Българските авиокомпании няма да получат помощи заради коронакризата

Животът днес

Българските авиокомпании няма да получат помощи заради коронакризата

7940
на 18.09.2021
Българските авиокомпании няма да получат помощи заради коронакризата
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Българските авиокомпании за пътнически превози няма да получат държавна помощ, въпреки че актуализираният бюджет предвижда целеви 60 млн. лв. Това съобщи пред БНР председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков.

препоръчано

По думите му критериите за получаване на държавна помощ са променени между първо и второ четене по начин, по който от тях могат да се възползват едва няколко авиокомпании.

„Загубите са за милиони евро, които се понасят основно от компаниите за пътнически превози - доскоро 17 на пазара, но вече две от тях са върнали лицензите си, защото не могат да се справят“, обясни Иванджиков.

Той разясни, че проблемът идва от изненадваща промяна в критериите, според която релевантна за загубите е 2019 година, когато реално пандемията от Covid-19 не съществуваше.

"С тези нови критерии повечето компании фактически остават без помощи", каза Иванджиков и предупреди, че пренареждането на пазара е в полза на нискотарифните международни превозвачи, което обаче е в ущърб и на България, и на българските авиокомпании, и на хазната, тъй като чуждите фирми не плащат данъци у нас.

"В понеделник имаме среща с авиокомпаниите. Ще поискаме да поговорим с юристите какви вратички могат да се отворят в закона", заяви Тодор Иванджиков.

„Първоначалното становище на юристите е, че има законова форма, в която все пак помощите да бъдат достъпни, но въпросът остава отворен“, допълни Иванджиков. Той уточни, че става дума единствено за пътническите превози, а не за бизнес пътуванията и карго полетите.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК