"Вагнер" върна телата на свои бойци, убити в Мали

Европа

"Вагнер" върна телата на свои бойци, убити в Мали

11042
преди 4 часа
Вагнер върна телата на свои бойци, убити в Мали
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Руската наемническа групировка "Вагнер" съобщи днес, че е върнала на родна земя телата на свои бойци, убити през юли в Мали по време на сражения с ислямисти и бунтовници туареги.

препоръчано

Мали години наред страда от ислямистки набези, които започнаха след сепаратистко въстание в северната част на страната, а през 2020 и 2021 г. военните извършиха преврати. 

Групировката "Вагнер" съобщи през юли, че е претърпяла тежки загуби, докато нейни бойци са се сражавали редом с малийските въоръжени сили.

Тези загуби разкриват опасностите, пред които са изправени руските наемнически сили, работещи за военни хунти за сдържането на сепаратисти и мощни клонове на "Ислямска държава" и "Ал Каида" в  Мали, Буркина Фасо и Нигер.

"Успешно завърши операцията за връщането на телата на наши братя, които през юли 2024 г. геройски се включиха в борбата с ислямисти, многократно превъзхождащи ги по численост", се казва в изявление на "Вагнер", публикувано в "Телеграм". В текста се посочва, че бойци от руската групировка са преминали през пустинен район близо до Тинзауатен в северната част на Мали, който "гъмжи от бойци на Азауад (туарегско название на северната част на Мали)".

Малийската армия също заяви, че е върнала телата на военнослужещи от района, в който през юли туареги устроиха засада.

Говорител на бунтовниците обаче отхвърли твърденията на руската наемническа групировка. "Това не е вярно, там няма тела на (бойци на) "Вагнер", каза представител на
организацията на туарегите, известна с името "Постоянна стратегия за мир, сигурност и развитие".

По думите му бунтовниците са преместили телата на руските наемници малко след края на сраженията.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите САМО В ПИК: Алена с ексклузивен хороскоп за 9 октомври - начинанията на Девите са успешни, Везните да избягват разправиите
ПИК TV x
Бившият председател на ЦИК С ГОРЕЩ КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Има всички доказателства за снемане на имунитета на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО) Бившият председател на ЦИК С ГОРЕЩ КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Има всички доказателства за снемане на имунитета на Джейхан Ибрямов (ВИДЕО)
ново
Днес: 129
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК