Вход
София
Времето в София 13 o C

БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК Е: Отбелязваме успението на свети Кирил Славянобългарски - един от двамата първопросветители на българите и всички славяни

БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК Е: Отбелязваме успението на свети Кирил Славянобългарски - един от двамата първопросветители на българите и всички славяни

на 14.02.2020
11459
0
БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК Е: Отбелязваме успението на свети Кирил Славянобългарски - един от двамата първопросветители на българите и всички славяни

1. Успение на свети Константин-Кирил Философ († 14 февруари 869 г.) - Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни.

Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх.

Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани и разни поръчения от обществен характер. Отегчен от суетата на тоя свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където именно извършил в пост и молитва приснопаметното си дело – да създаде славянска азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Облечен в такова всеоръжие, той с брата си бил изпратен от византийския император Михаил ІІІ в славянските страни Моравия и Панония, за да спечели за християнството тамошните славяни чрез бащиния им език. Но чувствително били засегнати интересите на местното германо–латинско духовенство. То било враждебно настроено към славянския език и започнало борба против тях.

На двамата братя – славянски просветители се наложило да се отправят в Рим и да защитят своето дело от враговете пред самия римски папа.

В Рим Константин Философ тежко заболял; бил постриган в монашество с името Кирил и подир 50 дни починал на 14 февруари 869 година. Сам папа Адриан извършил погребението му в църквата "Св. Климент Римски".

Житието на св. Кирил било написано от св. Климент Охридски при непосредствено сътрудничество на св. Методий, Моравски архиепископ, брат на св. Кирил. Службата му е много древна. Тя се е запазила до нас в 12 ръкописа, най-старите от които са от ХІ век.

В наши дни гробът на св. Кирил Славянобългарски в църквата „Сан Клементе” е център на голямо поклонение от всички славянски народи, но първите, които полагат основите на тази традиция сме ние, българите. Това става през 1929 г., когато по инициатива на български студенти в Рим е поставена възпоменателна плоча с мозаечна икона в криптата на "Сан Клементе", където се предполага, че се е намирал гробът на св.Кирил - чак след това и останалите славянски народи започват да почитат мястото със свои възпоменателни надписи. 

2. Св. преподобни Авксентий Витинийски († около 470 г.)

Сподели:
свързани новини
СВЕТЪЛ ПРАЗНИК: Честваме създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий СВЕТЪЛ ПРАЗНИК: Честваме създаването на славянската писменост от Светите братя Кирил и Методий
Денят на българската просвета и култура ще бъде отбелязан...
на 24.05.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11942
архив

- Ако си търсите гадже, потърсете в сайтовете с обяви за работа. Там поне снимките и биографиите са реални...

няма нови новини
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
сега
2890
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците изпадат в крайности, успешни начинания за Раците, Скорпионите да не прекаляват с изискванията си
x