Вход
София
Времето в София 1 o C

БХК със скандално искане: Незаконното преминаване на границата да не се наказва!

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 11
Починали: 8
Заразени: 338

БХК със скандално искане: Незаконното преминаване на границата да не се наказва!

Десетки хиляди нелегални имигранти заливат България, ако предложенията на хората на Красимир Кънев станат факт
на 14.01.2014
5666
20
БХК със скандално искане: Незаконното преминаване на границата да не се наказва!
Автор: ПИК
14.01.2014
20
5666

Българският хелзински комитет иска от Министерството на правосъдието да прокара чрез проекта за нов Наказателен кодекс скандална поправка, която да превърне България в плацдарм за незаконнен трафик на хора и нелегални имигранти, коментират с възмущение хиляди потребители в интернет, видя ПИК.

В становище до Министерството на правосъдието хората на Красимир Кънев настояват за отпадане на чл. 353 от проекта за нов Наказателен кодекс. Текстът предвижда до пет години лишаване от свобода за противозаконно преминаване на границата. Авторите на проекта за нов Наказателен кодекс изрично са предвидили, че наказанието не се отнася до тези, които преминават границата с цел търсене на убежище.

 

Мотивите на БХК са, че криминализирането на противозаконното преминаване на границата е отживелица в европейското наказателно право. Приемането на подобен текст обаче би гарантирало, че държавната граница може да бъде преминавана безнаказано, освен от бежанци, а така също и от всеки чужденец, който реши да влезе в територията на европейска България. Предложението на хората на Красимир Кънев биха превърнали българската държава в притегателен център за всички нелегални имигранти от Африка, Близкия Изток и Азия. Приемането на предложението на БХК от Министерството на правосъдието, от правителството и от Народното събрание, ще гарантира, че България ще бъде залята от десетки хиляди незаконно пребиваващи чужденци. Декриминализирането на незаконното преминаване на границата ще осигури доходен бизнес на турските и българските каналджии.

 

За по-малко от седем месеца миналата година в България незаконно влязоха над 10 000 чужденци, от които едва 6500 са бежанци.

 

Искането на БХК е повече от абсурдно, защото и в сега действащия Наказателен кодекс е предвиден затвор от пет години за незаконно преминаване на границата. Нещо повече, последната поправка на текста е от 2005 година, което напълно обезсилва тезата на хората на Красимир Кънев, че имаме текст, който не е европейски.

 

Предложението на БХК е абсурдно и поне по още една причина. България се явява външна граница на Европейския съюз. Евентуалното декриминализиране на незаконното навлизане на нейна територия от чужденци ще я направи несигурен партньор на общността. Приемането на искането на БХК би обезмислило и изразходването на стотици милиони евро за осигуряване на надежден граничен контрол, който е основно изискване на Европейския съюз за включването на България в Шенген.

 

Проектът за нов Наказателен кодекс ще се обсъжда от правителството в сряда.

 

 

Справка:

 

Действащ Наказателен кодекс

Чл. 279. 

(1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.

(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от сто до триста лева.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите по предходните алинеи съдът вместо глоба може да наложи конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Приготовление към престъпление по ал. 1 и 2 се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с Конституцията.

 

 

Проект за Наказатален кодекс

Противозаконно преминаване на границата

Чл. 353.

(1) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

(2) Не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползва от правото на убежище.

 

 

Искане на БХК

 

Чл. 353, ал. 1: Криминализирането на противозаконното преминаване на границата е миналото на европейското наказателно право. Такъв състав не съществува в наказателните кодекси на повечето страни от Европейския съюз, както и на Турция. Това деяние следва да стане административно нарушение, а разпоредбата на чл. 353 да отпадне от проекта.

Цялото становище на БХК може да бъде прочетено на http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/kritichni-belezhki-vrhu-proekta-za-nakazatelen-kodeks/

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 31484
архив

Преглед при доктора. Докторът мери пулса. - Е, как е? - пита пациентът. - Добре е. А как спите? - Нормално. - Апетита? - Имам. - Прекрасно, казва докторът. Сега ще ви изпиша рецепта и пулса, и съня, и апетита, всичко ще отзвучи все едно не го е имало!

 

няма нови новини
Днес: 31
hot
най-четени новини в момента
сега
2876
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски отчете: 331 са заразените, още един е починал - в Кюстендил. Двама са оздравели в “Пирогов” (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ПРАЗНИК: Честваме един велик светец, несломим стълб на вярата Христова
x