Българският посланик в Северна Македония представи акредитивните си писма на президента

Балкани

Българският посланик в Северна Македония представи акредитивните си писма на президента

46687
на 10.09.2024
Българският посланик в Северна Македония представи акредитивните си писма на президента

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Необходима е промяна чрез развитие на отношенията ни и създаване на положителна насока. Това каза президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова при приемането на акредитивните писма на новия български посланик в Скопие Желязко Радуков.

препоръчано

Според Силяновска за съжаление отношенията ни не са на необходимото ниво и не отговарят на живота на страни-членки в НАТО и в ситуация, когато една е част от ЕС, а другата е кандидат за присъединяване към общността, предава още БГНЕС.

“Необходима е промяна в подхода чрез развиване на взаимоотношения и създаване на положителна разлика. В този смисъл аз, като президент на всички граждани на тази страна, изразявам своето очакване и надежда, че Вие, уважаеми посланик, ще работите за развитие на сътрудничеството в области от взаимен интерес с акцент върху предизвикателствата на ежедневието и бъдещето“, каза президентът на РСМ.

“Оценяваме изключително важния и сложен процес на диалог, който предполага сближаване, изграждане и подхранване на приятелство, чрез взаимно уважение на две съседни европейски държави и в този смисъл считам, че зачитането на достойнството, ангажиментите към европейската интеграция и добросъседските отношения са напълно допълващи се и взаимни интереси на двете страни“, допълни Силяновска.

На церемонията по връчването на акредитивните писма посланик Радуков подчерта, че мисията му започва при особено извънредни обстоятелства. Българският посланик посочи, че опустошителните последици от войната в Украйна, кризата в Близкия изток, последиците от пандемията, политическите и социалната поляризация на глобалната общност ни изложиха на сериозен риск.

“Най-добрият отговор, казахме през годините, е да се обединим срещу всяка една заплаха за сигурността. Досега всички сме доказали, че стойността на това да бъдем силни и заедно в лицето на агресията и трудностите е това, което е ценно. Заради ежедневните турбуленции в двустранните ни отношения, ние сякаш забравяме, че нашите две страни са съюзници в най-мощния политически и военен съюз“, заяви Радуков.

Той обясни, че съвместното членство на двете страни в НАТО им е донесло безброй ползи.

“Ние обаче не го получихме безплатно. Страните ни са платили и ще плащат необходимата цена, за да бъдат съюзници с всички наши партньори, но и помежду си“, допълни Радуков, и посочи Коридор 8 като проект, който е важен не само за сигурността на двете страни, но и на Алианса като цяло.

“Като такъв той е далеч от всеки друг аспект на нашите двустранни отношения и значението му не трябва да се подценява нито от цивилна, нито от гледна точка на сигурността, нито от военна гледна точка“, заключи българският посланик.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК