Валери Симеонов сензационно пред ПИК: БТВ започна атаката срещу мен след среща с Васил Божков. Днешното интервю е манипулация - лъжа е, че беше на живо. Подадох сигнал срещу двамата хубавци Хекимян и Венелин Петков

Интервю

Валери Симеонов сензационно пред ПИК: БТВ започна атаката срещу мен след среща с Васил Божков. Днешното интервю е манипулация - лъжа е, че беше на живо. Подадох сигнал срещу двамата хубавци Хекимян и Венелин Петков

299683
на 08.05.2020
Валери Симеонов сензационно пред ПИК: БТВ започна атаката срещу мен след среща с Васил Божков. Днешното интервю е манипулация - лъжа е, че беше на живо. Подадох сигнал срещу двамата хубавци Хекимян и Венелин Петков

Последвайте ни в Google News Showcase

Ексклузивни разкрития направи пред ПИК лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер в настоящия кабинет Валери Симеонов. Той разкри цялата сага около Закона за хазарта, който той предложи още в началото на управлението на настоящото правителство, но в последствие бе отстранен от властта с инсинуирани скандали и протести. 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Хазартът ли е причината за наложената му оставка, колко пъти и защо се е срещал с бизнесмена Васил Божков и колко истина има има в обвиненията на хазартния бос към финансовия министър и премиера, отправени днес в интервю пред удобна медия?

Вижте отговорите на Валери Симеонов пред ПИК.  

- Днес отново се разгоря дебат за закона за хазарта и кога са приети поправките в него след интервюто на Васил Божков сутринта. Вие бяхте човекът, който пръв в това правителство заговори по темата и предложихте нов закон. Тогава Божков се срещна с вас. Какво си казахте и каква беше съдбата на закона тогава?

- Още през пролетта на 2018 г. с моите колеги от парламента подготвихме и внесохме законопроект, с който да се ограничат рекламите на хазарта и основно лотариите - "Национална лотария" и "Лотария България". Това целеше опазване на психическото здраве на българите и основно на социално слабата част от населението, децата и подрастващите.

Масово българите по това време бяха в лапите на една огромна и мащабна епидемия на хазартна зависимост. Тогава никой не смееше да каже гък срещу Божков или това заливане от телевизиите с обещания на лесни печалби.

Тази болест даваше своите резултати. Гледах и статистиката на МВР за убийства и самоубийства, свързани с хазартната зависимост. Това е болест и не го казвам аз, а го казва Световната здравна организация. 

Затова внесохме проектозакона, но не получих подкрепа от никого и всички бързо забравиха за това нещо. 

Когато внесох втория законопроект на 16-и януари 2020 г., започнаха да търсят чий интереси съм обслужвал и да говорят, че съм искал да взема бизнеса на Божков и подобни глупотевини, забравяйки, че за мен това отдавна е една кауза. 

Всички тези работи сме ги казвали, включително в интервюта пред вас в годините и се знаят. 

- Много пъти. Който твърди обратното, просто не обича истината - истината може да се види и в ПИК по дати. Но как си обяснявате, че първият проектозакон не видя бял свят? 

- Получих подкрепа на втория законопроект и от премиера, и от ГЕРБ. Тогава много бързо се завъртя всичко и се оказа, че същият ден Божков е духнал някъде.

Но сега искам да запитам тези скептици и хейтъри, неверници, които ревяха, че това не е възможно и няма да стане и че хазартната зависимост ще остане - къде отидоха безкрайните реклами на щастливци, които обясняват, че спечелили по няколкостотин хиляди лева? Къде отидоха рекламите на търкащите талончета пенсионери? 

Всички казваха, че няма да стане и че това е прехвърляне на бизнеса от едни ръце в други, защо сега мълчат? Ето, че е възможно и стана. Гордея се, че съм бил една от причините тази болест да бъде изтръгната от корен. Виждате, че вече няма такива реклами и дейността е в държавното тото. Там, за разлика от огромните печалби за хазартните босове като Божков и други, сега отива за спорта.  

- В годината, когато за пръв път заговорихте за проблема, се срещнахте и с Божков? Какво стана тогава? 

- Лично той поиска среща с мен и дойде с адвоката си. Определих час и ден и го приех в кабинета на вицепремиера. Мина през охраната и го записаха на пропуска. 

Водихме общ разговор, като попита защо трябва да се прави това и му казах, че съм убеден, че тази болест трябва да се спре. Казах, че трябва да се направи, защото така съм решил, че е правилно и ще направя и внеса законопроект. 

Мина към кратки спомени кой къде бил следвал, защото сме набори, той бил в математическия факултет - направи кратко връщане към тези години и после си казахме "довиждане". Това беше цялата среща. 

- Искаше ли нещо, заплаши ли ви? 

- Не, не ме е заплашвал и не е имало такъв намек. Но след тази среща веднага - през октомври, се започна една масирана медийна атака от големите телевизии - Би Ти Ви и Нова тв, чиито бюджет зависеше изцяло от рекламните постъпления от тези игри. 

Кампанията бе започната с един дребен повод - мое изявление, което бих казал, че беше много точно, за исканията на група майки на деца увреждания към бюджета.

Кратката история от тогава досега за пореден път показва кой е бил прав и кой не. Тогава законът беше наложен с обществен и уличен натиск, със съдействието на Мая Манолова, с отстъпление на ГЕРБ и премиера и сега срещу него реве половин България, ако не и цялата.

Смисълът на моето изказване тогава беше променен от тези две телевизии изцяло, като то беше орязано и преиначено - извадиха се две отделни фрази и се навързаха една след друга. После Би Ти Ви и Нова телевизия го въртяха от сутрин до вечер цели 26 дни, в резултат на което си подадох оставката, за да не носи негативи на правителството. Сега въобще не съжалявам, но остава въпросът какво мотивира тези две телевизии да водят една ежечасна кампания срещу моята скромна особа.

- Ако съпоставим във времето събитията излиза, че съвпада с предложените от вас промени в хазарта, има ли според вас такава връзка? 

- Нека си отговорим кое може да ги мотивира. От новинарска гледна точка новината всъщност загуби своята актуалност още след десетия ден на протеста, когато той се сведе до 5-10 човека, като половината от тях са добре познатите Йоло Денев и други маргинали, които са на всяка улична акция. Но въпреки че престана да има новина, всички емисии започваха с тях. 

С други думи имаше според мен определен умисъл. Без да мога да го докажа, за мен това беше отговорът на опита ми да намаля влиянието на хазарта върху българското общество. Не съжалявам. 

- Същото ли се прави сега и срещу властта, това ли е причината за днешното интервю на Божков?

- Това е поредната комбинация за манипулация - между г-н Божков и Би Ти Ви. 

- Случайно ли това е трибуната на човек с 11 обвинения? 

- Журналистът има право да дава трибуна на всеки.

Но припомням, че точно при ръководството на Би Ти Ви - Венелин Петков, в присъствието на Антон Хекимян, е направена среща с Цветомир Найденов на 11-ия етаж на Би Ти Ви на 19 декември миналата година. Той е поискал срещата още на 5-и декември, за да подаде информацията - включително заплахи за убийство и записи за това.

Час и половина с документи и подробности е разказал и за заплахите, и за Манол Велев, и за пребития маркетинг директор на "Левски" и други неща. Но вместо тогава в същия дух, както днес беше дадена думата на всеки, независимо дали е обвиняем, те потъват в странно мълчание. Дават трибуна на Цветомир Найденов едва на 31 януари 2020 г. - 15 дни след като аз вече съм внесъл закона за прекратяване на въпросните лотарии.

Месец и половина се затаява информация, свързана с престъпни намерения и заплахи за убийство. 

По тази причина съм подал сигнал на главния прокурор срещу двамата хубавци от Би Ти Ви, по който ще проверя докъде е стигнала работата. Защото да научиш за престъпление и го затаиш, а да не дадеш информация на отговорните институции, в Наказателния кодекс също е престъпление. 

- Как ще коментирате днешното интервю? 

- Установих, че и днес сме подложени на поредна манипулация. Защото днес на екрана по време на целия разговор стоеше надписа "Дубай - НА ЖИВО", а лично аз чух как Васил Божков каза, че вчера са празнували имения ден на Георги Попов. Гергьовден е на 6-и ма, а днес сме 8 май. С други думи излиза, че интервюто е записано вчера и не беше необходимо Би Ти Ви да заблуждават зрителите, че е на живо. Можеше да напишат, че е на запис. 

Това е дребен детайл, но говори за това, че разговорът е записан, вероятно и редактиран, махнати са вероятно някои фрази... Това ме кара да съм с едно наум за целия този разговор. 

- Ако е имало редакция, дали това касае и обвиненията към министър Владислав Горанов от страна на Божков? 

- Той нямаше директни обвинения, а по-скоро внушения, че често говорели и Горанов знаел всичко. Финансовото министерство си има механизми и право по закон за определени действия и ако Божков има някакви съмнения, да пуска сигнали до прокуратурата или където иска. Но аз чух отговора на г-н Горанов и вярвам на него, който не ме е лъгал досега, отколкото на някой, който вече няколко пъти излъга публично. В предното си интервю каза, че е някъде на Балканите. Откъде накъде да вярвам на един човек, обвинен в тежки престъпления? Всеки решава на кого да вярва. 

- А обвиненията му към Борисов как ще коментирате?

- От 7-и февруари, когато беше приет закона, до днес - три месеца, нищо от тези съмнения и упреци за това, че акцията била с цел прехвърляне на тези игри в ръцете на друг играч, не се оказа вярно. Видя се, че няма нищо такова. Акцията срещу финансовите злоупотреби в размер на над 700 000 млн. лв., а могат да излязат и над 1 милиард лева, е достойна за всяка власт, защото така се защитават държавните средства. 

С прилагането на текстовете и отнемането на лицензите на тези игри се направи много сериозна крачка в посока на опазване на здравето на нацията, което за мен беше първопричината да се захвана с това. 

Резултатът за мен, а вярвам и за всеки нормален гражданин, е само положителен. Тогава как да приема упреци към премиер и финансов министър?

Това, което направихме заедно, е само в полза на България и за доброто на българите.  

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво вещаят звездите за всяка зодия на Лазаровден
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК