БСП иска обяснение от посланика на Северна Македония заради скандала с външния министър, нарекъл ни "нецивилизовани"

Акценти

БСП иска обяснение от посланика на Северна Македония заради скандала с външния министър, нарекъл ни "нецивилизовани"

63791
на 18.09.2024
БСП иска обяснение от посланика на Северна Македония заради скандала с външния министър, нарекъл ни нецивилизовани
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

От БСП настояват Министерството на външните работи да извика посланика на Република Северна Македония у нас за обяснение. 

препоръчано

Поводът е коментарите на вицепремиера Александър Николоски, който в телевизионно интервю е нарекъл българите "нецивилизовани" и категорично е отрекъл двете страни да имат обща история. 

Депутатът от БСП Иван Иванов заяви:

"Мисля, че външно министерство трябва да извика македонския посланик тук за обяснение. Защото подобен изказ обижда не само общата ни история, защото тя е факт. Аз мога да го кажа и като историк, че всяко едно твърдение за липса на обща история е една лъжа и фалшификация, категорично. В тази посока може да се посочат изключително много факти, включително цялата историческа общност в България е застанала зад тези факти и обстоятелства. Но реакцията на нашата страна трябва да бъде изключително остра при подобен език".

Според БСП реакцията на българската страна трябва да бъде "изключително остра".  

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова Република Северна Македония да се извини на България и на българите. 

В прессъобщение до медиите се казва, че посланикът на Скопие в София трябва да бъде незабавно отзован, докато не бъде получено "подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 110
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК