Вход
София
Времето в София 11 o C

Брюксел с ултиматум към към Сърбия, ако иска в ЕС

Брюксел с ултиматум към към Сърбия, ако иска в ЕС

на 29.08.2019
13568
7
Брюксел с ултиматум към към Сърбия, ако иска в ЕС
Автор: ПИК
29.08.2019
7
13568

Брюксел предупреди Сърбия, че трябва да се откаже от споразумението за свободна търговия с Евразийския икономически съюз (ЕАИС), ако иска да се присъедини към Европейския съюз, предава Euronews, цитирани от "Фокус".  Балканската страна заяви, че планира да се присъедини към оглавявания от Москва ЕАИС на 25 октомври.

Но говорител на Европейската комисия заяви пред Euronews, че Сърбия ще трябва да се откаже от всички съществуващи двустранни търговски споразумения преди да се присъедини към Съюза. Коментарът на Комисията дойде след среща между сръбския президент Александър Вучич и руския посланик в Белград Александър Боцан-Харченко, който заяви, че сделката ще осигури на Сърбия достъп до пазар с капацитет от над 180 милиона души.

Единният пазар на ЕС в сравнение включва понастоящем над 500 милиона потребители на стойност 17 трилиона евро.

Боцан-Харченко написа в „Туитър“, че „това е значимо събитие“, на което „медиите обръщат необходимото внимание“.

Създаденият през 2015 г. ЕАИС включва Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Сърбия е дългогодишен съюзник на Москва, но за да се присъединят към блока, държавите са длъжни да приведат политиките си в съответствие с ЕС, което би включвало налагане на търговски санкции на Русия заради действията й в Украйна. Страната кандидатства за членство в ЕС през 2009 г., като става официален кандидат през 2012 г., а разговорите започват през 2014 г., но оттогава насам е постигнат малък напредък.

Мнозина в Белград се съмняват силно, че страната ще стане член дори след 2025 година.

И на Сърбия, и на Косово беше казано да разрешат различията си, за да възобновят преговорите за членство с ЕС.

Диалогът между двете страни бе прекратен през ноември, когато Косово наложи 100-процентови мита на сръбските стоки в отговор на това, че Сърбия не признава независимостта му.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34638
архив

Само българинът може: 1. Да дава акъл, дори да не разбира. 2. Да може да прави всичко, без да учил за него, 3. Да иска европейска заплата, без да работи. 4. Да чака друг да го оправи. 5. Да даде половината си заплата за лотарийни билети и после да излезе на протест... за цената на тока...

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x