Вход
София
Времето в София 6 o C

БЪРНАУТ: Всеки втори учител не си доспива

БЪРНАУТ: Всеки втори учител не си доспива

на 17.12.2019
7048
2
БЪРНАУТ: Всеки втори учител не си доспива
Автор: ПИК
17.12.2019
2
7048

Всеки втори учител у нас страда от хронично недоспиване, а над 75% не намират време и мотивация да спортуват. Това утежнява още професионалното прегаряне, от което страда 60% от гилдията.

8% от хората в нея са с рискови нива на синдрома бърнаут, а 23% са в начална фаза, уточни авторът на проучването доц. Юрий Янакиев на конференция в Пловдивския университет. Тези данни показват по-високи нива в сравнение с всички останали професии у нас, сравними са само със състоянието на лекарите и медсестрите. По-високи са и от средното в ЕС.

Проучването в представителната извадка от 1000 учители от цялата страна извежда като основни фактори бумащината в системата, взаимоотношенията с децата – агресията и апатията у тях, както и трудностите в общуването с родителите. „Наблюдаваме неспособност за ясен диалог. Учителите са утвърдени в професията си и често застаряващи, а профилът на ученика е вече е различен. Той не е някогашното покорно дете, за което преподавателят е безспорен авторитет. Учениците са търсещи, знаещи, правилата на играта са променени”, каза доц. Янакиев, цитиран от "Марица".

Най-много умора според резултатите от проучването са натрупали учителите около 50-те с 20 г. стаж в системата. Другата изключително уязвима категория са преподавателите между 30 и 35 г. Това е възрастта, в която в днешно време се създават семейства и деца. Това води до прекомерно физическо и емоционално претоварване, особено на жените, които обаче доминират в учителската професия.

Авторите на изследването от ПУ и синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” дават и няколко препоръки. Едната е учителите да бъдат запознати със симптомите на професионалното прегаряне, за да могат да разпознаят това състояние и да потърсят подкрепа. Често тя е много необходима още в началото на професионалната реализация. „Когато влиза млад човек, говорим за т. нар. „меден месец”. Обикновено при прекалено ентусиазирано встъпване в професията следва разочарование от трудния диалог, средата, консервативността на системата, отношенията с по-опитни колеги, големия брой деца”, обясни доц. Юрий Янакиев.

Той препоръчва да се правят редовни диагностики на професионалното прегаряне в гилдията – веднъж или два пъти годишно, както и да се изработят стратегии за повишаване на устойчивостта. Това включва подобряване на уменията за общуване с родителите. В момента педагозите не могат и да се справят с кризи.

„Учителите подлежат на задължителни прегледи, но бърнаут е елемент, който трудно би се хванал в рутинните диагностики на службите по трудова медицина - коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. - Факт е, че учителската професия изисква много енергия и хората, които със сърце и душа работят, винаги намират устоите и могат да излязат от ситуация”.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 3327
архив

Журналист взима интервю от директора на лудницата:
- Как разбирате дали пациентът е здрав, за да го изпишете?
- Имаме стандартен тест - отговаря директорът. - Пълним една вана с вода и слагаме чаена лъжичка и черпак до нея. А след това караме пациента да излее водата от ваната. Журналистът се усмихва и казва:
- И нормалният човек взима черпака, нали?
- Не - отговаря директорът. - Нормалният човек изважда тапата.

няма нови новини
Днес: 280
hot
най-четени новини в момента
сега
3065
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Бойко Борисов на метри от Румен Радев след словесната атака на президента - стопи леда и се здрависа с държавния глава, но го захапа в речта си (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Ароматът на любимия подобрява съня
x