БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Румен Радев е проводник на руско хибридно влияние

Политика

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Румен Радев е проводник на руско хибридно влияние

73264
на 10.09.2019
БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Румен Радев е проводник на руско хибридно влияние
Автор:   ПИК

Действията на президента ви Румен Радев са напълно невероятни. Той подкрепя страна, която не изпитва любов към  България. Шпионирането, подкупите и принудата сега са толкова широко прилагани от Русия, както беше по време на Студената война. Това казва в специално интервю за "Фактор" известният военен експерт Глен Грант.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Наскоро влиятелната американска фондация „Джеймстаун” публикува доклада на Глен Грант „Стратегия за сигурност на Прибалтика”, в който експертът директно посочва българския президент Румен Радев като генерал, който се е представял за човек на НАТО, но се оказал твърд последовател на Русия.

Грант, който през 2010-2011 беше част от екипа, който трябваше да подпомогне методически Министерството на отбраната за реализирането на ключови реформи в тази област, коментира, че основната причина, която е наложила да се подпомага българското Министерство на отбраната, е съкращаването с 42% на бюджета в началото на 2010 г.

Министър Аню Ангелов обаче по различни политически причини не искаше да съкрати въоръжените сили с 42%, и тогава отидохме на около 17%. Това означава, че и без това отчайващата ситуация с бюджета ставаше все по-зле. Сухопътните войски бяха подведени от определени личности да запазят своя по-голям формат, отколкото можеха да си позволят да бъдат и започна процесът на техния упадък. Единствените области, които останаха рационални, не бяха контролирани от Министерството на отбраната и безполезната програмна структура, като например Военната полиция, болниците и разузнаването. Трябва да имаме предвид обаче, че и те бяха прекалено големи за изпълняваните военни задачи и от тях можеше да се спестят пари, казва Грант.

Най-голямото предизвикателството към Министерството на отбраната в България е да си направите костюм по мярка. Като цяло отбранителната ви система е твърде голяма като структура и трябва да бъде сведена до размери, които да са адекватни на страна с население 6 милиона и съответстващи на българския БВП. Обикновено 1 батальон на всеки 1 милион е напълно достатъчен. Освен това, достатъчни са от 8 до 20 самолета и 2-4 кораба. Повече от това означава липса на пари за обучение и за поддържане на техния живот. Сградите не се ремонтират, корабите никога не са в морето. Силите съществуват само на хартия, но не и в действителност.

Второто предизвикателство е, че въоръжените сили изостават с 30 години и трябва драстична промяна по отношение на военните технологии. Новите програми за българската армия няма да направят това, ако те толкова бавно и само частично се реализират. Само цялостното им и реалистично преосмисляне, обвързвайки ги с бюджета, ще реши тези проблеми.

Затова Грант препоръчва на Министерство на отбраната: Инвестирайте в младите хора и ги оценявайте по техните способности, а не по възрастта или политическите им възгледи; променете военната култура, опирайки се на професионализма; съобразявайте се с възможности, които ви дава бюджетът.

Грант, който познава Румен Радев от времето на престоя си в България преди 8 години в качеството му на заместник-началник на ВВС, коментира: Съвсем ясно е, че Русия намира привърженици за нейната кауза по целия свят. Всеки човек има свои собствени мотиви за това. Намирам  действията на президента за напълно невероятни, като се има предвид, че преди това той беше генерал от НАТО с някаква положителна международна репутация. България е европейска и натовска държава, а той днес дава подкрепа на страна, която изобщо не изпитва любов към  България, не харесва европейските или западните либерални ценности (които българинът споделя) и желае да унищожи нашата колективна сигурност, на която разчитат много страни, включително и България. Това е очевидно, но и много видим обрат в един критичен момент за вашата страна и света, и е предизвикателство за всички страни от НАТО.

Сделката с F-16 изглежда добра. Не забравяйте обаче, че още през 2010 г. имаше заявка за реализацията на такава сделка, но  всичко беше пропиляно. Просто вие още летите на остарели самолети и твърде изоставате в технологично отношение. F-16 не е лесен за овладяване самолет. Не може предварително да се планират резервните части. Имате нужда от изключително гъвкав бюджет и система за закупуване, за да поддържате самолетите в активно състояние. Настоящите системи за програмиране в отбраната няма да работят по желания начин. Също така са необходими изцяло нови пилоти. Цялата програма за подбор и обучение се нуждае от осъвременяване. Полша се опита да я  адаптира и не успя. Това не е просто друг самолет, а смяна на Полски  фиат с автомобил от Формула 1. Вие обаче трябва да направите това. В противен случай просто хвърляте напразно пари за метал за скрап, коментира Грант.

Друг въпрос според него е доколко дълбоко България е пробита от Русия. На него трябвало да отговорят правителството и службите за сигурност. Естония прави това всяка година, защо да не го прави и България. Те хващат шпиони, казва Грант.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК