Вход
София
Времето в София 5 o C

Българин стана "Изобретател на 2020 г." в САЩ

Българин стана "Изобретател на 2020 г." в САЩ

на 26.10.2020
11511
0
Българин стана "Изобретател на 2020 г." в САЩ
Автор: ПИК
26.10.2020
0
11511

Българин беше избран за Изобретател на 2020 г. в САЩ. Нашенецът е един от създателите на нова и модерна технология за извличане на нефт и газ от земята и водните басейни.

Арест за българин във Франция, заподозрян за близо 200 обира

Арест за българин във Франция, заподозрян за близо 200 обира

Френската полиция задържа българин, заподозрян за близо...

на 27.09.2020

Борислав Чакъров е роден в павликенското село Караисен. Завършва със златен медал Техникума по сондиране и нефтодобив и се отдава на науката, като достига до главен асистент в Минно-геоложкия институт в София. До 1989 г. има 13 свидетелства за авторски изобретения. В края на 1990 г. по покана на свой американски колега, той се озовава в Страната на неограничените възможности и веднага започва работа в една компания за изобретения.

Първата поставена му задача била да проектира система за измерване на време на сондиране. Българинът изпълнява задачата, като създава не една, а цели пет системи. След повече от 20 години работа за компанията, Чакъров решава, че е време да започне да работи за себе си.

Заедно със свой колега от Китай създават две изобретения, към които големите компании проявяват сериозен интерес. Едното от изобретенията е свързано с нефтодобива и предлага иновативен, по-икономичен и по-евтин подход в извличането му. Изобретението на двамата е оценено подобаващо и те получават приза "Изобретател на годината”, като наградите им са връчени от кмета на Хюстън и губернатора на щата Тексас.

Това обаче далеч не е първото признание за българина. За 30-те години, през които е в Съединените щати, той получава 29 патента за пет свои разработки и технологии. За една от тях нашенецът получава награда лично от президента Барак Обама. Миналата година дори получава покана да изнесе лекция в американското патентно министерство.

За разлика от някои успели и не дотам нашенци отвъд океана, които бързо забравят родината си и откъде са тръгнали, Борислав Чакъров не само носи родината в сърцето си, но и държи да бъде непрекъснато в атмосфера, която да му напомня за България.

В офиса му има икони, български книги, копия на най-известните български съкровища и други предмети и вещи, които да го карат да се чувства все едно е в родината. Когато се връща в България, изобретателят задължително първо се прибира в родния Караисен за да се види с приятелите си, а след това отива във Велико Търново и си наема хотелска стая в хотел с изглед към крепостта Царевец.

Успелият в Америка българин смята един ден, като се пенсионира, да издаде и книга със спомените за преживяванията си в САЩ, разказва още за живота му "Монитор".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22322
архив

Две блодндинки си говорили:
-Абе муцка много хубава походка.
-Да нали,минах през кръчмата

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x