Вход
София
Времето в София 10 o C

БРЕКЗИТ: Остават сериозни различния между Брюксел и Лондон

БРЕКЗИТ: Остават сериозни различния между Брюксел и Лондон

на 20.06.2018
6172
0
БРЕКЗИТ: Остават сериозни различния между Брюксел и Лондон
Автор: ПИК
20.06.2018
0
6172

Брюксел и Лондон успяха да постигнат напредък по основни технически глави в преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС, но остават „сериозни различия“. Те са по ирладската тема, предаде АФП. Това стана известно, по време на последното заседание преди срещата на върха на ЕС през юни.

„Днешният ден е една крачка напред в преговорите . постигнахме съгласие по определен брой теми по разделянето и Обединеното кралство пое ангажименти по други“, резюмира в „Туитър“ главният преговарящ от ЕС Мишел Барние.

„Но не сме постигнали още целта: остават сериозни различия“ по темата Ирландия и Северна Ирландия, добави Барние, сокато преговарящите се мъчат да намерят задоволително за двете страни решение, като се съгласяват, че искат да избегнат връщането на физическата граница след Брекзита.

ППреговарящите екипи се срещнаха във вторник в Брюксел без двамата главни преговарящи Дейвид Дейвис и Мишел Барние.

„Напредък постигнахле по някои въпроси свързани с раздялата, по които европейските компании имат необходимост от сигурност, а именно митниците, ДДС, „Евратом“ и сертификатите за стоките“, уточни Барние, цитиран в съобщение на Европейската комисия, което придружава обща декларация на Брюксел и Лондон.

Общият текст „оценява състоянието на постигнатия напредък“ от 19 март. На тази дата ЕС от 27 и Обединеното кралство постигнаха съгласие по „голяма част“ от договора за раздялата.

То е публикувано малко повече от седмица преди срещата на върха на ЕС (28 и 29 юни), по време на която Барние ще представи напредъка в преговорита на правителствените и държавните глави.

ЕС се надява да се постигне окончателно съгласия по Брекзит, придружено с политическа декларация за бъдещите отношения, до октомври, за да може да започне процес на ратификация от различни засегнати институции преди предвидената за Брекзит дата в края на март 2019 година.

Главите, по които преговарящите екипи са постигнали съгласие, засягат статута на стоките, пуснати на европейския пазар преди Брекзит, ДДС, интелектуалната собственост и собствеността върху радиоактивни материали на британска територия.

Остават отворени теми като географските названия, съвместна съдебна и полицейска дейност, финализирането на процедурата на ниво ЕС в момента на Брекзит.

Сподели:
свързани новини
ПОСЛЕДИЦИ: БРЕКЗИТ лишава британците от ползите на "Галилео" ПОСЛЕДИЦИ: БРЕКЗИТ лишава британците от ползите на "Галилео"
"Противоречивото" решение на Европейския съюз да поддържа...
на 15.06.2018
Тереза Мей обещава милиарди лири допълнително за здравеопазване след Брекзит Тереза Мей обещава милиарди лири допълнително за здравеопазване след Брекзит
Британският премиер Тереза Мей обеща днес да налее...
на 17.06.2018
Британският посланик у нас: Договорихме 75% от споразумението за Брекзит Британският посланик у нас: Договорихме 75% от споразумението за Брекзит
75% от споразумението за Брекзит е договорено, съобщи...
на 19.06.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33295
архив

Интересен български народ. Говедата си брои на глави, а учените си - на членове.

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x