Вход
София
Времето в София 7 o C

Валери Симеонов да не бута правителството, а да каже за провала на секретарката си без трудов стаж като икономически вицепремиер!

Валери Симеонов да не бута правителството, а да каже за провала на секретарката си без трудов стаж като икономически вицепремиер!

на 19.08.2019
141972
43
Валери Симеонов да не бута правителството, а да каже за провала на секретарката си без трудов стаж като икономически вицепремиер!

Валери Симеонов обяви изненадващо завой в състава на управляващата коалиция, който би бил възможен още през септември - според него, ВМРО и НФСВ ще обсъдят промяна в отношенията с ГЕРБ, защото българската икономика търпяла тежки удари и най-голямата партия не правила нищо по въпроса.

ПИК още преди няколко месеца предупреди, че икономическият сектор е под риск, тъй като Еврозоната изпада в стагнация и това рано или късно ще достигне и България. Скоро след това икономическите данни за брутния вътрешен продукт и производството на Германия и Великобритания потвърдиха нашите прогнози.

Отново ПИК предупреди, че проблемите ще дойдат по линия на производството - автомобилите, индустриалните машини, самолетите, корабите, производствените машини. И тъй като българската икономика е част от веригата на доставки на големите заводи в тези сектори, проблемите там ще дойдат и тук.

Но именно тези процеси ли има предвид г-н Симеонов в обвиненията си за икономически провал на ГЕРБ?

Изненадващо за нас - не. Той цитира проблеми в животновъдството, туризма и енергетиката.

Все традиционно проблемни сектори за България, които обаче в момента са поставени под обективен и непреодолим външен натиск, с който никой политик не може да се справи. Африканската чума премина през половин свят и покоси стотици милиони животни - илюзия е да смятаме, че 100 полицаи около българските ферми ще спрат зараза, пренасяна дори от самите хора.

Българската енергетика днес е в близко до оптималното си състояние. Да, на свободния пазар има спекулации, но какво се очаква да става на свободен пазар с малко купувачи и още по-малко продавачи? Тежката енергийна реалност у нас е, че все още икономиката и пазарът ни са малки, за да може да разчитаме невидимата ръка на пазара да е безпогрешна.

Българският туризъм е стратегически сектор и там г-н Симеонов като вицепремиер положи похвални усилия за разрешаване на някои проблеми, но дали тези усилия бяха положени по правилния начин? Колко срещи направи той със собствениците на големите хотелски вериги и заведения по морето, за да ги убеди в иначе правилните си тези за шума? Защо личните му вражди с някои от тези собственици загубиха 2 години на българския туризъм, вместо проблемите и решенията да бъдат набелязани и реализирани чрез нормален диалог?

Истината е, че при задаваща се европейска рецесия най-тежкият удар върху българската икономика не са тези три проблема, а назначаването на секретарката на г-н Валери Симеонов Марияна Николова за икономически вицепремиер. Жена без нито ден в реалния частен бизнес, която няма международни бизнес контакти, няма понятие как се прави икономическа политика и, както ПИК вече писа, за 10 месеца на власт просто е усвоила около 130 000 лева за заплати и вероятно още толкова за командировки (Виж в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Постът на икономически вицепремиер е ключов за българската икономика, тъй като само от тази позиция може да се прави активна икономическа политика. Министър Караниколов е брилянтен изпълнител, но той няма институционалните правомощия да координира и създава нова политика – той може само да я прилага в рамките, зададени от икономическия вицепремиер. Икономическият министър не може да координира равностойните му министри на труда, регионалното развитие, финансите, туризма, енергетиката и земеделието. Всеки един от тях е изпълнител, не визионер и създател на политика.

Именно тези проблеми се виждат и в провалите на България да привлече голям стратегически инвеститор, който е краен крупен производител на индустриални машини или продукти. България не разполага и не създава икономичекси политики за стимулиране на подобни гигантски инвеститори. Икономическият министър сам по себе си няма нужните правомощия, за да привлече инвестиция в диапазона 200 млн. евро до 2 млрд. евро, тъй като подобни проекти изискват цялостна визия на държавата.

Колкото и умело Караниколов да направлява своето ведомство, той е поставен в границите на 2 или 3 специфични за министерство на икономиката закона. А подобни инвестиции касаят труда, финансите, търговията, регионалното развитие, инфраструктурата – де факто цялата българска икономика. Нито един министър, нито пък всичките тези министри без общ координатор и визионер могат да се справят.

ПИК напомня, че подобни стратегически инвестиции, които могат да са котва на икономиката по време на криза, продължават успешно да се привличат от съседните ни държави.

Едва преди две седмици японската Toyo Tires обяви грандиозен проект за $390 милиона в съседна Сърбия. Турция е поела мащабна офанзива в сектора автомобилостроене, координирана лично от Ердоган - правят се програми за автономни автомобили, нови заводи, софтуерни центрове и електромобилност.

Полша промени данъчната си политика и освободи от данъци младите работници, което цели да стимулира именно индустриалното производство като увеличи реално заплатите без да променя важната за работодателя номинална стойност. През последната година поляците приеха многомилиардни инвестиции в заводи – от производителите на батерии Umicore, LG и SK до новия завод за хибридни автомобили на Toyota. Всъщност данъчните облекчения за млади работници са отдавна предложени в съседна нам Румъния, където аутомотив секторът е с обем равняващ се на над 20% от икономиката.

В малка Словения отново гигантът Магна и японският производител на роботи Yaskawa полагат основите на нови стратегически инвестиции. В съседната на Словения Унгария се строи новият завод за над $1.2 милиарда на BMW, а край него вече се настаняват южнокорейски и немски производители на компоненти за електромобили с нови инвестиции за поне половин милиард евро. Но Унгария ги привлича с най-мощния закон за привличане на високотехнологични инвестиции в Европа, лично защитен от премиера Орбан пред Брюксел.

Примерите за координирана икономическа политика довела до стратегически успехи в Източна Европа са безброй. Но ключовата дума винаги е координация, а ключовият пост винаги е на ниво най-малко икономически вицепремиер.

Та нека г-н Валери Симеонов отговори на въпросите каква икономическа политика е създала неговата икономическа вицепремиерка, какви стратегически инвеститори са привлечени под нейното лично лидерство? И чак тогава да събаря управляващата коалиция и да обвинява партия в ГЕРБ за сектор икономика, който реално е даден за координация на НФСБ.

А с Германия, Италия и Англия вече в рецесия, апелираме Бойко Борисов и Валери Симеонов сериозно да се замислят дали в цялата държава няма нито един човек, който да разбира от бизнес и икономика за този пост.

Или те ще се озоват в ролята на Сергей Станишев преди 10 години, когато при фалирала американска и европейска банкова система, той твърдеше, че сме „остров на стабилността“?

Сподели:
Напиши коментар »
(43)
1
Симеонов добре ви го каза ПИК-а: Кабинетът е изпаднал в тежка политическа криза, защото ДПС през последните месеци са възвърнали позиции, които загубили точно по времето на Цветан Цветанов.
2
А кой се съгласи да направи вицепремиер секретарката на Симеонов при това без необходимия трудов стаж, опит и компетентност? Кой???
3
Що бе,до оня ден го хвалехте Симеонов?!?Що тъй сега се извъртате?!?Кога сте били искрени,тогава или сега?!?Или както ви отърва..........................
4
Министерство на Икономиката,ако го затрупа снега ,5 дни никой няма да забележи ,че го няма! Какво командва това министерство?Тя икономиката на България ,се развива ,въпреки това министерство!
5
и по СКАТ днес се обаждат предимно от БСП и казват ....“ аз съм от НФСБ , МАХНЕТЕ СЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО “ ...ето така говорят КОМУНИСТИТЕ ...саботирват диверсионно манипулират ...Баева , Гогова , Вангелова , Николова , Лилова ...- това са комунисти представящи се че са от НФСБ !
6
Симеонов беше единствения горе долу свeстен, но корпоративните медии на ДПС му вдигнаха мерника. A банкянския сикаджия, охранителя на бай ви Тошо.си управлява с калинките, подарява ТЕЦ-ове на Доган.....
7
Кой я предложи на НС и там гласуваха промяната?
8
А пък на Борисов секретарката Бъчварова е Малинка. С две думи Калинка Малинка
9
Здравейте! Аз в момента съм в отпуск, но се налага да се намеся. И така: Първо: имате предвид, че под Дaнka Paдева се подписва лично шефчeтo Pardialkо. Не, че е гeй, но много му харесва да го наричат с женски имена. Не знам защо... Второ: Може би ви прави впечатление, уважаеми читатели, че само допреди седмица Валepката беше наш общ любимец, включително на шефчeтo Pardialkо. Повече от него харесваме само Бoби от cиБанkя и действителния ни собственик Ши-ши. Обаче сега, откакто Валepката взе да се муси на Бoби, ние трябва да заемем страна. От морална гледна точка Валepката е прав, от финансова - Бoби от cиБанkя и действителния ни собственик Ши-ши. И понеже да търсиш морал у Pardialkо е като да вземеш лешник от катерицa, ние, целият задружен екип на ДPИC, заставаме твърдо на страната на Бoби! Поздрави от морето! Искрено ваша: Ива
10
Ангелкова ..та Ангелкова...абе Симеонов , престани да се занимаваш лично с Ангелкова ..не ти подхожда на реномето ...ами ДА ..туризмът беше съсипан от ИНАТИТЕ наематели , които на инат вдигнаха цените на всичко , за до покажат зъбите си и да провалят наистина сезона и икономическата и доходна атмосфера на държавата ...ИНАТИ мутри , най вероятно милионери вече , не им пука нито за бюджет , нито за договори , нито за туризма ...те искат никой да не ги проверява и да им налага ред и държавност ...искат да правят това което правиха по времето на БСП и ДПС ..това е !
11
Valeri zacho se izlagach,spri se,poemi vazduch i pomisli.
12
Абе ПИК като сте толкова отворени защо не напишете критичен материал за онaя кифла, шефката на НАП, която изкара че постъпила много геройски понеже си е пекла задника на плажа, вместо да се върне на работа?
13
Ние от фен групата на Слави поздравяваме днес Антон Тодоров Шайката с една люта чушка у гъзето
14
Данке, Данкееее! На теб ли се падна да изпълняваш мръсните поръчки за оплюване! От @нуса си ли ги вадиш тели л@йна?
15
1. Симеонов не е казал, че ще сваля правителството, а че трябва да се обсъди несвършената работа и проблемите в коалиционните отношения. 2. Николова не е министър, а вицепремиер. Има известна разлика в правомощията и отговорностите. Със сигурност е свършила повече работа от другаря Дончев. Друг е въпросът, вие за какво сте осведомени и какво публикувате
16
Дишайте спокойно! Данka съм аз! Ши-ши ме накара да повърна горното. Иначе аз си харесвам Вaлеpката - той предлага много гeй-пopно в програмите си.
17
Данке, малииииииииииий, христоматиен пример си за обратното на умното и острото. Земи се скрий.
18
ТАА КУКУВИЦА ОТ КАКВО РАЗБИРА?
19
Получих 22738 долара през първия месец и 29584 долара миналия месец, просто работех онлайн от вкъщи. Аз съм редовен студент и работя само от 3 до 4 часа на ден. Всеки трябва да опита тази работа сега просто използва този сайт. направете го сега...................>>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
20
НА ФОНА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА, ИКОНОМИКА, ИНВЕСТИЦИИ, ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО, ПРОБЛЕМИТЕ НАСЛЕДЕНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СИГУРНОСТ, СОЦИАЛНИ, ЕНЕРГИЙНИ, ВОЕННИ, ОРЪЖЕЙНИ, И КАКВИЛИ НЕ ОЩЕ ДРУГИ ПРОБЛЕМИ, ЗАМЕСТНИКА НА ПРЕМИЕРА РЕШИ ПРОБЛЕМА С ШУМА В ДИСКОТЕКИТЕ И ПЕТ ПРОТЕСТИРАЩИ МАЙКИ ГО СВАЛИХА!?
21
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
22
До скоро хвалете Валерката, какво ви стана бе Пишоци? Да ви кажа, прав е! Усеща, ме държавата е в колапс и ще напусне бързо, защото държавата е в тотална политическа и икономическа криза. Кой даде одобрение тази женица да е вицепремиер, Бащицата? Нима не е знаел, че няма стаж и опит, знаел е. Но в монтира за да има негов човек в МС, поредната нищо неразбираща послушница. Защо тогава не скочихте, а, Пишоци!? Не знам още колко ще изкара Бсщицата, но никога държавата не е била на самотек както сега и толкова зле!!! Ще бъде изритан Бижеството на тъпотата и корупцията, но последиците от неговото царуване ще са трагични за България!!!
23
Кой е този дебил до Валерката?
24
.МОЯ ДАНКЕ НА ПОЧИВКА СЪМ, ЛЕЖА НА ПЛАЖА И ОТВАРЯ. ЛЮБИМИЯ МИ САЙТ ПИК И ТИ ЧЕТА СТАТИИ ТЕ ТИ И СЪРЦЕ МИ СЕ ПЪЛНИ С РАДОСТ, ТАКЪВ ЕНТОСЯЗЪМ И СИ МИСЛЯ, БОЖЕ ЩО ПРОСТОТИЯ ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
Не ги вади л@йната от @нуса си , а от устата . Все пак трябва да яде . Това и е професията .
27
че идва краят на десетгодишното пропадане на държавата. Хайде, Данка, Ива, Звездобройка, заемете се по-сериозно с плюенето по опонентите. Време не остана!
28
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
ЧЕРНИТЕ НЮАНСИ В БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ СА ФАКТ- НИТО ЕДНО ОТ ПОСОЧЕНИТЕ ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ В ПОСОЧЕНИТЕ СТРАНИ НЯМА ПОЧВА В БЪЛГАРИЯ ПОРАДИ ОСОБЕНОСТИТЕ НА 'СТОГОДИШНИЯ ПРЕХОД' КЪДЕТО ОСНОВНОТО ПРАВИЛО НЕ Е КАКВО ДА НАПРАВЯ ЗА БЪЛГАРИЯ ,А ЗА СЕБЕ СИ И РАЗБИРА СЕ ЗА КРЪГА ОТ СЕБИЧНИТЕ ЕЛИТАРИ ЗА КОИТО В ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА ДУМАТА РОДОЛЮБИЕ НЕ СЕ ВМЕСТВА В КАТЕГОРИЯТА САМОДОСТАТЪЧНОСТ ! ! ! !
31
Симеонов, Цветанов и красю маргините искат да бутнат дпс в кли и да изберат родопчанин, та да могат с цц да тровят народа т. е. младото с наркотици, маса умряха от тази отрова, на метри пот полиция, от служители умря на улица едно на мама дете, мама рускиня, баща турчин покойник, отиде си и момчето й, а къде ли е милата, сама. Много са нещата Симеонов, искаш да си вечен, но на всеки от вас му иде края. Отвън чакат нещо да се пооправи, а вие виете като сган всички от 1944...
32
Не разбрах ДОНЧЕ, задоволена ли си или не, много глупости пишеш на последак. Той Тиквата щял да управлява вечно, той Валерката трябвало да си трае, мисля си, че си най вече тъпа, а тъпи Путки никой не ебе.
33
А, и да чуем за връзката й с град Тетевен и с град Правец
34
валери в лагер за държавна измяна и секретарката му разстрел защото не знае и не може нищо
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
Валерката е от класата на Сидеров-тоест ниска топка.Да ходят по морето да си правят мръсотии и да не се занимават с управлението на Герб и ВМРО ! То се видя колко струват на изборите ! Вече са едно голямо нищо !
37
Тя работи за Кой и неговите другари
38
ПИК , , без да се впускате в " дълги обяснения" , на хората е ясно , че е време да "дръпнат" килимчето под краката на вицето на Симеонов и това е негова изпреварваща " защитна" реакция , което говори за много " мили" чувства м/у двете " вицета" .
39
Драги дрогаре от различни политически гропировки желающи събарянето на властта не мойте така бре нали знаете нашенската поговорка На коча мудете му се клатят но не падат Те такива ти ми работи карайте по лежерно не се нервайте а си напрегнете чутурките как ще откриете най достойните граждани които да управляват местните власти за да не се стежнява на народа животаи избирайте ги по образование и практически възможности но не чрез компромати
40
ПРЕДЛАГА ДА СЕ ВЪРНЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ.НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ПЪРВО ЗА КОМУНЕТАТА,ПРЕСТЪПНИЦИ И ИЗНАСИЛВАЧИ,КАКВИТО СА.......Т.Е. И ЗА НЕГО И ЗА ТЕЗИ ,КОИТО СА ГО СЪЗДАЛИ,ТОЯ ИЗРОД.
41
данка радева за вицепремиер!
42
И какво като е била секретарка ,дори не е била точно секретарка ,има образование ,икономически познания по договарянто ,търсеше се по умерен човек,за да тушира напрежението,но точно икономическия министър Караниколов да е с вързани ръце е смешно!В туризма има стари проблеми,неефективност,скъпи чадъри и шезлонги,скъпи концесии които оскъпяват поддръжката,съседската конкуренция,еъореки ,че нашите хотели са по високо ниво от гръцките!Това,че Симеонов разбута мафията на Слънчака е само похвално,защото никой не си беше позволявал досега да ограничи децибелите на самозабравилите се недосегаеми мутряшки заведения!Е поне се разбниха духовете да се замислят и предложат различни зони за отдих!Иначе рецесията е много вероятна,но тя ще засегне всичко,не само автомобилостроенето и трябва да се обсъдят алтернативи!
43
НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА ПО 20 ЛВ НА САНТИМЕТЪР.ЕДИН СЕАНС 500 ЛВ.ЗА РЕДОВНИ КЛИЕНТИ ПО 400 ЛВ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 14997
архив

- Или веднага трябва да спрете да пиете или ще ослепеете! - категорично заявил лекарят на пациента.
- Знаете ли, докторе, аз съм стар човек и ми се струва, че съм видял всичко...

няма нови новини
Днес: 270
hot
най-четени новини в момента
сега
2726
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Борисов се срещна с Мицотакис в Солун. Ето какво обсъдиха
x
Знаете ли всичко за котките? Персите печелили войни с тях, ето защо изпитват ужас да им режат ноктите
x