Вход
София
Времето в София 19 o C

ВАЖНО! Парламентът прие окончателни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

ВАЖНО! Парламентът прие окончателни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания

на 12.07.2018
4662
0
ВАЖНО! Парламентът прие окончателни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания
Автор: ПИК
12.07.2018
0
4662

Народните представители приеха окончателни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Хората с трайни увреждания ще имат право на финансова подкрепа след индивидуална социална оценка на потребностите и възможностите им.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ! Парламентът прие промените в Закона за съдебната власт

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ! Парламентът прие промените в Закона за съдебната власт

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да бъде задължен...

на 03.05.2018

База за определяне на размера на месечната добавка за социална интеграция ще бъде гарантираният минимален доход, определен от МС. Право на месечна добавка съобразно вида на увреждането имат лица над 18 години със затруднения в придвижването от 50% до 70,9%. Досега процентът беше 70%. Месечната добавка за социална интеграция ще бъде 15% от гарантирания минимален доход. Добавката за лица с 50 и над 50 на сто, със 71 и над 71 на сто, с над 90 на сто намалена работоспособност ще бъде в размер на 20% от гарантирания минимален доход. Лицата с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на сто намалена работоспособност и военноинвалидите ще имат право на добавка която се предоставя веднъж годишно при наличие на медицинско предписание от лекар специалист в трикратен размер от гарантирания минимален доход, съобщава Фокус.

Промените бяха приети скоростно, на първо четене на 6 юли, а след 6 дни и на второ. Те са по повод решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени уеднаквяването на размера на добавките на хора с увреждания. Съдът отмени текстове в Правилника за прилагане на Закона за хора с увреждания. Мотивът е, че обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, защото водещ критерий по закона са индивидуалните потребности на хората с увреждания. Към май тази година броят на лицата с увреждания, които получават месечна добавка за социална интеграция за транспортни услуги е 497 145, а за информационни и телекомуникационни услуги- 70 608.

Сподели:
свързани новини
Парламентът прие на първо четене промените в ЗУТ Парламентът прие на първо четене промените в ЗУТ
Парламентът прие на първо четене пет законопроекта за...
на 13.06.2018
Парламентът прие на първо четене Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания Парламентът прие на първо четене Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания
Парламентът гласува Закона за задължителното депозиране...
на 04.07.2018
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! РЕШЕНО! Народното събрание прие Закона за горивата ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! РЕШЕНО! Народното събрание прие Закона за горивата
Народното събрание прие окончателно новия Закон за...
на 12.07.2018
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Чапаев стои със страшен махмурлук. По стената пълзи хлебарка. Той вдига пистолета и стреля в нея: – Стига си тропала така с крака, гадино!

 

няма нови новини
Днес: 163
hot
най-четени новини в момента
сега
3070
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЗАТОПЛЯНЕ! Борисов първо съгласува с президента преди да предложи главния секретар на МВР. Премиерът се оплака, че не може да се ожени заради Корнелия (ВИДЕО)
x
Астролог: Сексуални контакти не се препоръчват, нежелателно е дори да се мисли за това
x