БСП чака отговори от СЕМ за предаването „Деконструкция”

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

БСП чака отговори от СЕМ за предаването „Деконструкция”

4496
на 22.12.2015
БСП чака отговори от СЕМ за предаването „Деконструкция”
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

По повод скандалното прекъсване на излъчването на предаването „Деконструкция” по БНР, с официално писмо БСП попита Съвета за елктронни медии защо предаването е свалено от ефира на Националното радио, съобщиха от партията.

препоръчано

Социалистите питат обсъждано ли е на заседание на СЕМ предложение за налагане на имуществена санкция на БНР по Закона за радиото и телевизията заради предаването „Деконструкция”. "Ако има такава санкция то кога и какво точно е решено, а също не е ясно и кои разпоредби от този закон са нарушени?", настояват да получат отговор от БСП.

Според социалистите медийните изявления на председателя на СЕМ Георги Лозанов не са допринесли за изясняване на случая, а общите му твърдения, че в предаването не се спазва принципът на плурализъм, не намират правно основание.

БСП пита дали изобщо са установени някакви правни нарушения по реда на чл. 127, ал.1 от ЗРТ и ако е така, кое е длъжностното лице, което ги е констатирало и с какъв акт?

На БСП не е ясно и дали е провеждан предварителен разговор с Управителния съвет на БНР по този повод и на какво основание регулаторът обсъжда с медия свои евентуални намерения. Според БСП подобни действия приличат на цензура и натиск.

Социалистите питат също дали преди този случай са предприемани подобни действия и налагани ли са подобни санкции за предаването „Деконструкция”, както и за други предавания в обществените медии?

БСП се обръща към СЕМ с молба за бърз отговор поради създалото се общественото напрежение, което действията на ръководството на БНР са предизвикали, но и поради важността на въпроса, който днес се дискутира в обществото.

"В крайна сметка става дума за спазване на конституционни принципи за свобода на словото в България, чиито основен пазител би трябвало да бъде именно СЕМ", се казва още в писмото, изпратено от БСП до Съвета за електронни медии.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК