Вход
София
Времето в София 3 o C

ВАЖНО: Ето какви дезинфектанти да ползвате

ВАЖНО: Ето какви дезинфектанти да ползвате

на 29.09.2020
12730
0
ВАЖНО: Ето какви дезинфектанти да ползвате
Автор: ПИК
29.09.2020
0
12730

Това сочи проучване на Асоциация „Активни потребители“, публикувано в последния им бюлетин. Според експертите това е така, тъй като течността по-лесно се разнася и втрива в кожата. Освен това при добавянето на химикали, които образуват гел, се променя също агрегатното състояние на препаратите, както и техните свойства, което ги прави по-малко ефективни при убиването на вируси. 

Според „Активни потребители“ течностите са и по-лесни за производство. При геловете най-малката грешка в рецептата или технологията може да доведе до прекалено течни, мазни или лепкави препарати, сочи още проучването. Геловете за дезинфекция не са толкова ефективни срещу вирусите.

Според специалистите, особено важно за един дезинфектант, е на етикета му да бъде указано, че той е регистриран в Министерството на здравеопазването като биоциден продукт. Има и такива, които представляват козметични средства, но при тях няма гаранция, че извършват ефективна дезинфекция на ръцете.

Желателно е в препарата да има протектор за кожа. Най-често използваният, и препоръчван от СЗО, е глицерола. Дезинфектантът съдържащ протектор, е по-добър от чистия спирт, защото се грижи за здравето на кожата. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на препарата. Често обаче те предизвикват алергии или кожни обриви, затова потребителите трябва да търсят на етикетите безвредни и природни съставки, като например добре познатата лавандула, съветват експертите.

При продуктите за почистване на дома отново етикетът е червената нишка. Най-често те съдържат активен хлор или водороден пероксид, които могат да увредят кожата.

Изрично трябва да се подчертае, че на пазара има специализирани дезинфектанти за повърхности, които убиват вирусите и бактериите. Те отново трябва да са в течна форма. Изискванията са същите като при персоналните дезинфектанти – поне 70% спирт и естествени съставки.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33030
архив

Гърция. Турист пита местен жител:
- Как живеете тук?
- Не много добре. Знаете ли, тук нищо не расте.
- Как, дори ако се засее ръж?
- Е, ако се засее, е друга работа...

x
България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия за граждански цели
x
5 животни, за които не бихте си помислили, че са опасни
x