Българска медсестра от Великобритания: Баща ми също почина в болницата в Пловдив, където двама умряха на стълбите

Политика

Българска медсестра от Великобритания: Баща ми също почина в болницата в Пловдив, където двама умряха на стълбите

19716
на 20.11.2020
Българска медсестра от Великобритания: Баща ми също почина в болницата в Пловдив, където двама умряха на стълбите
Автор:   ПИК

Още един пациент е починал в COVID-отделението на пловдивската болница. Бащата на българската медсестра Диана Финч, която живее във Великобритания, е умрял след обиколки по болници. Сатурацията му е била под 60%, а нормална е между 90 и 100, обяснява жената пред бТВ. Мъжът бил с ХОББ и белодробна недостатъчност, дишането му било затруднено. Той е бил преместван от няколко места, докато накрая умира. Финч смята, че баща й е получил помощ, но е бил нецелесъобразно преместен от лечебното заведение, където се лекува.

препоръчано

Възрастният мъж е починал на 18 ноември. След като е чула историята за починалите пациенти в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, тя решава да разкаже и трагедията на своето семейство.

"И двамата ми родители се почувстваха зле със симптоми с настинка и грип. Започват с нормални медикаменти, без антибиотици. Свързват се с медикаменти, но джипито отказва да ги види, защото те нямат тест за COVID. Във Великобритания тези тестове се правят веднага, щом пациентът отиде в болнично заведение. Те се влошават. Бърза помощ също ги разпитват. Обяснява, че баща им е с белодробно страдание. Спешна помощ казва, че не е за тях. Положението му се влошава. Майка ми решава да тръгне с такси и тръгва до близката частна болница в Пловдив. В частната болница много бързо е прегледан. Само сатурацията му е видяна, която е била 60 при нормално 90. Но понеже нямат тест, не могат да ги приемат. Изпращат ги в Хирургиите, от там в Инфекциозно. След дълго чакане в коридорите, бива приет", споделя медсестрата.

Звънях продължително, опитвах се да се свържа с лекари, но ми затваряха телефона. Успях да се чуя с баща ми - каза ми, че е звънял на лекари и сестри от болничната си стая и че не му обръщат внимание. Разбрах, че има пневмония. Той беше преместен в "Св. Георги" и никой не ни обясни защо го местят, нито някой се е опитал да се свърже с майка ми или с брат ми. Свързах се с познато медицинско лице, попитах има ли рентгенова снимка, но той ми казаха, че няма рентген, обаче се чува на слушалка бронхопневмония, посочи жената.

По-късноблизките започват да питат защо са преместени няколко души в болницата и им казват, че трябвало да се освободят места за по-тежко болни. Но при постъпването в болницата, където бащата е преместен - "Св. Георги", е записано, че той е приет в тежко състояние.

Медицинската сестра разказа каква е ситуацията на Острова - При нас не се връща и не се изпраща пациент да си прави тестове на друго място. Тези тестове са безплатни и никъде не се заплащат, обясни тя. Имаме специални екипи, които са снабдени с протекционни костюми и взимат тестове, взимат пациента и го откарват в инфекциозни заведения, коментира тя.

Ден преди да почине мъжът казал по телефона на дъщеря си, че не може да диша, че му е сложен катетър. 

На финала станало ясно и че липсват вещи на починалия пациент - 100 лева от портфейла и банковата му карта, изумена е дъщеря му.

Искам да попитам тези лекари, които оставят хората да умират по стълбищата, биха ли направили това за техните родители. Болно ми е, че не можах да си взема сбогом с баща ми и не мога дори да дойда да го погреба, коментира още жената.

"Поразена съм. Наистина се надявах, че медицинската етика в България ще се промени. Че хората ще бъдат просто по-добри. Аз се грижа за пациенти, спасявам пациенти и ми е страшно мъчно, че не спасих баща си. Огорчението ми просто ще остане завинаги", завършва разказа си Диана.

Не искам да съдя никого, смятам, че България има много доблри лекари, но цялата система трябва да се промени и да се гледа по друг начин на човешкото здраве. допълни тя.

Тук, във Великобритания, всичко е много стриктно и всички изпълняват правилата, отсече тя.

Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 105
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това