Вход
София
Времето в София 9 o C

Валери Симеонов в сензационно интервю за ПИК се гневи на кабинета: Има хора, които се притесняват от растящия рейтинг на ген. Мутафчийски. Мерките да плащаме на неработещи са грешни - пари се дават за труд...

Валери Симеонов в сензационно интервю за ПИК се гневи на кабинета: Има хора, които се притесняват от растящия рейтинг на ген. Мутафчийски. Мерките да плащаме на неработещи са грешни - пари се дават за труд...

на 02.04.2020
319275
0
Валери Симеонов в сензационно интервю за ПИК се гневи на кабинета: Има хора, които се притесняват от растящия рейтинг на ген. Мутафчийски. Мерките да плащаме на неработещи са грешни - пари се дават за труд...
02.04.2020
0
319275

Извънредното положение в България ще се удължи до 13 май, светът е във война с пандемията от коронавируса, а такъв бе открит и в родния парламент. Държавата буквално денонощно трябва да взима тежки решения и да спасява икономиката и живота на хората.

Дали са адекватни решенията за извънредните мерки, правилни ли са решенията на правителството за помощ на бизнеса и как ще работи парламентът в момент на криза, както и къде е ролята на Румен Радев, попитахме лидера на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

С него разговаря Гергана Ингилизова

- Г-н Симеонов, вчера стана ясно, че правителството ще предложи на парламента да бъде удължен срокът на извънредното положение, какво смятате за тази мярка и как ще функционира държавата? 

- Категорично одобрявам удължаването на срока на карантината, щабът действа много добре от самото начало. Трябва да се въоръжим с повече търпение и мъдрост и да изпълняваме всички указания на перфектно работещия щаб.

В това отношение България има много голям късмет и много по-голям, отколкото редица държави в ЕС. Мерките трябва да продължат, децата да са си вкъщи и да се спазва изолацията. Лично според мен трябва да има още повече контрол и санкции, за да се спазват приетите по закон мерки.

Моето наблюдение е, че до момента полицията не контролира в пълна степен. Не трябва изобщо да се коментира размера на санкцията от 5000 лв., защото тази сума е достатъчно солиден аргумент, за да накара един безотговорен човек да спазва закона. Тези 5000 лв. могат да предотвратят много големи щети за обществото и не приемам оспорване и коментиране на тези решения на Народното събрание, както и на щаба. 

- Бургас, където сте вие, е сред отличниците по отношение на контрол и изпълнение на мерките от страна на местната власт, щабът дори ги похвали. Какво е вашето наблюдение и как да се случи това и в други градове? 

- Няма да правя сравнения, защото показател за това колко добре се справят властите е дали в града или областта има констатирани и колко са случаите. В това отношение Бургас не е първенец, докато има области, където все още няма заразени с коронавирус. Тези показатели обаче са динамични и затова няма как да правим сравнения, които само внасят разделение. В момента трябва да търсим обединение за нацията и да не внасяме местен патриотизъм. 

- Как ще работи сега парламентът и какъв е коментарът ви за обвиненията на БСП, че ако не работят депутатите, се отнемала демокрацията? 

- За съжаление БСП продължава дългогодишната практика на нейната предшественичка БКП за разграждане и унищожаване на държавността! Друго нищо не правят в момента с безотговорното си поведение на сами деца вкъщи с кибрит в ръцете.

Беше безумно последното заседание на 20-и, с продължителните коментари, заяждания за всяка точка и запетайка, с безумните твърдения затова, че едва ли не се въвежда военно положение и всякакви други глупости, които не правят чест дори на подрастващ, камо ли на сериозни хора...

По отношение на взетите мерки още на първия председателски съвет, на който се обсъждаха мерките, аз бях категоричен и настоявах да се прекрати веднага работата на Народното събрание, тъй като на практика то демонстрираше погазване на препоръките на щаба. От друга страна е голям рискът да пламне цялото Народното събрание и оттам да се стигне до карантина, какъвто риск има и в момента.

Тогава никой от колегите ми не пожела да се вслуша. Моето предложение бе да се премине към електронен вариант и затова не е вярно твърдението на ДПС, че е тяхна идея. Но те подкрепиха, както и "Воля".

ГЕРБ трябва да поеме отговорност за това, че под страха си да загубят рейтинг при една от непрекъснатите атаки на БСП, те също не подкрепиха електронното гласуване. Всъщност Народното събрание продължи да работи заради инфантилното поведение на БСП и мълчаливото съгласие на ГЕРБ. 

- Ако тогава вашето предложение беше прието, щеше ли да има с днешна дата вече организирано електронно гласуване? 

- Естествено, или на подписи, възможни са тези варианти. А тогава бяха категорични, че това не било възможно и удачно. На кого, не дай Боже, ще тежи на съвестта, ако се случи най-лошото? Пожелавам бързо оздравяване и уважавам много г-н Хасан Адемов. 

- Вчера обаче Румен Гечев се усъмни в болестта на д-р Адемов и съзря някаква конспирация? 

- Това ще го оставя на съвестта на Гечев! Позорно е човек на неговата възраст да прави такива изявления. 

- Като човек от бизнеса как ще коментирате мерките на кабинета за икономиката? 

- Адекватно е евентуалното разсрочване на плащането на данъците и евентуално на кредитите. Всичко останало имам чувството, че е правено от хора, които нямат нищо общо с реалния свят в България. Особено мярката 60/40 просто няма как да проработи.

Никоя малка фирма с няколко работника, които е пуснала в неплатен отпуск, няма откъде да вземе пари да плаща останалите проценти. Освен това те не са 40%, защото като се добавят осигуровките, се получава обратната пропорция - 60% от цялата сума, която трябва да се плати за заплата и осигуровки, поема работодателят, и остават 40% за държавата, от които някъде близо 30% се връщат като данъци. Така че тази мярка няма как да проработи, особено за малките фирми. 

Някои министри, които също нямат ден в бизнеса, ни внушават, че щяло да е удачна мярка и за големите фирми, но това също не е вярно. Не познавам собствениците на големи фирми или управителни съвети, които ще се съгласят да губят пари при неясна перспектива как ще се развива техният бизнес след епидемията и дали ще е в развитие или в упадък. Никой няма да държи работници, от които вероятно няма да има нужда. Така че тази мярка беше основно за пред медиите - да се покаже една фалшива загриженост на държавата. Не са това мерките. 

Ако държавата иска да подпомогне, трябва да го направи директно, но не с плащане на работници, които си стоят вкъщи. Защото не може някой да продължава да работи и да взима пари, а други да не работят и пак да взимат. Това е ренесанс на комунизма в неговия написан на хартия вид, а не в реализацията му, която беше. Защото дори и при социализма нямаше такова нещо - да не работиш, а да получаваш заплата.  

- Какви мерки според вас реално биха помогнали на бизнеса? 

- Мерки, с които държавата с директни плащания да поеме част от тежестта на малките фирми, като остави те да преценят по какъв начин да ги разпределят и как да покриват загубите си, защото всички те са си внасяли данъците, ако редовно са внасяли, разбира се. Тази помощ от държавата трябва да е в размер, който да не съсипе бюджета и да не унищожи държавата. С директни плащания и стратегическо планиране кои отрасли и производства да бъдат запазени и подпомогнати, тъй като има стратегически такива с по няколко хиляди работници, насочени са към износа и те трябва да се подпомогнат.

Държавата може да подпомогне и с мерки по възстановяване и обезпечаване на държавния резерв с поръчки към български фирми. Ако е необходимо, може да насърчи и производството на стоки, за които е сигурно, че след преминаването на епидемията ще имат своя пазар. Тук държавата може да инвестира. 

Не виждам основната и най-елементарна функция на държавата - вместо да дава пари срещу нищо, да дава пари срещу нещо - срещу определени резултати, които да са полезни за цялото общество. 

Какво пречи сега държавата рязко да преформатира своя бюджет и да отдели максимално допустими големи суми за големи инфраструктурни обекти - за магистралата Варна-Бургас, примерно, вертикалните коридори, ускоряване на проекта за магистралата Русе-Велико Търново и свързването й с "Хемус"? Това е правилно. В Германия по времето на възраждането й през 20-те и 30-те години е правено. Държавата отделя много сериозни суми, пренасочва така работна ръка и осигурява непрекъсната работа на много хора, която да е в полза на обществото и остава с десетилетия и столетия. По този начин държавата може да помогне. 

Или с преквалификация на хората, които излизат от кризисни сектори, като туризма например. Вместо да стоят вкъщи, да им бъде дадена възможност за безплатна преквалификация за пренасочване към строителството или административно-жилищното строителство, което също не е засегнато и може да бъде насърчавано. Могат да се възобновят проекти на общини и прочие. По този начин държавата ще дава пари, но те няма да са само изяждани и изпити и от тях да няма впоследствие никакъв резултат за обществото, а да заложи на проекти, от които ще има принадена стойност и материални придобивки. Държавата може да подпомага и промишлени и високо-технологични производства, където даването на помощи ще даде конкретен резултат.

А раздаването на пари за хора, които нищо няма да работят, не помага на никого! Напротив, това е изключително несправедливо разпределение на нашите данъци!

Да не говорим, че целият този процес на спешно вземане на такива решения, с които изпълнителната власт демонстрира колко е загрижена за обикновения човек, се правеше без каквото и да било обсъждане с коалиционния партньор.

Ако хората на високо ниво от ГЕРБ, които взимат решенията, нямат бизнес, да питат хора, които се занимават с бизнес! Можеше всяко от тези решения да бъде обсъдено с тях. Решения, които се взимат от социални работници и финансисти, няма как да са работещи в реалния бизнес, който си има закономерности и правила и те трябва да се познават.

- До момента по всички тези въпроси не е имало нито един коалиционен съвет ли?

- Няма и не са обсъждани. Някои от тях са съвсем естествени и не настоявам за всяка дреболия да се свиква съвета, защото това би направило взимането на решения тромаво. Например, никой от нас няма да възрази срещу удължаването на извънредното положиние, срещу въвеждането на ограничения.

За мен обаче беше странно как така изведнъж се свали наредбата за генериците, които са реална помощ във финансово отношение на всички обеднели нащи сънародници, за да могат да си купуват по-евтини лекарства със същата ефективност. Качиха се промените в наредба №4 на 24 март и в същата вечер беше свалена, без обяснения. Това са неадекватни управленски решения.

Откъде накъде и кой направи тази глупост да отменя препоръките на щаба и заповедта на министъра на здравеопазването за носене на маски? Всяка сутрин се обяснява и се аргументира!

Ясно ми е, че има хора, които се притесняват от растящия рейтинг на ген. Мутафчийски, на проф.  Кантарджиев и на доц. Кунчев, но тези хора, както виждате си жертват и живота! Може ли такова тщеславие на бъде пречка и да се връщат решения, от които зависят животите може би на хиляди хора? Естествено, че трябва да се носят маски. Кой измисли тази глупост, че нямало консенсус? Ние сме наясно кой, де. За съжаление от най-високо ниво. Но стига вече с този рейтинг и с болните звездомански настроения!  Започва мръсна кампания срещу ген. Мутафчийски и щаба, като се започна с противника му Костов, отмяната за маските и глобата от 5 хиляди лева.

Да оставим хората да си вършат работата и да бъдем дисциплинирани и смирени, защото всички сме смъртни! 

- В такава ситуация държавата е редно да показва твърдост и единство...

- Това е най-важното. А се оказа, че само в Пловдив се наказват нарушители. А в София? Непропорционално малко актове има и санкции. И после оставяме на медиите да се опитат да събудят заспалата изпълнителна власт да вземе мерки за разхождащите се по Витоша и по парковете. Като че ли тези, които отговарят и взимат заплата за това нещо, него виждат и трябва някой да им каже да си свършат работата. 

- Президентът Радев направи обструкции по отношение на включването на армията в помощ на държавата. Какво е мнението ви по въпроса? 

- Ако трябва ще се включи армията, пожарната и накрая всички ние и хората на пенсионна възраст. Положението, в което се намира България е война и при война, всичко което се движи, трябва да е в полза на спасението на нацията! 

- Той не беше доволен, че никой не го е питал него, тъй като той бил главнокомандващ...

- Няма смисъл такива сериозни теми паралелно да обслужват възраждането на рейтинга на президента. Нека не му пречим в неговата фаза на свободно падане. Няма за какво да го споменаваме в това интервю.

Той достатъчно се компрометира с действията си и опита за рейтингови сбирки, за да се маркира в този тежък за държавата период. Не мисля, че това трябва да се споменава и коментира в това интервю, защото то е само за сериозни теми. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27966
архив

Когато в автобуса седиш срещу жена с пищно деколте и размер на сутиена D, осъзнаваш колко красота има в дупките по пътя…

няма нови новини
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
сега
1232
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x