Вход
София
Времето в София 16 o C

Валери Симеонов да не бута правителството, а да каже за провала на секретарката си без трудов стаж като икономически вицепремиер!

Валери Симеонов да не бута правителството, а да каже за провала на секретарката си без трудов стаж като икономически вицепремиер!

на 19.08.2019
143605
43
Валери Симеонов да не бута правителството, а да каже за провала на секретарката си без трудов стаж като икономически вицепремиер!

Валери Симеонов обяви изненадващо завой в състава на управляващата коалиция, който би бил възможен още през септември - според него, ВМРО и НФСВ ще обсъдят промяна в отношенията с ГЕРБ, защото българската икономика търпяла тежки удари и най-голямата партия не правила нищо по въпроса.

ПИК още преди няколко месеца предупреди, че икономическият сектор е под риск, тъй като Еврозоната изпада в стагнация и това рано или късно ще достигне и България. Скоро след това икономическите данни за брутния вътрешен продукт и производството на Германия и Великобритания потвърдиха нашите прогнози.

Отново ПИК предупреди, че проблемите ще дойдат по линия на производството - автомобилите, индустриалните машини, самолетите, корабите, производствените машини. И тъй като българската икономика е част от веригата на доставки на големите заводи в тези сектори, проблемите там ще дойдат и тук.

Но именно тези процеси ли има предвид г-н Симеонов в обвиненията си за икономически провал на ГЕРБ?

Изненадващо за нас - не. Той цитира проблеми в животновъдството, туризма и енергетиката.

Все традиционно проблемни сектори за България, които обаче в момента са поставени под обективен и непреодолим външен натиск, с който никой политик не може да се справи. Африканската чума премина през половин свят и покоси стотици милиони животни - илюзия е да смятаме, че 100 полицаи около българските ферми ще спрат зараза, пренасяна дори от самите хора.

Българската енергетика днес е в близко до оптималното си състояние. Да, на свободния пазар има спекулации, но какво се очаква да става на свободен пазар с малко купувачи и още по-малко продавачи? Тежката енергийна реалност у нас е, че все още икономиката и пазарът ни са малки, за да може да разчитаме невидимата ръка на пазара да е безпогрешна.

Българският туризъм е стратегически сектор и там г-н Симеонов като вицепремиер положи похвални усилия за разрешаване на някои проблеми, но дали тези усилия бяха положени по правилния начин? Колко срещи направи той със собствениците на големите хотелски вериги и заведения по морето, за да ги убеди в иначе правилните си тези за шума? Защо личните му вражди с някои от тези собственици загубиха 2 години на българския туризъм, вместо проблемите и решенията да бъдат набелязани и реализирани чрез нормален диалог?

Истината е, че при задаваща се европейска рецесия най-тежкият удар върху българската икономика не са тези три проблема, а назначаването на секретарката на г-н Валери Симеонов Марияна Николова за икономически вицепремиер. Жена без нито ден в реалния частен бизнес, която няма международни бизнес контакти, няма понятие как се прави икономическа политика и, както ПИК вече писа, за 10 месеца на власт просто е усвоила около 130 000 лева за заплати и вероятно още толкова за командировки (Виж в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Постът на икономически вицепремиер е ключов за българската икономика, тъй като само от тази позиция може да се прави активна икономическа политика. Министър Караниколов е брилянтен изпълнител, но той няма институционалните правомощия да координира и създава нова политика – той може само да я прилага в рамките, зададени от икономическия вицепремиер. Икономическият министър не може да координира равностойните му министри на труда, регионалното развитие, финансите, туризма, енергетиката и земеделието. Всеки един от тях е изпълнител, не визионер и създател на политика.

Именно тези проблеми се виждат и в провалите на България да привлече голям стратегически инвеститор, който е краен крупен производител на индустриални машини или продукти. България не разполага и не създава икономичекси политики за стимулиране на подобни гигантски инвеститори. Икономическият министър сам по себе си няма нужните правомощия, за да привлече инвестиция в диапазона 200 млн. евро до 2 млрд. евро, тъй като подобни проекти изискват цялостна визия на държавата.

Колкото и умело Караниколов да направлява своето ведомство, той е поставен в границите на 2 или 3 специфични за министерство на икономиката закона. А подобни инвестиции касаят труда, финансите, търговията, регионалното развитие, инфраструктурата – де факто цялата българска икономика. Нито един министър, нито пък всичките тези министри без общ координатор и визионер могат да се справят.

ПИК напомня, че подобни стратегически инвестиции, които могат да са котва на икономиката по време на криза, продължават успешно да се привличат от съседните ни държави.

Едва преди две седмици японската Toyo Tires обяви грандиозен проект за $390 милиона в съседна Сърбия. Турция е поела мащабна офанзива в сектора автомобилостроене, координирана лично от Ердоган - правят се програми за автономни автомобили, нови заводи, софтуерни центрове и електромобилност.

Полша промени данъчната си политика и освободи от данъци младите работници, което цели да стимулира именно индустриалното производство като увеличи реално заплатите без да променя важната за работодателя номинална стойност. През последната година поляците приеха многомилиардни инвестиции в заводи – от производителите на батерии Umicore, LG и SK до новия завод за хибридни автомобили на Toyota. Всъщност данъчните облекчения за млади работници са отдавна предложени в съседна нам Румъния, където аутомотив секторът е с обем равняващ се на над 20% от икономиката.

В малка Словения отново гигантът Магна и японският производител на роботи Yaskawa полагат основите на нови стратегически инвестиции. В съседната на Словения Унгария се строи новият завод за над $1.2 милиарда на BMW, а край него вече се настаняват южнокорейски и немски производители на компоненти за електромобили с нови инвестиции за поне половин милиард евро. Но Унгария ги привлича с най-мощния закон за привличане на високотехнологични инвестиции в Европа, лично защитен от премиера Орбан пред Брюксел.

Примерите за координирана икономическа политика довела до стратегически успехи в Източна Европа са безброй. Но ключовата дума винаги е координация, а ключовият пост винаги е на ниво най-малко икономически вицепремиер.

Та нека г-н Валери Симеонов отговори на въпросите каква икономическа политика е създала неговата икономическа вицепремиерка, какви стратегически инвеститори са привлечени под нейното лично лидерство? И чак тогава да събаря управляващата коалиция и да обвинява партия в ГЕРБ за сектор икономика, който реално е даден за координация на НФСБ.

А с Германия, Италия и Англия вече в рецесия, апелираме Бойко Борисов и Валери Симеонов сериозно да се замислят дали в цялата държава няма нито един човек, който да разбира от бизнес и икономика за този пост.

Или те ще се озоват в ролята на Сергей Станишев преди 10 години, когато при фалирала американска и европейска банкова система, той твърдеше, че сме „остров на стабилността“?

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 21748
архив

В библиотека влязъл човек и попитал:
- Имате ли книгата "Комунизмът през 2000 година"?
Библиотекарят отговорил:
- Търсете я в раздел "Научна фантастика"!

няма нови новини
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
сега
2013
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов твърд: И аз искам оставката на Радев, но в демокрацията това се решава на избори. Виждате какво става с протестите в САЩ, Израел и Германия, но аз не искам никой да пострада (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ДАМИ, ВИЕ СТЕ НА ХОД: Грешките, които всяка жена допуска при орален секс
x