Вход
София
Времето в София 11 o C

Български военни медици посрещат празника на мисии в 3 континента

Български военни медици посрещат празника на мисии в 3 континента

на 22.09.2020
5125
0
Български военни медици посрещат празника на мисии в 3 континента
Автор: ПИК
22.09.2020
0
5125

Български военни медици посрещат Деня на независимостта на България на пост зад граница. Вярна на традициите от 1904 г., когато е първата хуманитарна мисия в историята и на родното здравеопазване, и на българската войска с изпращането на екип в Манджурия, Военномедицинска академия ежегодно участва в различни мисии по света.

В момента имаме 7 души, които изпълняват мисии на три континента - в Мали (Африка), в Афганистан (Азия) и в Босна и Херцеговина (Европа), коментира началникът на ВМА и главен лекар на Българската армия генeрал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

С добрата си професионална подготовка и висок дух, българските военномедицински екипи извоюваха авторитет на сериозни международни партньори при изпълнение на различните операции. По този начин ВМА издига не само международния авторитет на Българската армия и на държавата, но и с натрупания си опит гарантира сигурността на населението.

Нашата служба поставя все по-тежки предизвикателства пред нас. Затова и целта ни е да изграждаме силни, волеви и устойчиви офицери, които да останат непоклатими пред изпитанията и да вземат бързо и правилно решение, подчерта още генерал-майор Мутафчийски.

В рамките на обучението у военните медици се формират качества и умения, които се ценят високо и в цивилния живот - организираност, точност, дисциплинираност, екипност, лидерство.

За последните 20 години близо 1000 военни лекари и сестри застават на първа линия в различни международни операции на НАТО и Европейския съюз, а също и в помощ на цивилното население при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34715
архив

- Какво ми разправяте, че дрехата е чиста вълна! Вижте какво пише на етикета - 100% памук! - А, това е за да лъжем молците.

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x