БСП пак в криза и пред нов конгрес заради незаконното ръководство! Корнелия Нинова на косъм от загуба на поста си преди изборите

Политика

БСП пак в криза и пред нов конгрес заради незаконното ръководство! Корнелия Нинова на косъм от загуба на поста си преди изборите

77134
на 03.12.2020
БСП пак в криза и пред нов конгрес заради незаконното ръководство! Корнелия Нинова на косъм от загуба на поста си преди изборите
Автор:   ПИК

3 месеца преди предстоящите парламентарни избори БСП се озовава на прага на повторно свикване на 50-я конгрес на партията, който да утвърди избраната на вътрешнопартийните избори за лидер Корнелия Нинова, както и новото ръководство в лицето на Националния съвет, тъй като предишното заседание на форума е незаконно проведено заради уставни нарушения.

препоръчано

Това установи щателна проверка на ПИК на "Позитано" 20.

Който и да било конгрес на БСП може да се смята за легитимно свикан единствено, ако е спазено уставното положение официалната обява за него и дневният му ред, предоставени от централата на партията, да бъдат публикувани в партийния орган в. "Дума". Такава обява съществува единствено от 27 август 2020 г. и тя е за провеждане на вътрешнопартийните избори за лидер на БСП на 26 септември и на конгрес - в началото на октомври.

Такова беше решението на Нинова, взето от приближените й от НС "на подпис", което обаче на състоялото се присъствено заседание на висшия партиен орган бе отхвърлено, а датите сменени - съответно за 12 и 26 септември, когато се състоя 50-я конгрес. Уставното положение обаче това да бъде обявено официално от централата на партията във в. "Дума" не е изпълнено.

Законът за политическите партии регламентира, че действията на партиите се извършват в съответствие с Конституцията, законите на страната и уставите на партиите. Законната дейност на партиите се осъществява в съответствие с техните устави. За да действат в съответствие с променените интереси и това да не противоречи на законите, партиите променят уставите си. БСП не прави изключение.

Нинова ще се запомни с радикални промени в устава на БСП в свой интерес. Създадени бяха норми за уставно отстраняване на утвърдени, но неудобни на водача партийни дейци, както и норми за засилване на личната власт на председателя.

В бурните летни месеци, богати на събития и протести, Нинова нямаше интерес от редовни и извънредни заседания на Националния съвет. Водеше я страхът да не бъдат променени удобно нагласените правила за пряк избор на председател. Не я инетересуваха нито изменената обществено-политическа ситуация, нито развитието на епидемичната обстановка, нито необходимостта от адекватни политически решения и действия от страна на политическия ръководен орган на БСП - Националният съвет.

През юли и август повече от 1/3 от членовете на Националния съвет уставно свикаха заседания на Националния съвет. Корнелия Нинова уставно провали тези заседания. Уставно, защото, за да заседава Националния съвет, е нужно да присъстват 1/2 от членовете му. И дори когато в залата бяха 92-а при необходими за кворум 93-а души, Корнелия Нинова и нейното обкръжение на влязоха в залата.

Тогава тя заяви: "По устав това не е заседание, което може да взема решение. Това е сбирка по интереси".

Каква ирония на съдбата!

По-късно самата Нинова допусна събирането на делегатите на 50-я конгрес на БСП в НДК на 26 септември да се превърне само в сбирка по интереси и то по устав. По, устав, защото чл. 31 и неговите 8 алинеи са задължително условие за свикване и обявяване на решението за провеждане на конгрес на БСП.

Стои въпросът как трябва да се квалифицират представените в съда несъществуващи обстоятелства, за да бъдат вписани "решенията" на заседанието на конгреса при видимото несъответствие с устава. В този случай юристите може би ще кажат "истински документи с невярно съдържание". Истински, защото са подписани от лидера, но с невярно съдържание, защото то не отговаря на уставните норми в БСП.

В болезнената амбиция да е лидер на БСП по време на предстоящите парламентарни избори, за да се цели в премиерския пост, Нинова вкара столетницата в задънена улица с риск да остане без регистриран от съда новоизбран лидер и нов Национален съвет. Поради извънредната епидемична обстановка и сгъстените срокове до изборите столетницата е на път да се яви на тях в насипно състояние, което може да подкопае и без това спадащите проценти на партията, регистрирани от социолозите.Като се прибавят към това и неспирните скандали, в които Нинова забърква себе си и партията, експертите не предричат добро представяне на БСП на вота.

Сподели:
Бомба x
Ето ги зодиите, които никога не показват, че са слаби Ето ги зодиите, които никога не показват, че са слаби
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това