Вход
София
Времето в София 20 o C

ВАЖНО: Как да опазим самоличността си в интернет

ВАЖНО: Как да опазим самоличността си в интернет

на 18.01.2020
8954
3
ВАЖНО: Как да опазим самоличността си в интернет
Автор: ПИК
18.01.2020
3
8954

Русенец с открадната самоличност. Неговата история се оказва, че не е единичен случай, но пък Александър е решен да разплете тази история. В един момент разбрал, че няма да може сам и потърсил помощ от полиция и прокуратура, но не я получил.

Габриел и шведската кралица обсъдиха опасностите за децата в интернет

Габриел и шведската кралица обсъдиха опасностите за децата в интернет

Еврокомисарят Мария Габриел имаше среща с шведската...

на 15.11.2019

Нормално ежедневие - хубав дом, добра работа, фитнес и любима жена. Това е животът на Александър от Русе. В един момент напълно невинна на пръв поглед ситуация обърква цялото му ежедневие. 

"В края на 2017-а се свърза с мен един човек по Фейсбук и той твърдеше,че съм му отправял сексуални предложения в тази мрежа. Офертирал съм да правим интимни работи, при което той ще ми плати на мен", каза Александър Димитров.

Така Сашо открива, че негови снимки са използвани в чужд профил и то не къде да е, а в сайт за запознанства. Той е намерил начин да разбие паролата.

"Там станах свидетел на много чатове с жени, само с жени, където той пряко отправя предложения за секс и иска от тях голи снимки", каза още Александър.

Димитров е намерил начин да изтрие своите снимки, както и да смени паролата на профила, но неприятната ситуация не приключила до тук. 

"След известно време реших отново да проверя дали няма профил там и се оказа, че има нов профил пак с мои снимки, където човекът се представя за мен, както и в предния профил", заяви той.

Неприятностите за Александър започнали обаче, когато бил разпознат на улицата. Това било шок и за приятелката му.

"Тези жени ме заплашват с мъжете си. Има и жени и мъже, които се свързват с мен и по същия начин ме заплашват, че ще станат много лоши работи, ако не спра да пиша на жените им", каза още Александър.

Опитите на младия мъж да се справи по законов ред със ситуацията ударили на камък, дори адвокати не се наели със случая, защото нямало законово основание да преследват някой, който се представя с чужди снимки. Още повече, че снимките на Александър били публични чрез профила му в една от социалните мрежи, дори и прокуратурата отказала да се заеме със случая.

"Първо към прокуратурата написах собственоръчно жалба и след това бях извикан в полицията. Предоставих им всичката информация, която знам. На този профил и получих отказ", заяви той.

Александър Димитров е пълнолетен и има възможност сам да търси защита на правата си. Младият мъж недоумява какво друго може да направи, за да открие този, който се представя за него, а като го открие, не знае и как да постъпи. 

"Каквото и да направя аз, по самоинициатива ще бъде незаконно, и когато търся помощ от държавните институции ми казват да се оправям. Освен да стоя вкъщи и никъде да не излизам, не знам какво друго мога да направя", добави Александър.

Окръжната прокуратура в Русе съобщи, че се е самосезирала. Ще бъдат изискани преписките на Районна прокуратура – Русе по случая и ще бъде извършена проверка. До тогава се въздържат от изявления и становища по казуса.

"Ние трябва да контролираме къде качваме снимките. Грешката е, че се е опитал да разбива профили и да намери кой седи зад това нещо. Собственикът на сайта трябва да се информира, за да се провери дали личността е истинска. Има много електронни механизми, които могат да следят снимката на този човек да не се появява в платформата", каза пред Нова телевизия експертът по киберсигурност Борислав Сестримски.

По думите му кражбата на самоличност може да послужи за създаване на допълнителен паралелен свят.

"В интернет има достатъчно инструменти, с които дали снимките ви седят на вашето място. Google дава тази опция. Ако снимката е публично достъпна, тя се записва на харддиска. Когато имате съмнение, че нещо се ползва против вас, можете да уведомите този, който ги представя в интернет", заяви той. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11534
архив

- Повече така не мога! Искам да се разделим.
- Защото пенисът ми е тринадесет сантиметра ли?
- Да.
- Как може да си толкова суеверна?!

няма нови новини
Днес: 191
hot
най-четени новини в момента
сега
2975
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузи
x