Вход
София
Времето в София 11 o C

Българските лекари умират, а Радев не свиква КСНС за кризата с коронавируса

Българските лекари умират, а Радев не свиква КСНС за кризата с коронавируса

на 17.10.2020
86805
0
Българските лекари умират, а Радев не свиква КСНС за кризата с коронавируса

Румен Радев е на път да загуби всякаква легитимация след като в последните месеци изцяло отсъства от дневния ред в живота на българите и дори днес, когато българските лекари падат в жертва на пандемията от коронавирус, той не намира верния път към ролята си на президент, а дори забрави, че военен, заклел се да брани българския народ.

Бившият летец прави всичко друго, но не и да бъде президент и да помага на народа си. Вместо това спасява ту жена си, ту самия себе си от многобройните скандали, в които се забъркват откакто са на светло в публичното пространство. За да спаси съветниците си от съдебно преследване, дори наруши конституцията и размаха юмрук под команда на олигарсите за улични метежи в разгара на най-голямата световна криза от десетилетия насам.

За историята обаче все още има някакъв шанс да спаси името си и да не остане в нея като човекът, предал народа си в най-трудните времена. Това може да стане, само ако Радев най-сетне загърби личните си интереси, сметки и его и зачеркне упоритото отричане на заплахата от пандемията, което практикува вече осми месец.

Негова трябва да бъде инициативата за помощ на борбата на всички институции, които вече месеци наред правят и невъзможното българите да усетим по-леко кризата и да излезем с минимални щети от нея. Справиха се здравните специалисти в болниците, справиха се финансовите експерти на Борисов и всичките му министри в ресорите си. Никой не е забравен - от пенсионерите и хората с увреждания до културните дейци, на всеки беше помогнато. 

Големият отсъстваш обаче бе Румен Радев - този, който трябва да е символ на обединението и надеждата. Нещо повече - с изявлението си, в което неглижира заплахата навръх националния празник, той подведе стотици българи да не спазват мерките. А някои тях вероятно вече са паднали и в жертва на политическите му амбиции, защото днес починалите наближават 1000.

В дни като днешния, когато се сбогуваме с поредния достоен български лекар, убит от зловещия коронавирус, народът има повече от всякога нужда именно от обединение и надежда. Ако е останала и капка родолюбие у заклелия се да служи на родината си военен пилот, то днес Радев трябва да си я спомни и да загърби всичките си лични амбиции в името на най-святата цел. 

Негово по конституция е задължението да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Досега го е правил едва пет пъти за целия си мандат, все с користна цел - да хока политиците за някаква корупция без доказателства, да обслужва БСП преди евроизборите преди година или да си прави реклама за уличните метежи в началото на тази. 

Днес обаче сме във война с невидим враг и вече година целият свят живее в страх за утрешния ден. Загърбени са всякакви конфликти и дребни страсти, лични и партийни интереси, в името на оцеляването на човечеството и нормалността, която маските и ужаса изличават от ден на ден. Припомни го вчера и зам.-председателят на парламента Емил Христов, който също призова Румен Радев да свика КСНС.

Ако му е останало поне малко мъжество и сила да носи отговорност, за което се е заклел освен като военен, и като президент, Радев ще помогне на народа си в този тежък момент и ще отвърне на подадената му още преди месеци ръка от останалите власти и институции в България, включително премиера Бойко Борисов, който пръв призова за обединение в битката с невидимия враг.

В противен случай историята няма да му прости предателството. Големите хора се виждат във времена на криза. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34810
архив

Учителка задава въпрос на ученик:
- Какво работи майка ти?
- Майка ми е консултант.
- Чудесно! А къде работи?
- Вкъщи - непрекъснато дава акъл на баща ми.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за дъждовния четвъртък - късметът на Лъвовете изневерява, Везните два пъти да мислят преди да направят нещо
x