като пилот и бърка кабинета си на „Дондуков” 2 с кабина на изтребител. Това е разбираемо. Друго не знае човекът, носил униформа до онзи ден. Така е нормално да разбира един военен битката – атака, бой до кръв и победа.

Косвените жертви са неизбежни, разрушенията и хаоса след войната също.

По-опасното е, че вече две години не се намира кой да му каже, че вече не е в изтребителя, политиката не бойно поле, а жертвите на битката, която води, са мирни граждани, чиято демокрация и свободен избор поставя под съмнение, а вече се готви и да отнеме. И ако този някой не се намира около него, защото в екипа му логично е пълно с жадни за власт реваншистки настроение елементи, непипвали до момента държавен лост, това също е разбираемо. И ако те насъскват у него военния хъс за победа, ако умело набелязават целите му и го навигират, това също е разбираемо.

Не е разбираемо обаче бездействието на блюстителите на демокрацията в България – първата власт на Народното събрание в лицето на депутатите, както и съдебната.

Тези уж мъдри избраници на народа отдавна трябваше да бият аларма, че президентът Радев тъпче с военния си ботуш конституцията на парламентарната ни република, рушейки с атаките си авторитета на законодателна, изпълнителната и съдебната власт, които са над него. А също така забравяйки, че по закон той няма право на пристрастия, че е държавен глава на всички българи и не на последно място – че има предимно представителни функции и ако не може да помага на първата законодателна власт, то поне не трябва да й пречи, камо ли да я напада.

Радев стъпка с ботуша си и унизи депутатите още с първата си поява в парламента и като видя, че номерът минава и спечели битката, продължи с бодър марш към рушенето на останалите власти и институции. Нападна прокуратурата, критикува съда, и пак никой не го сложи на мястото му.

От няколко дни вече открито тъпче и конституцията, и правовия ред, и демокрацията. Подкрепя криминални бунтове, предвождани от килъри и групировки, метежи, целящи силова промяна на конституцията и държавния строй.

Щом премиерът е съгласен да „бъде приет” от по-нисшия по ранг в държавата от него президент, дали пък наистина този криминален преврат вече не е станал? И кой тогава е останал да брани конституцията и демокрацията, изразена като свободна воля на народа само преди година в полза на ГЕРБ и „Обединени патриоти”.

И най-важното – кой ще пази обикновените граждани, които са атакувани по улиците от криминалните групировки, узурпиращи с метеж властта, за да марширува на власт ботушът на Радев?  

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК