ВАЖНО! 10 признака за проблеми с щитовидната жлеза

ШАРЕН СВЯТ

ВАЖНО! 10 признака за проблеми с щитовидната жлеза

168076
на 20.07.2018
ВАЖНО! 10 признака за проблеми с щитовидната жлеза
Автор:   ПИК

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Работите от сутрин до здрач, тичате да пазарувате, готвите... и сте уморени. Хапвате набързо, спортувате рядко... и трупате килца. Ден и нощ сте под стрес... нормално е за всеки. И все пак, може би е време да отидете на преглед при ендокринолог. Ето 10 основателни причини.

препоръчано

Рискът от развитие на болести на щитовидната жлеза е по-висок, ако вече има такива случаи в семейството ви – родители, баби, дядовци, братя или сестри. Опасността се увеличава също и при наличието на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит или множествена склероза в рода ви.

Чувствате се сякаш вратът ви е подпухнал и надебелял, имате неприятно усещане, когато сте с вратовръзка или поло яка, страдате от затруднено гълтане, постоянна болка в гърлото или изменения в тембъра на гласа? Всички тези признаци могат да бъдат сигнали за заболявания на щитовидната жлеза. Обикновено тези оплаквания се появяват, когато жлезата е увеличена.

Храните се здравословно, движите се и спортувате редовно, и въпреки това постоянно имате стомашни проблеми – запек или диария. Тежките и продължителни констипации, които не се повлияват нито от диета, нито от специалните медикаменти при запек, нерядко се оказват симптоми на хипотиреоза (намалена функция на щитовидната жлеза). Диарията и синдромът на раздразнените черва, които продължават дълго време без видима причина, често се дължат на обратния проблем –  хипертиреоза (увеличена функция на щитовидната жлеза).

Промените в менструацията, особено нейната продължителност, количеството на кръвотечението, честотата, могат да са вследствие нарушения в работата на щитовидната (тироидната) жлеза. Тежки, болезнени и по-чести от нормалното менструации се наблюдават при хипотиреоза. Когато цикъл стане по-нередовен, през по-дълъг период и за по-кратък срок, или дори спре напълно, тогава вероятно се развива хипертиреоза.

Хроничната умора, сънливостта, чувството на пълна отпадналост дори след 8-10 часа сън могат да сигнализират за хипотиреоза. При увеличената функция на щитовидната жлеза (хипертиреоза) се развиват проблеми със съня (трудно заспиване, често събуждане през нощта), които водят до постоянната сънливост и намалената работоспособност през деня.

Дисфункцията на щитовидната жлеза може да причини болки в мускулите. При намалена функция се усещат спазми, конвулсии, напрежение и отоци. Другият признак за хипотиреоза е синдромът на карпалния канал – изтръпване и болка на първите три пръста на ръката, понякога обхваща и китката. В обратния случаи – хипертиреоза, може да се появи мускулна слабост, постоянна умора и затруднения при обикновени всекидневни движения като хващане на предмети с ръка, изкачване на стълби, както и проблеми с гълтането.

Депресивните симптоми и повишената тревожност, в това число внезапни пристъпи на паника, са показателни за заболявания на щитовидната жлеза. При хипотиреоза са обичайни спадовете в настроението и работоспособността, появата на депресивни прояви, докато при повишената функция на жлезата се увеличава тревожността и паниката.

Високият холестерол в кръвта е чест проблем, но обичайно се решава лесно с правилно хранене и физическо натоварване, както и с някои медикаменти. Ако тези мерки се окажат безполезни, вероятната причина за повишения холестерол е снижената функция на тироидната жлеза. В случай, че нивото на холестерола внезапно се окаже необичайно ниско, може да става дума за недиагностицирана хипертиреоза.

Състоянието на косата и кожата е много показателно, защото те са особено уязвими при нарушения в работата на щитовидната жлеза. При намалена функция на този орган косата става суха, лесно се къса, губи жизненост и блясък. Другият отличителен белег за недостиг в организма на хормони, произвеждани от тироидната жлеза, са дерматологичните промени като сухота, напукване, белене, лющене на кожата. Сходни симптоми се наблюдават и при увеличената функция на щитовидната жлеза (хипертиреоза) – оредяване на „гривата“ и сухота на кожата. Тези проблеми не се решават с овлажняващи и подхранващи кремове и лосиони, подсилващи шампоани и балсами, защото не са козметични. Необходимо е посещение при дерматолог и ендокринолог за установяване на диагнозата и назначаване на подходящо лечение. 

Нискокалорийна диета, всекидневно движение, редовни тренировки, здравословен режим на живот и въпреки това теглото ви остава същото, дори продължава да се покачва? Има вероятност да развивате хипотиреоза. Ако пък искате да качите някое килце и се храните усилено, а все така слабеете, проверете дали щитовидната ви жлеза не е свръхактивна.

източник: Розали.ком

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК