ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Идва Великден, а с него и големият въпрос за яйцата покрай празника – пресни ли са? Всъщност, важно е не само по Великден, а през цялата година, особено ако имате навик да ги вадите от опаковката и да ги подреждате на мястото за яйца на вратата на хладилника.
Какво да правите, ако сте изхвърлили вече опаковката на яйцата и няма как да проверите срока им на годност?
Оказва се, че има лесен начин за определяне на „възрастта" на яйцата. Трябва само да ги потопите сурови в чаша вода и да видите какво ще стане с тях.
Ако потънат на дъното - пресни са.
Ако леко се надигнат, но все пак са в долната част на чашата - са на една седмица и спокойно можете да ги консумирате.
Ако плуват на повърхността обаче, трябва да знаете, че никак не са пресни и е по-добре да не рискувате.
Имайте предвид, че яйцата могат да се консумират до 30 дни след датата на опаковане.
Ако ще правите крем или глазура, за която ще използвате сурови белтъци, задължително е яйцата да са пресни. За останалите рецепти, в които яйцата се варят, пържат или пускат във вряща вода, няма проблем.
Ако се притеснявате от салмонела, тя не може да се развие само защото яйцата са стояли в хладилника дълго време – яйцата са заразени с нея още при снасянето.