Вход
София
Времето в София 23 o C

Валентин Златев в ексклузивно интервю за ПИК: Ако вината ми в живота е, че познавам Бойко Борисов, съм готов да си нося кръста!

Валентин Златев в ексклузивно интервю за ПИК: Ако вината ми в живота е, че познавам Бойко Борисов, съм готов да си нося кръста!

Инвестирахме 160 млн. лева в измервателни уреди. Ние сме за това да бъдем проверявани, но нека бъдат проверявани всички и наказвани тези, които не спазват законите
на 17.02.2016
22041
15
Валентин Златев в ексклузивно интервю за ПИК: Ако вината ми в живота е, че познавам Бойко Борисов, съм готов да си нося кръста!

Решението на министър-председателя Бойко Борисов да прекрати търга за двата лота на магистрала "Хемус", заради възникнали в обществото съмнения, продължава да е най-обсъжданата тема в държавата.

ПЪРВО в ПИК! Вижте позицията на Бойко Борисов за магистрала "Хемус" и КТБ!

ПЪРВО в ПИК! Вижте позицията на Бойко Борисов за магистрала "Хемус" и КТБ!

"Върху процедурата за избор на изпълнители за...

на 15.02.2016

Борисов спомена пред журналисти в Прага, че в обществото се носели съмнения, че зад фирмите спечелили състезанието стоят Валентин Златев и Делян Пеевски.

Вчера Златев бе в Министерския съвет, където участва в среща с премиера Бойко Борисов, поискана от Конфедерацията на работодателите и синдикатите в България (КРИБ).

Г-н Златев е председател и на Българската петролна и газова асоциация.

Намесването на името му в спряната тръжна процедура, е само една от темите, по които потърсихме неговото мнение.

 

Интервю на ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

 

- Г-н Златев, как ще коментирате решението на премиера Борисов да спре тръжната процедура за двата лота на "Хемус" въз основа на съмнение в обществото при положение, че тя е напълно законна и това е установено от Комисията за защита на конкуренцията?

- Моят коментар може да бъде единствено и само, че във всяка една правова държава трябва да има върховенство на закона. Един договор може да бъде отменен единствено и само съгласно нормите на закони.

Друг коментар не мога да имам.

- Как си обяснявате, че премиерът Борисов намеси вашето има и това на Делян Пеевски във връзи със строителните фирми спечелили търга за изграждането на аутобана?

- Очевидно е, че кризата в България е не само икономическа, но и на сцената на политическия театър. Нищо ново няма в това да се извади една пикантна новина и две публично интересни имена да се споменат в някакъв начин по недоказан сюжет, за да се отклони вниманието от съществените въпроси.

Ако човек чете този казус, там има два съществени въпроса. Първият е, че няма финансиране за тази магистрала и тогава възниква логичния въпрос - как е правен търга?

На второ място ми е много странно как от една магистрала - "Струма", която е 300-400 млн. лева, могат да бъдат икономисани 800 млн. лева. Но не познавам казуса в детайли и не е моя работа да коментирам, просто разсъждавам.

- От два месеца насам медиите на Иво Прокопиев - "Капитал" и "Дневник" тиражират манипулации, че една част от фирмите спечелили търга за "Хемус" се управляват от свързани с вас управители, а друга от близки до Пеевски. Тенденциозна ли е тази атака?

- Аз не мога да говоря от името на г-н Пеевски, защото никога с него не сме обсъждали подобни неща, но това, което казвате е абсолютно вярно. 

В тази връзка преди около два месеца написах писмо до в. "Капитал", което мисля, че те публикуваха. 

Ако познаването на един от акционерите в една фирма или по-скоро неговата съпруга, с която сме съседи и сме отразнали от деца, то аз помолих в. "Капитал" винаги да пише, че близкият до Златев в. "Капитал" публикува някаква информация, защото издателят на "Капитал" Иво Прокопиев ми е приятел. Може да го попитате дали ми е приятел или не. По тази логика в. "Капитал" е част от кръга "Златев".

Ако тръгнем по тази логика ще се наредим кръгове и кръгчета в тази държава, но от това нищо продуктивно няма да излезе.

- В някои медии вчера бяхте цитиран да казвате, че не познавате премиера. Обиден ли сте на Борисов, че намеси вашето име в ситуацията със спряната тръжна процедура?

- Аз такова нещо не съм казвал. Напротив - винаги съм твърдял, че познавам премиера и ако това е вината ми в живота съм готов да си нося кръста, както се казва.

Такава дума, че не го познавам, не съм казвал.

Що се отнася до това дали съм обиден или не, ще ви излъжа, ако Ви кажа, че ми е станало приятно от изявлението му. Естествено - неприятно е когато вместо да се занимаваме с продуктивни въпроси, вчера с него и членове на кабинета обсъждахме много съществени въпроси, общественият фокус се прехвърля към нещо, което дори няма как да го обясня - някой чул някакви слухове, които витаели в обществото.

Защо Борисов е казал тези думи, може да го попитате него. Аз нямам представа и идея.

Пак повтарям - не е приятно.

- Покрай тълкуването на думите на премиера, останаха на заден план темите за петрола и нефтените продукти, които бяха обсъдени по време на вчерашния форум на КРИБ. Какво обсъдихте в тези важни направления?

- Аз Ви благодаря искрено за този въпрос и няма да скрия разочарованието си от това, че медиите проявиха интерес към един факт, който не бих нарекъл съществен.

В същото време тези главни и важни въпроси останаха в сянка. 

Вчера с представителине на Българската петролна и газова асоциация имахме среща с премиера, на която поставихме на обсъждане въпросите, които стоят в бранша, а те са много и са сериозни.

Ако трябва да ги обобщя те се свеждат до следното - светлите фирми в този бранш винаги сме настоявали за две много прости неща. Първото е да има равенство между всички участници на пазара, което е фундаментален принцип за всяка една икономика и основен принцип за Европейския съюз.

Второто, за което ние винаги сме настоявали е върховенството на закона. Т.е., ако българският закон цитира термин "бензиностанция", нека изискванията за всички бъдат еднакви и да се премахне двойния стандарт.

Ако има йерархия в законодателството и събирането на данъци е приоритетно, нека всички закони да бъдат адаптирани към това изискване и всички да ги спазват.

Ние сме за това да бъдем проверявани, но нека бъдат проверявани всички и наказвани тези, които не спазват законите.

Това е което обяснихме на правителството.

- Как си обяснявате феномена "Марешки". Вярно ли е, че необяснимо ниските цени на горивата в неговите бензиностанции са за сметка на качеството на бензина и дизела?

- Понеже Вие ми задавате този въпрос, аз също откровено ще ви отговоря. Феномен в петролния бизнес наречен "Марешки" няма. 

Ако тръгнете от Благоевград до Кулата ще видите 18 табели, на които пише "евродизел - 20 стотинки по-евтин", "евродизел с 15 стотинки по-евтин" и т.н. 

Влизате в едно дворче и виждате една колонка. Но на въпроса - ще ми издадете ли фактура, на въпросния обект ви отговарят - ти да не си ченге, я бягай оттука!

Така наречените ведомствени бензиностанции продават по-евтино от нас, защото това е единственият начин да ни конкурират. Естествено, за да продават на по-ниски цени те намират някъде ниша. 1000 лева са акциза и ДДС върху един тон дизелово гориво.

Когато икономисаш това плащане към държавата и тя самата не иска да си го събере в пълен обем, естествено ти ставаш малко или  повече по-конкурентен от другите участници на пазара.

Членуващите в Българската петролна и газова асоциация сме инвестирали на 160 млн. лева в измервателни уреди и сме свързани с приходните агенции. Под непрекъснат контрол сме и веднага личи какво се случва при нас.

Но в едни други обекти, в които няма нито един такъв уред, това важи също за данъчни и митнически складове, е много лесно да се извършат манипулации. И митницата и респективно държавата приемат отчетите на въпросните обекти на честна дума.

Това е разликата.

Така, че т.нар. феномен Марешки е не феномен от гледна точка на петролния бизнес, а феномен от гледна точка на медиите. Медииното присъствие на този човек е толкова силно, че всеки нормален човек трябва да си зададе въпроса - каква е крайната цел в този случай?

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 17244
архив

– Петьо, имаме ли друг шампоан?
– Не! Защо ти е?На този какво му е?
– Ами тук пише за суха коса! Аз моята коса вече я намокрих…

няма нови новини
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
сега
3577
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НЕЖЕЛАН: Освиркаха Радев в Свищов! Разединителят на нацията посрещнат с викове и плакати "Оставка!" и "Вън!" (ВИДЕО)
x
НАМЕРИХА МУ ЦАКАТА: Ето как да си върнете стария дизайн на Фейсбук
x